Ivóvíz napi 35 000 embernek egy kenyai naperőmű jóvoltából

2019 / 12 / 02 / Justin Viktor
Ivóvíz napi 35 000 embernek egy kenyai naperőmű jóvoltából
Lehet, hogy nekünk fel sem tűnik ha egymás után két pohárral is töltünk magunknak a konyhai csapvízből, de sajnos világszerte 2,2 milliárd ember továbbra is napi szinten küzd a biztonságos, iható vízhez való hozzáférés és fogyasztás érdekében. Ez a cikk az ő életükről szól.

A GivePower civil szervezet 2018 augusztusa óta üzemelteti a napenergiával működő sótalanító telepet, mely a sós vizet ivóvízzé alakítja. Naponta nem kevesebb, mint 35 000 ember részesülhet ebben a friss és tiszta vízben, drámai módon javítva sokak életminőségét.

GivePower napenergia vízfarm, Kenya

A GivePower csapata úgy döntött, hogy az Indiai-óceán mellett található Kiunga-ban építi fel a Solar Water Farmot . A régiót évek óta rendkívüli aszály sújtja, és Kiunga falu 3500 lakosának nincs hozzáférése tiszta ivóvízhez. A szennyezett víz ivása olyan vízzel terjedő betegségekhez vezethet, mint például a kolera és a vérhas. Ezen túlmenően az ivóvízhez való hozzáférés alapvető emberi jog kell, hogy legyen.

A napenergia-üzem megépítése előtt a kiungai embereknek időnként napi egy órát kellett utazniuk, hogy elegendő ivóvízhez jussanak. Az egyetlen elérhető vízforrás piszkos és sós vizet ad, ami gyakran ugyanaz a víz, amiből az állatok isznak és amiben fürdenek, tele szennyező anyagokkal és parazitákkal, amelyek szörnyű betegséget és néha szintén halált okozhatnak.

A veszélyek miatt a családok és a falusiak gyakran a tenger sós vízben fürödtek és abban mosták a ruháikat is - melynek sótartalma káros az emberi bőrre. Ezenkívül sokan kezeletlen vizet ittak a kutakból, ami szintén rendszeresen megbetegítette őket.

A GivePower azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ivóvizet biztosítson az embereknek szerte a világon. A fő probléma az, hogy a víztisztító és előállító telepeket nagyon sokba kerül működtetni, és itt jönnek képbe a napelemek, melyek segíthetnek a megoldásban. A tengervíz ivóvízzé desztillálása energiaigényes és szintén költséges folyamat, ezért a napenergia ideális ennek energiaellátására.

A Solar Water Farm napelemein keresztül képes 50 kilowatt energiát előállítani és két vízszivattyút táplálni, amelyek a nap 24 órájában működhetnek. A sós vizet ezek után biztonságosan ivóvízzé alakítják.

A GivePower Solar Water Farm jelentős áttörést megvalósító technológiai megoldás a vízhiányos helyzetű tengerparti területeken.

(Forrás: GivePower Képek: GivePower)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.