A doomozó patkányok után itt vannak a járművezető aranyhalak

2022 / 01 / 05 / Bobák Áron
A doomozó patkányok után itt vannak a járművezető aranyhalak
Alig egy hónapja számoltunk be róla, hogy egy magyar neuromérnök egy speciális felszereléssel patkányokat tanított meg doomozni, de úgy tűnik, nem csak a rágcsálók képesek összetett problémák megoldására, hanem az aranyhalak is.

Az izraeli Ben-Gurion Egyetem kutatóit feltehetőleg megihlették azok a videók, amelyekben valakik szórakozásból építettek olyan járgányt, amivel a halak maguktól is tudnak közlekedni, és úgy döntöttek, hogy tudományos alapokra helyezik a kísérletet. Az aranyhalakat egy kerekekkel felszerelt járműre rakták, amelyben egy kamera figyelte a halak mozgását, így amikor az állatok az akvárium valamelyik oldalára úsztak, a jármű is automatikusan elindult abba az irányba - számol be róla a The Drive.

A cél az volt, hogy a halak elvezessenek a falon elhelyezett rózsaszín jelig, ha ez sikerült nekik, akkor étellel jutalmazták őket. Bár kezdetben leginkább csak össze-vissza úszkáltak, a halak egy idő után képesek voltak megtanulni, hogy mit kell tenniük annak érdekében, hogy ehessenek, végül pedig a félórás tesztek alatt többször is képesek voltak elnavigálni a rózsaszín jelhez.

A kutatás azt is igazolta, hogy a halak akkor is képesek erre, ha megváltoztatják a kiindulópontot, vagy más színű jeleket is elhelyeztek a falon a félrevezetés szándékával. Amikor a rózsaszín jel került odébb, a halak először automatikusan az eredeti célhoz mentek, viszont amikor rájöttek, hogy ez már nem működik, sikerült kitalálniuk, hogy mit kell máshogy csinálniuk.

A ScienceDirect-en megjelent tanulmány szerint a kísérlet segít jobban megérteni az állatok térreprezentációs és navigációs képességeit, és bizonyítja, hogy ezek a képességek fajfüggetlenek.

(Borítókép: Hans Braxmeier/Pixabay)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Boszorkánypalackokat mos partra a tenger Texasban, és szigorúan tilos kinyitni őket
Boszorkánypalackokat mos partra a tenger Texasban, és szigorúan tilos kinyitni őket
A palackok a Mexikói-öböl partján kerülnek elő, és nem tudni, honnan jönnek, de egy 16.-17. századi hagyományra vezethetőek vissza. Viszont veszélyes lehet kinyitni vagy összetörni őket.
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.