Japán az óceánba öntené Fukushima radioaktív vizét

2021 / 04 / 08 / Justin Viktor
Japán az óceánba öntené Fukushima radioaktív vizét
Joshihide Suga japán miniszterelnök kormányának álláspontja szerint elég régóta halogatják már a megsemmisült fukusimai Daiicsi atomerőműben felhalmozódó radioaktív szennyvíz részleges tisztítás utáni "elkerülhetetlen" kiengedését a természetbe.

Fogy a hely

Az erőműben fogytán a tárolóhely, mely a folyamatosan beszivárgó szennyezett talajvíz tárolására rendelkezésre áll, a miniszterelnök pedig igyekszik elkerülhetetlenként beállítani a szennyvíz Csendes-óceánba engedését - írta a The Japan Times

A szakemberek évek óta vitatkoznak arról, hogy hogyan kezeljék a radioaktív vízet Fukusimában, és az eddigi legelfogadottabb tervük szerint

a lehető legnagyobb mértékben megtisztítják a vizet, felhígítják a benne található radioaktív tríciumot, amennyire csak képesek rá, majd pedig mintegy harminc év leforgása alatt, folyamatosan beleengedik az egészet a tengerbe.

A NAÜ felügyelete alatt

Japán kedden felkérte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget, hogy végezzenek biztonsági felülvizsgálatot és tegyék közzé álláspontjukat arról, hogy mi történne, ha Tokió úgy döntene, hogy a tengerbe engedik a Fukushima 1. számú atomerőműben felhalmozódott kezelt radioaktív vizet.

"A megtisztított vízzel kapcsolatos feladatot többé már nem lehet félretenni a kormánynak, muszáj politikai döntést hozni erről" - mondta el Hiroshi Kajiyama japán kereskedelmi miniszter szerdán az újságíróknak.

A politikai döntéshozók körein kívül ez a terv még nem túl népszerű, különösen azok között a halászok között nem, akik szerint eladhatatlan lesz a radioaktív vizeken kifogott hal. A fukusimai prefektúra tengeri  termékeinek behozatalát már 15 ország és régió utasította el.

Hiroshi Kajiyama ipari miniszter videokonferencián kérte fel Rafael Grossit, a NAÜ-főigazgatóját, hogy az ENSZ nukleáris felügyelete végezzen tudományos és objektív felülvizsgálatot a víz tervezett ártalmatlanítási módszeréről, és nyíltan közölje nézeteit a nemzetközi közösséggel.

Grossi szerint a NAÜ készen áll Japán teljes körű támogatására, mivel meg van győződve az ország elszántságáról a kérdés megoldására, és az ártalmatlanítás végrehajtásának technológiai képessége is adott.

A kérdésben a jövő hét kedden hozhatnak hivatalos döntést és a kormány tervei szerint a tríciumot a nemzetközi normák által megengedett maximális koncentráció 2,5 százalékáig hígítják, mielőtt a tengerbe engednék.

A japán szakemberek szerint ez egyben már azt is jelenti majd, hogy a víz nem lesz veszélyes az emberekre.

(Forrás: Japantimes Kép: Wikipédia)

Ez is érdekelhet:

Komoly, belső szivárgással is járó esemény történt csütörtökön egy finnországi atomerőműben Komoly vészleállás és belső szivárgás történt a finnországi Olkiluoto 2 atomerőműben múlt csütörtökön. A létesítményben azért kellett scram-vészleállítást végrehajtani, mert valamiféle hiba történt két működő reaktorának egyikében. Szerencsére a scramet megfelelően sikerült végrehajtani, és nem történt külső radioaktív környezetszennyezés.

Az atomenergia-ipar állapota tíz évvel Fukusima után A világ sürgős szén-dioxid-mentesítésében valaha komoly szerepet szántak az atomenergia-iparnak, de vajon így van-e ez még ma is? Fukushima talán mindent megváltoztatott

Egy gyűrű mind felett, ha komolyan zéró karbon emissziót akarunk 2050-re Jószerével az egész világ arra esküdözik, hogy 2050-re elérik a nettó nulla széndioxid kibocsátást, az éghajlatváltozás visszaszorítása érdekében, de vajon valóban eljuthatnak idáig a meglévő technológiákkal? A Forbes összeállítása egyetlen meghatározó választ talált a kérdésre.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.