Japánban 18 méter magas sétáló Gundam robotot építenek

2020 / 02 / 12 / Justin Viktor
Japánban 18 méter magas sétáló Gundam robotot építenek
Az óriás mechanikus robotok mára modern popkulturális ikonokká váltak, ott ülnek a gyerek polcain, számtalan filmben szerepelnek, elképesztő profitot termelnek, holott a valóságban sosem léteztek. Ez persze egyfelől nem igaz, másfelől változóban van. Na gyerünk, együk meg ezt a paradoxont reggelire!

RX-78-2 Gundam

Japán egy hatalmas humanoid robotot épít minden óriás-robotos filmek dédapja, a Gundam sci-fi franchise szereplőit megmintázva. A robot az RX-78-2 Gundam, egy szamuráj ihletésű mechanoid replikája, amely még az eredeti animációs sorozatban mutatkozott be 1979-ben. A robot 18 méter magas lesz, és elképesztő 25 tonnát nyom majd. De nem a mérete lesz a mecha leglátványosabb tulajdonsága - hanem az a tény, hogy képes lesz járni.

Yoshiyuki Tomino Gundam sorozata, kitörölhetetlen nyomot hagyott a japán kultúrában és az animáció világában. Óriási, a szamuráj hagyományok által meghatározott kardforgató mecha-robotjai közel 50 hivatalos TV-sorozatot és filmet produkáltak, és számtalan másikat inspiráltak.

Ezekből nőtt ki a Transformers, a Pacific Rim, a Real Steel, a Voltron, a MegaBots, és úgy egyáltalán bármilyen mozi, amiben szerepel egy benga robot, egészen biztosan köszönettel tartozik a Gundam univerzumnak, de még MasterChief páncélja is ide sorolható, a Halo videojáték sorozatból.

A saga hatása olyan nagy, hogy a Gundam jelenleg 14., a valaha legtöbb profitot termelő média-franchise-ok világranglistáján.

Hatalmas Mecha

A hatalmas robotot 2014-ben kezdték tervezni a Gundam Global Challenge projekt elindításával. A robot mögött álló csapat egy nemrégiben tartott sajtótájékoztatón számolt be a részletekről, valamint bemutatták a robot harmincad-méretű modelljét. Végül az elkészülő teljes méretű robotnak 24 fázisú mozgáskészlete lesz, a keze tökéletesen hajlítható ujjpercekkel működik majd, ökölbe szoríthatóan, szembefordítható hüvelykujjal, és természetesen képes lesz járni is - bár azt nem tudjuk, mekkora távolságon, vagy hogy mennyi ideig.

Japán különösen imádja ezeket a nagy fickókat. A hivatalos Bandai Namco cég miniatűr figurák eladásából származó bevétele 2015-ben megközelítette a fél milliárd dollárt. És a teljes méretű, 18 méter magas replikákból sem ez lesz az első. Valójában ez a negyedik alkalom, amikor Masaki Kawahara tervező egy teljes méretű Gundam-látványosságon dolgozhatott. 2009-ben például készült egy szintén 18 méteres, statikus verzió, mely a fejét tudta mozgatni, és minden nyílásán keresztül füstölgött, ahogy az alábbi videóban is látható. Az új épp ilyen lesz, csak valószínűleg végigsétál majd a mólón.

Menetrend

A bot alkotói idén július és augusztus hétvégéire invitálják a látogatókat a jokohamai Yamashita mólóra, hogy látogassák meg a Gundam Factory Yokohama speciális élménybemutatóját. Itt egy robot dokkolót, valamint kapcsolódó üzleteket, kitelepült robot laboratóriumot, egy kávézót és egy rendezvényterületet találnak majd. Maga a hatalmas Gundam robot azonban csak 2020 október 1-jén érkezik ide, és ha valaki személyesen is szeretné megtekinteni, akkor ezt 2021 október 3-ig teheti meg, mielőtt a program befejeződik.

Az anime Gundam egyébként Mechagodzillától sem parázik, hamar megoldja, mint kisgyerek a cipőfűzőt.

Kézzelfogható bonyodalmak

A robot mögött meghúzódó mérnöki erőfeszítést bemutató videó-sorozatban pillantást is vehetünk arra, hogy mit jelent ez. Például a kezek mindegyike 2 méter magas, és közel 200 kg-ot nyom. Mivel forgó csuklóra rögzítik, mozgó könyökkel és vállakkal, az egyes kezek súlyát - az összes motort, kábelezést és karosszériát is beleértve - 200 kg alatt kell tartani annak biztosítása érdekében, hogy a lánc fölött lévő motorok megbízhatóan működhessenek.

Nem egyszerű feladat. Belegondolni is hátborzongató az anyagokban ébredő feszültségekbe és a bonyolult egyensúlyozás feladatába, melyek akkor jönnek létre, amikor ez a hatalmas fémdarab felemeli súlyát az egyik lábáról hogy tegyen egy lépést. A Transformersben mintha könnyebben ment volna.

A robotot a nyílt forráskódú Robot Operating System (ROS), és a Gazebo szimulációs szoftver felhasználásával fejlesztették ki, és a csapat kiad majd egy teljes méretű virtuális példányt is a robotból, amellyel a feltörekvő programozók játszhatnak, hogy kifejlesszék saját cselekedeteiket és pozícióikat. Ez magában foglalja a tényleges gépen használt motorok, fogaskerekek és érzékelők pontos ábrázolását, tehát

elméletileg egy rajongó által készített műveletkészlet is feltölthető lesz az igazi robotba egy bizonyos ponton - bár ez egyelőre nem a terv része.

 

A Gundam projektet érdemes lesz figyelemmel kísérni, annak előrehaladtával. Igen, fájdalmasan lassú lesz, egyhamar sajnos a friss modell még nem ugrál, gurul és harcol gonosz ellenfeleivel. A MegaBots Japan vs USA óriási robotharc mindannyiunkat figyelmeztethet, hogyan kezeljük az ezzel kapcsolatos elvárásainkat. De azért  négyemeletes sétáló robotok sem jelennek meg minden nap, és ez a projekt nem kevés büszkeséget és szenvedélyt jelent az érintett emberek számára. Érdemes elkísérni őket az úton.

(Forrás: Futurism, Newatlas Képek: Gundam Factory)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.