Itt az első napelemes művégtag, ami a test fejlődését is leköveti

2020 / 11 / 10 / Perei Dóra
Itt az első napelemes művégtag, ami a test fejlődését is leköveti
Nem számít, mennyi rossz történik körülöttünk a világban, mindig lesznek olyanok, akik egy-egy jócselekedettel mosolyt csalnak az arcukra, vagy más módon teszik szebbé embertársaik életét. Pontosan ezt tette Mohamed Dhaouafi, a huszonnyolc éves tunéziai villamos- és elektronikai mérnök, miután egy tunéziai kórházban megismerkedett egy nyolcéves fiúval, aki egy áramütés következtében mindegyik végtagját elvesztette.

Dhaouafi és csapattársai ennek hatására kezdtél el saját bionikus karjuk fejlesztését, és megalapították a Cure Bionics nevű startupot. A 3D-s nyomtatóval készült, bionikus kart napenergia tölti fel, az eszköz aljzata pedig állítható, ezáltal alkalmazkodik a gyermekek gyors fejlődéséhez. A művégtag emellett izmokkal is irányítható, ami kiküszöböli az emberi testtel való összekapcsoláshoz szükséges sebészeti folyamatokat.

A fiatal vezérigazgató állítólag akkor tervezte meg az első prototípust - ami jelenleg is csapata fejlesztése alatt áll -, amikor az École Nationale d'ingénieurs de Sousse hallgatója volt. Egyik társának unokatestvére ugyanis kéz nélkül született, szülei azonban nem engedhették meg maguknak a protézist, főleg, hogy a gyerek  fejlődésben van. A bionikus kar testre szabható, amikor viselőjének erre szüksége van, mégpedig levehető burkolatának köszönhetően. Míg a karhoz kapcsolt érzékelők mesterséges intelligencia-alapú szoftverekkel érzékelik az izmok mozgását. A Cure Bionics emellett lehetővé teszi tulajdonosa számára, hogy kiválassza az eszköz színét, formáját és mintáját. A startup weboldalán az az üzenet fogad minket, miszerint olyan terápiás megoldást is alkalmaznak, amely a virtuális valóságot és a játékosság elemeit használja, ezáltal megvalósíthatóvá teszi számukra a rehabilitációt, ugyanakkor információt is nyújt jövőbeli technológiáikról.

"Mi a Cure Bionics-nél úgy gondoljuk, hogy a szuperhősök nem köpenyt viselnek, hanem protézist."

A jövő ígéretes művégtagjai

A robotikával működő végtagok és szervek dinamikusan fejlődtek, illetve fejlődnek az elmúlt évek során: az elménkkel vezérelhető szintetikus végtagoktól kezdve a Legóból készült változatig igencsak színes a kínálat. Persze azt senki sem tudhatja biztosan, hogy végül melyikből lesz átütő világsiker, de a futurisztikus jelző ettől függetlenül mindegyiküknek kijár.

A szenzoros visszacsatolást, valamint gépi tanulás által vezérelt, gumiból és szilikonból készülő művégtag,

a Psyonic az Illinois-i Egyetem Kutatási Parkjának egyik legígéretesebb startupja. Jelenleg önkéntesek részvételével kiterjedt teszteket futtatnak az általuk előállított protézisekkel: ígéretük szerint a sérült vagy hiányos végtagokkal rendelkezők számára olyan intuitív ellenőrzést képes nyújtani művégtagjuk felett, melyre korábban még nem volt példa. De nem ők az egyetlenek, akik ezen a téren maradandót akarnak alkotni. A Johns Hopkins Egyetem moduláris protézis végtagja (Modular Prosthetic Limb) jelenleg szintén kutatási fázisban van. Az egyetemi beszámolók szerint ennek eredményeként emberi erő kifejtésére képes, elmével irányított, az érintettek pedig - kellő gyakorlással - szinte az eredetivel megegyező ügyességű műkezet kaphatnak.

A fiú, aki Legoból épített műkart magának

David Aguilar egy teljesen átlagos spanyol fiú, születési rendellenessége, az úgynevezett Poland-szindróma azonban nagyon megnehezítette életét, mígnem (kilencévesen) úgy döntött, épít magának Legóból egy robotkart a készlet apró elemeiből és némi damilból: Aguilar egy interjúban azt mesélte, hogy épp az ágyán ült, és a Lego helikopterét nézte, amikor eszébe jutott, mi lenne, ha helikopter helyett kart építene a kockákból? Amihez aztán a repülőgépeken osztogatott fülhallgatók zsinórját használta fel. A készülék motorikus, és a motorja is elég erős. Miután a barcelonai Katalán Nemzetközi Egyetem oktatói felfedezték, felajánlottak neki egy biomérnöki ösztöndíjat. Jelenleg harmadéves, hamarosan pedig elmélyül a protézisgyártás rejtelmeiben. Ehhez mindössze annyi kellett, hogy csináljon egy YouTube csatornát Hand Solo néven, és a világ elé tárja hihetetlen tudását.

Végezetül JC Sheitan Tenet, francia tetováló művész néhány évvel ezelőtt elvesztette karját. Mivel munkája kezének használatát igényelte, úgy tűnt, karrierje véget ért. Miután folytatni akarta hivatását, saját pótkar építésébe fogott: a csavart az jelentette, hogy a végtagba eleve beépítette a tetováló gépet. Egyedi gyártású protézisét tűvel, mérőeszközökkel és különféle csövekkel látta el, hogy a sűrített levegő tökéletesen áthaladhasson, ezáltal minden működjön.

A mechanikus alkatrészeket, azaz a csőröket, tápegységeket és tűket szalonjában válogatta össze. Mindez nemcsak lenyűgöző, de egészen úgy fest, mintha tényleg a jövőből pottyant volna ide.

(Fotó: Emergency Live)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.