Itt az első, pontos időjárás-jelentés a Marsról

2023 / 01 / 26 / Bodnár Barna
Itt az első, pontos időjárás-jelentés a Marsról
A NASA közzétette a Perseverance marsjáró küldetésének első 260 napja alatt mért légköri adatokat.

A Mars időjárása változékony és rendszertelen, legalábbis a Perseverance, számos érzékelőjével összegyűjtött információi szerint. A roveren elhelyezkedő MEDA (Mars Environmental Dynamics Analyzer, magyarul Mars Környezeti Dinamikai Elemző) öt, gomb méretű szenzorból áll, amelyek négy különböző magasságban mérik a vörös bolygó hőmérsékletét, a szél sebességét, a sugárzás és a por mértékét, illetve a páratartalmat és a légnyomást.

A most nyilvánosságra hozott adatokat a Perseverance a 2021-es landolása utáni 250 marsi sol során mérte, ami körülbelül 256 földi napnak felel meg, mivel a marsi sol-ok, vagyis napok mintegy negyven perccel hosszabbak a földieknél.

A marsjáró a Jezero krátereben - ahol először érte el a Mars felszínét - átlagosan minusz 55 fokot mért, de az is előfordult ugyanazen a helyen, hogy plusz 50-60 fokig emelkedett a hőmérséklet,

ezt főként a napszak befolyásolta. A légnyomás mértéke szintén napi szinten változott, bár nagyobb eltéréseket a különböző évszakokban figyelt meg a rover, ami annak köszönhető, hogy a nyári, melegebb időben a Mars pólusain lévő szén-dioxid szublimál, és "megvastagítja" a vörös bolygó vékony légkörét.

A Perseverance a mérései során az úgynevezett ASL-re (Atmospheric Surface Layer, vagyis Légköri Felszíni Réteg) koncentrál, ami a Mars légkörének alsó rétege, ami közvetlen kapcsolatban van a bolygó felszínével. A marsi poron keresztül ez a két réteg folyamatosan érintkezik, és emiatt hat is egymásra, többek között egymás hőmérsékletét is befolyásolva. Napközben a Nap felmelegíti a felszínt és az alsó légkört, ezért a marsi levegő felemelkedik, majd vissza is süllyed, miután a hőmérséklet este visszaesik, ez a napi mozgás pedig kis légörvényeket okoz a felszínen, ami természetesen hatással van a hőmérsékletre is.


A mai Jezero kráter helyén évmilliókkal ezelőtt egy tó lehetett (a NASA illusztrációja)

A Marson általában délben vannak a legerősebb, 25 m/s sebességű széllökések, délután ezek 7 m/s-ossá szelidülnek, este pedig megfordul az irányuk. Érdekes, hogy hajnali 4 és 6 óra között teljes a szélcsend a vörös bolygón. A Perseverance már korábban is észlelt a szél által kialakított, úgynevezett porördögöt a Marson, sőt volt, amelynek a hangját is rögzítette. Ezek a meteorológiai jelenségek a kutatók szerint a leggyakrabban pont a marsjáró környékén, a Jezero kráterben fordulnak elő, és nem ritka, hogy kis méretűből akár 100 méteres átmérőjű forgószéllé fejlődnek.

A Mars időjárásnak vizsgálata nem csupán a tudományos kíváncsiság kielégítése miatt fontos, de kiemelt jelentőségű a bolygó felszínére érkező, jövőbeni küldetések szempontjából is. A NASA tervei szerint 2031-ben újabb egység landol majd a vörös bolygón, hogy összegyűjtse, és visszaszállítsa a Földre azt a 10 darab mintát, amit a Perseverance gyűjtött, és rakott le a Jezero kráter közelében, amelynek környékén a marsjáró eddig mintegy 14 kilométert tett meg.

(Borítókép: Illusztráció a Perseverance-ről, Getty Images/dima_zel)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.