Izrael legerőteljesebb mesterséges intelligencia szuperszámítógépe működésbe lépett

2023 / 11 / 27 / Bobák Zsófia
Izrael legerőteljesebb mesterséges intelligencia szuperszámítógépe működésbe lépett
A Nvidia által fejlesztett Israel-1 extra gyorsasággal készült el, két hónappal a tervezett időpont előtt működésbe helyezték.

A Nvidia idén májusban hozta nyilvánosságra terveit, ami szerint megépíti Izrael eddigi legnagyobb teljesítményű, mesterséges intelligencia alkalmazásokra specializált szuperszámítógépét, amely az Israel-1 nevet kapta. A kaliforniai székhelyű vállalat a Dellel és többszáz izraeli startuppal együttműködésben fejlesztette ki a számítógépet, amelynek első fázisát 2023 végére tervezték befejezni, de végül két hónappal korábban sikerült a munka végére érni. Az Israel-1 egyelőre csak a kész változat kapacitásának felével üzemel, de már működésbe helyezték és jövőre elkészül a végleges változat is.

A szuperszámítógép, elkészülte után, 8 exaflopos teljesítményre lesz képes a mesterséges intelligencia használata során és 130 petaflops-os kapacitással bír a tudományos számításokra specializált modulok révén. Specifikációit tekintve a számítógép tartalmaz:

  • 256 HGX H100 GPU egységet, amit a Nvidia kifejezetten a rendkívül gyors kapcsolatot igénylő MI-alkalmazáshoz hozott létre és ami a BlueField-3 DPU-kal a felhőben történő munkát is támogatja és 400 Gb/s sebességű hálózati kapcsolódásra ad lehetőséget
  • 2048 Nvidia H100 80GB GPU-t
  • 34 millió CUDA (Compute Unified Device Architecture) CPU-magot
  • Egymillió, negyedik generációs Tensor Core GPU-t
  • 2560 BlueField-3 DPU-t (Data Processing Unit, adatfeldolgozó egység)
  • 80 Spectrum-4 kapcsolót, amelyet szintén a felhő alapú és a mesterséges intelligencia rendszereket alkalmazó munkák igényeihez szabott a gyártó

Jelenlegi állapotában az Israel-1 négy exaflopos MI teljesítménnyel és (a tudományos modul tekintetében) plusz 65 petaflops-os kapacitással bír. A számítógépet egyelőre a Nvidia fejlesztői mellett kiválasztott partnerek használják. Bár a szuperszámítógép kézzelfogható, fizikai részének megépítése még nem ért véget, a digitális ikertestvérét már létrehozták, hogy segítsen a számítógép elkészítésében. Az ezzel megalkotott szimulációkkal a mérnökök előre tudják modellezni, hogy a kész gép hogyan működik majd és jelentős időt megspórolnak az építés folyamata során.

A 8 exaflopos teljesítmény jelentős számítási kapacitást takar, azt jelenti, hogy a gép 8 trillió lebegőpontos művelet elvégzésére képes egy másodperc alatt, de a mesterséges intelligencia alkalmazásokhoz létrehozott szuperszámítógépek között csak az egyik leggyorsabbnak számít majd. Ezek a hatalmas, rengeteg processzort tartalmazó berendezések sokszor dolgoznak az exaflopos tartományban. A Cerebras például idén nyáron mutatta be a Condor Galaxy 1 (CG1) gépét, ami 4 exaflops teljesítményű és a generatív modellek betanítására szolgál. 2024-ben a CG1 gépekből kilencet terveznek összekapcsolni, hogy egy 36 exaflopos rendszert hozzanak létre, amivel jelentősen megelőzik majd az Israel-1-et is.

(Fotó: Nvidia)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Fegyveres robotkutyák és deepfake-eket kreáló programok helyett a mesterséges intelligencia pozitív oldalát láthattuk egy nemzetközi rendezvényen.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.