Japánban 18 méter magas sétáló Gundam robotot építenek

2020 / 02 / 12 / Justin Viktor
Japánban 18 méter magas sétáló Gundam robotot építenek
Az óriás mechanikus robotok mára modern popkulturális ikonokká váltak, ott ülnek a gyerek polcain, számtalan filmben szerepelnek, elképesztő profitot termelnek, holott a valóságban sosem léteztek. Ez persze egyfelől nem igaz, másfelől változóban van. Na gyerünk, együk meg ezt a paradoxont reggelire!

RX-78-2 Gundam

Japán egy hatalmas humanoid robotot épít minden óriás-robotos filmek dédapja, a Gundam sci-fi franchise szereplőit megmintázva. A robot az RX-78-2 Gundam, egy szamuráj ihletésű mechanoid replikája, amely még az eredeti animációs sorozatban mutatkozott be 1979-ben. A robot 18 méter magas lesz, és elképesztő 25 tonnát nyom majd. De nem a mérete lesz a mecha leglátványosabb tulajdonsága - hanem az a tény, hogy képes lesz járni.

Yoshiyuki Tomino Gundam sorozata, kitörölhetetlen nyomot hagyott a japán kultúrában és az animáció világában. Óriási, a szamuráj hagyományok által meghatározott kardforgató mecha-robotjai közel 50 hivatalos TV-sorozatot és filmet produkáltak, és számtalan másikat inspiráltak.

Ezekből nőtt ki a Transformers, a Pacific Rim, a Real Steel, a Voltron, a MegaBots, és úgy egyáltalán bármilyen mozi, amiben szerepel egy benga robot, egészen biztosan köszönettel tartozik a Gundam univerzumnak, de még MasterChief páncélja is ide sorolható, a Halo videojáték sorozatból.

A saga hatása olyan nagy, hogy a Gundam jelenleg 14., a valaha legtöbb profitot termelő média-franchise-ok világranglistáján.

Hatalmas Mecha

A hatalmas robotot 2014-ben kezdték tervezni a Gundam Global Challenge projekt elindításával. A robot mögött álló csapat egy nemrégiben tartott sajtótájékoztatón számolt be a részletekről, valamint bemutatták a robot harmincad-méretű modelljét. Végül az elkészülő teljes méretű robotnak 24 fázisú mozgáskészlete lesz, a keze tökéletesen hajlítható ujjpercekkel működik majd, ökölbe szoríthatóan, szembefordítható hüvelykujjal, és természetesen képes lesz járni is - bár azt nem tudjuk, mekkora távolságon, vagy hogy mennyi ideig.

Japán különösen imádja ezeket a nagy fickókat. A hivatalos Bandai Namco cég miniatűr figurák eladásából származó bevétele 2015-ben megközelítette a fél milliárd dollárt. És a teljes méretű, 18 méter magas replikákból sem ez lesz az első. Valójában ez a negyedik alkalom, amikor Masaki Kawahara tervező egy teljes méretű Gundam-látványosságon dolgozhatott. 2009-ben például készült egy szintén 18 méteres, statikus verzió, mely a fejét tudta mozgatni, és minden nyílásán keresztül füstölgött, ahogy az alábbi videóban is látható. Az új épp ilyen lesz, csak valószínűleg végigsétál majd a mólón.

Menetrend

A bot alkotói idén július és augusztus hétvégéire invitálják a látogatókat a jokohamai Yamashita mólóra, hogy látogassák meg a Gundam Factory Yokohama speciális élménybemutatóját. Itt egy robot dokkolót, valamint kapcsolódó üzleteket, kitelepült robot laboratóriumot, egy kávézót és egy rendezvényterületet találnak majd. Maga a hatalmas Gundam robot azonban csak 2020 október 1-jén érkezik ide, és ha valaki személyesen is szeretné megtekinteni, akkor ezt 2021 október 3-ig teheti meg, mielőtt a program befejeződik.

Az anime Gundam egyébként Mechagodzillától sem parázik, hamar megoldja, mint kisgyerek a cipőfűzőt.

Kézzelfogható bonyodalmak

A robot mögött meghúzódó mérnöki erőfeszítést bemutató videó-sorozatban pillantást is vehetünk arra, hogy mit jelent ez. Például a kezek mindegyike 2 méter magas, és közel 200 kg-ot nyom. Mivel forgó csuklóra rögzítik, mozgó könyökkel és vállakkal, az egyes kezek súlyát - az összes motort, kábelezést és karosszériát is beleértve - 200 kg alatt kell tartani annak biztosítása érdekében, hogy a lánc fölött lévő motorok megbízhatóan működhessenek.

Nem egyszerű feladat. Belegondolni is hátborzongató az anyagokban ébredő feszültségekbe és a bonyolult egyensúlyozás feladatába, melyek akkor jönnek létre, amikor ez a hatalmas fémdarab felemeli súlyát az egyik lábáról hogy tegyen egy lépést. A Transformersben mintha könnyebben ment volna.

A robotot a nyílt forráskódú Robot Operating System (ROS), és a Gazebo szimulációs szoftver felhasználásával fejlesztették ki, és a csapat kiad majd egy teljes méretű virtuális példányt is a robotból, amellyel a feltörekvő programozók játszhatnak, hogy kifejlesszék saját cselekedeteiket és pozícióikat. Ez magában foglalja a tényleges gépen használt motorok, fogaskerekek és érzékelők pontos ábrázolását, tehát

elméletileg egy rajongó által készített műveletkészlet is feltölthető lesz az igazi robotba egy bizonyos ponton - bár ez egyelőre nem a terv része.

 

A Gundam projektet érdemes lesz figyelemmel kísérni, annak előrehaladtával. Igen, fájdalmasan lassú lesz, egyhamar sajnos a friss modell még nem ugrál, gurul és harcol gonosz ellenfeleivel. A MegaBots Japan vs USA óriási robotharc mindannyiunkat figyelmeztethet, hogyan kezeljük az ezzel kapcsolatos elvárásainkat. De azért  négyemeletes sétáló robotok sem jelennek meg minden nap, és ez a projekt nem kevés büszkeséget és szenvedélyt jelent az érintett emberek számára. Érdemes elkísérni őket az úton.

(Forrás: Futurism, Newatlas Képek: Gundam Factory)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.