Jane Goodall 5 millió fát tervez ültetni 2020-ban

2020 / 02 / 20 / Justin Viktor
Jane Goodall 5 millió fát tervez ültetni 2020-ban
A bolygó újrafásítására tett erőfeszítésekhez csatlakozva Jane Goodall vállalta, hogy az év végéig 5 millió fát ültet.

Jane Goodall, a csimpánzok megmentésért folytatott munkájáról ismert, és most hasonló küldetésen vesz részt az erdőink megmentése érdekében. A híres primatológus Roots & Shoots programja 60 megyében kapcsolja össze a fiatalokat, a bolygó újrafásítását tűzve ki célul.

A szervezet elkötelezte magát több mint 5 millió új fa ültetése mellett még az idén, a nagyobb cél pedig egy milliárd fa ültetése a következő 10 évben, az Egyesült Nemzetek Szervezetének 1 trillió fa kampányával való közös erőfeszítés részeként. 

"Itt az ideje, hogy a bolygón mindenki kivegye ebből a részét"

- mondta Goodall egy nyilatkozatában. A Világbank becslése szerint majdnem 4 millió négyzetkilométernyi erdőt veszítettünk a 20. század kezdete óta. Legyen szó földművelésről, bányászatról, szarvasmarhafélékről vagy fakitermelésről, egy dolog világos: óránként mintegy 1000 futballpályányi erdőterületet veszítünk el.

Roots & Shoots - Rügyek és Gyökerek

Közel 100 országban kipróbált, nemzetközi modellen nyugvó környezeti nevelési program, melynek célja, hogy a fiatalokat cselekvésre ösztönözze, és így lehetőséget adjon a számukra, hogy a környezettudatos életmód alapjait tapasztalati úton sajátítsák el.

Hogyan működik?

A Roots & Shoots természet- és környezetvédelmi hálózatot Dr. Jane Goodall hívta életre 1991-ben, Tanzániában. A R&S hálózatban a fiatalok és idősebbek is csoportokban tevékenykednek. Minden egyes R&S csoport, legyenek tagjai akár óvodások, akár egyetemisták vagy felnőttek, saját maga által tervezett és véghez vitt kisebb-nagyobb programokkal nyújt segítséget a körülöttük lévő élőlényeknek, beleértve az embert is. A világon jelenleg közel 100 országban működnek R&S csoportok. Csak Angliában 1700 csoport létezik. Burundiban minden egyes tartományban van Rügyek és Gyökerek képviselet. Több százezer tagot számolunk szerte a világon.

Van egy környezeti probléma, ami foglalkoztat? Érzed, hogy kis lépést ugyan, de Te is tehetsz a megoldás felé? Találsz pár barátot, akik szintén tenni akarnak ellene? Alakítsatok Roots & Shoots csoportot: itt!

Erdőink, amelyeket okkal hívunk a „föld tüdejének”, oxigént biztosítanak, és ugyanakkor elnyelik a szén-dioxidot. Nemcsak tiszta levegőt biztosítanak a lélegzetvételhez, hanem élelmet és menedéket is a fák koronái alatt - főképp előlünk - rejtőző gazdag vadvilág számára.

(Forrás: ReturnToNow Képek: RootsAndShoots)


 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Az 1991-es Robin Hood filmben is látható, a táj látképét több száz éve meghatározó fa kivágása sokkolta a helyi közösséget, szomorúságot és dühöt váltott ki az itt élőkből.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.