Itt lehet a nagy mesterséges intelligencia áttörés, a fotonokkal fénysebességre gyorsul a gépi tanulás

2020 / 07 / 22 / Justin Viktor
Itt lehet a nagy mesterséges intelligencia áttörés, a fotonokkal fénysebességre gyorsul a gépi tanulás
Mi itt a Rakétánál tudományos áttöréseken és felfedezéseken élünk, alaposan megedződve nem gyakran dobáljuk a hajunkat, de ez most könnyen lehet az évtized híre, az a gyorsulás, amire az MI fejlesztés egy évtizede vár. Be is készítjük a Kyle Reese emlékplakettet.

A gépek fénysebességgel tanulnak majd...

A gépek a nagy áttörés után felügyelet nélkül fénysebességgel tanulnak majd - mondják a tudósok. Mindez a foton alapú neurális hálózati processzornak lesz köszönhető, melynek teljesítménye százszor jobb, mint az elektromos processzoroké. A kutatók most áttörést értek el a mesterséges intelligencia fejlesztésében azáltal, hogy villamosenergia helyett fényt használtak a számítások elvégzéséhez.

Az új megközelítés jelentősen javítja a gépi tanulás idegi hálózatainak sebességét és hatékonyságát, az MI olyan formája jön létre, melynek célja az emberi agy által végzett funkciók megismétlése annak érdekében, hogy felügyelet nélkül megtanuljon egy feladatot.

A gépi tanuláshoz használt jelenlegi processzorokat az adatok feldolgozásához szükséges teljesítmény korlátozza az összetett műveletek végrehajtásában. Minél összetettebb, magasabb intelligenciát kíván a feladat, annál bonyolultabbak az adatai, és annál nagyobb a teljesítményigénye.

Az ilyen hálózatokat korlátozza az elektronikus adatok lassú továbbítása a processzor és a memória között. Az Egyesült Államok George Washington Egyetemének kutatói felfedezték, hogy fotonok használatával az ideghálózati (tenzorszintű) feldolgozó egységekben (TPU-k) meg tudják haladni ezeket a korlátozásokat, erősebb, energiahatékonyabb MI-t hozva létre.

A kutatást leíró tanulmány, tegnap jelent meg az Applied Physics Reviews tudományos folyóiratban,  és beszámol róla, hogy a foton alapú TPU 2-3 nagyságrenddel nagyobb teljesítményű volt, mint egy elektromos TPU.

Fotonikus processzorok

"Megállapítottuk, hogy a hatékony beépített optikai memóriát tartalmazó integrált fotonikus platformok képesek végrehajtani ugyanazokat a műveleteket, mint egy tenzoros feldolgozóegység, ám fogyasztásuk csak a töredéke és nagyobb átviteli képességgel rendelkeznek" - mondta Mario Miscuglio, a tanulmány egyik szerzője.

"Ha megfelelő módon tanítják őket, akkor ezek a platformok képesek fénysebességgel következtetéseket levonni."

Az innovatív processzor potenciális kereskedelmi alkalmazásai közé tartoznak az 5G és 6G hálózatok, valamint az adatközpontok, amelyek feladata hatalmas mennyiségű adat feldolgozásának végrehajtása.

Dr. Miscuglio elmondta: "A fotonikus speciális processzorok óriási mennyiségű energiát takaríthatnak meg, javíthatják a válaszidőt és csökkenthetik az adatközpontok forgalmát."

(Forrás: Applied Physics Reviews, Eurekalert Kép: Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.