Először nyerhetünk bepillantást az ítéletnapi gleccser alatti világba

2020 / 02 / 16 / Perei Dóra
Először nyerhetünk bepillantást az ítéletnapi gleccser alatti világba
 Az ítéletnapi, azaz Thwaites-gleccser a világ egyik leggyorsabban olvadó képződménye, ami miatt a Nyugat-Antarktisz egész jégmezeje hamarosan instabillá válhat, és hatalmas tengerszint-emelkedést okozhat.

Ám a folyamatok ennél sokkal összetettebbek, ezért elengedhetetlen a gyorsan haladó gleccserek vizsgálata, legfőképpen a jelenséggel kapcsolatos bizonytalanságok és a sokszor erősen túlzó kijelentések tisztánlátása érdekében. A gleccser olvadásának fő oka ugyanis az, hogy

a szárazulatról kilógó részét alulról egyre jobban olvasztja a viszonylag meleg tengervíz.

Ez az igény hívta életre az angol és amerikai kutatókból álló International Thwaites Glacier Collaboration-t (Nemzetközi Thwaites-gleccser Együttműködés), melynek tagjai január végén, a helyszínen vizsgálták meg az eddig egyébként rendkívül ritkán felkeresett gleccsert. Mivel az Antarktisz egyik legnehezebben megközelíthető helyszínén meglehetősen zord időjárás, viharos szél és mínusz harminc Celsius-fok alatti hőmérséklet uralkodott, ezért heteken át tartó harc folyt az elemekkel, mire a kutatók megfelelő lyukat tudtak fúrni a több száz méter vastag jégbe.

Végül aztán sikerült a lyukon keresztül a gleccser alá leengedni azt az automata merülő járművet, amely különféle műszereivel és több kamerával felszerelten először nyújtott bepillantást a gleccser végződése alatti tengeri világba.

A „Jéguszony” (Icefin) mintegy két kilométert haladt a selfjég alatt egy lejtős medencében, egészen közel a területhez, ahol a gleccser eléri a tenger feletti régiót. Ez a szakasz igen kritikus, mivel a gleccser itt elveszíti a szárazföldi alátámasztását, és a tenger vizén lebeg. Az itt található masszív jégtömeg az, ami lelassítja a gleccser tenger felé rohanását, ezért a régió vizsgálata az egyik legfontosabb a gleccserek változásainak megértéséhez. A Thwaites alatt egy sziklagerinc húzódik, az eddig gyűjtött adatok előzetes elemzése alapján pedig félő, hogy

a meleg óceáni víz annyira megolvaszthatja a gleccser alját, hogy az idővel összeomolhat.

Dr. Britney Schmidt, a Georgiai Műszaki Egyetem kutatója, a járműt irányító csoport vezetője több szempontból is hatalmas előrelépésnek tartja az eszköz bevetését: „A Jéguszony még a lehetetlennek tűnő helyekre is beférkőzik, és ezáltal a gyorsan változó helyzeteket is megérthetjük. Büszkék vagyunk rá, hiszen merőben új utakat nyit meg a gleccserek és a selfjég vizsgálatában. Ez az első alkalom, hogy egy eszköz hosszú kilométereket megtesz a jég alatt, mi pedig feltérképezhetjük az alatta húzódó világot, amelyre más módon nem lenne lehetőségünk.

Amikor először megpillantottuk a gleccser jege és a szárazföld találkozási pontját a tenger felől, az számunkra nagyjából olyan érzés volt, mint amit az űrhajósok érezhettek az első Holdra szálláskor."


A "Jéguszony", amivel a merülést végrehajtották.

A kutatók az Antarktisz egyik leggyorsabban változó területére mindemellett különleges műszereket is rögzítettek a jégréteg alá, melyek egy évig folyamatosan adatokat gyűjtenek a jég és a víz állapotáról.

(Fotó: Wikimédia, Robb Robins/ITGC)

Ha az első telepeseket toboroznák épp a Marsra, jelentkeznél?
23% Igen, azonnal! Óriási dolog lenne, szeretnék a történelem részévé válni!
16% Megvárnám, amíg az első 10 000 ember túlél 1 évet, és a második körre csatlakoznék!
22% Most még nem, de még a mi életünkben ez reális kérdés lesz, és lehet, hogy 30 év múlva már mennék majd...
39% Biztos, hogy nem! Én oltom majd le a lámpát a Földön, soha nem hagynám itt ezt a bolygót!


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
A vásárló az üveg visszaváltása után eldöntheti, hogy szeretné visszakapni a betétdíj összegét: kérhet levásárolható ajándékutalványt, adományozhatja jótékony célra a visszajáró pénzt, vagy egy mobilalkalmazással visszautalhatja a bankszámlájára az összeget.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.