A doomozó patkányok után itt vannak a járművezető aranyhalak

2022 / 01 / 05 / Bobák Áron
A doomozó patkányok után itt vannak a járművezető aranyhalak
Alig egy hónapja számoltunk be róla, hogy egy magyar neuromérnök egy speciális felszereléssel patkányokat tanított meg doomozni, de úgy tűnik, nem csak a rágcsálók képesek összetett problémák megoldására, hanem az aranyhalak is.

Az izraeli Ben-Gurion Egyetem kutatóit feltehetőleg megihlették azok a videók, amelyekben valakik szórakozásból építettek olyan járgányt, amivel a halak maguktól is tudnak közlekedni, és úgy döntöttek, hogy tudományos alapokra helyezik a kísérletet. Az aranyhalakat egy kerekekkel felszerelt járműre rakták, amelyben egy kamera figyelte a halak mozgását, így amikor az állatok az akvárium valamelyik oldalára úsztak, a jármű is automatikusan elindult abba az irányba - számol be róla a The Drive.

A cél az volt, hogy a halak elvezessenek a falon elhelyezett rózsaszín jelig, ha ez sikerült nekik, akkor étellel jutalmazták őket. Bár kezdetben leginkább csak össze-vissza úszkáltak, a halak egy idő után képesek voltak megtanulni, hogy mit kell tenniük annak érdekében, hogy ehessenek, végül pedig a félórás tesztek alatt többször is képesek voltak elnavigálni a rózsaszín jelhez.

A kutatás azt is igazolta, hogy a halak akkor is képesek erre, ha megváltoztatják a kiindulópontot, vagy más színű jeleket is elhelyeztek a falon a félrevezetés szándékával. Amikor a rózsaszín jel került odébb, a halak először automatikusan az eredeti célhoz mentek, viszont amikor rájöttek, hogy ez már nem működik, sikerült kitalálniuk, hogy mit kell máshogy csinálniuk.

A ScienceDirect-en megjelent tanulmány szerint a kísérlet segít jobban megérteni az állatok térreprezentációs és navigációs képességeit, és bizonyítja, hogy ezek a képességek fajfüggetlenek.

(Borítókép: Hans Braxmeier/Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.