Járókeret helyett exoszkeleton – ezt használják a nyugdíjasok japánban

2019 / 12 / 14 / Felkai Ádám
Járókeret helyett exoszkeleton – ezt használják a nyugdíjasok japánban
A popkultúrában az exoszkeletont, ezt az izomerőt kiegészítő/fokozó külső vázat a nehéz fizikai munkát végzők, a fegyveres erők tagjai, esetleg a mozgáskorlátozottak használják – elég csak a Holnap határa című Tom Cruise filmre vagy a The Surge című videójáték sorozatra gondolnunk. Japánban viszont már a nyugdíjasok is magukra csatolják ezeket a szerkezeteket, ám sajnos nem azért, hogy ismét felhőtlenül kirándulgathassanak a Fudzsin.

Japán, mint az mostanra közismert, az egyik legelöregedőbb társadalom. Egy 2015-ös adat szerint az ázsiai szigetországban a lakosság huszonhat százaléka hatvanöt év feletti – ilyen arányra más országból nincs is példa. Mindez az előrejelzések szerint 2040-re húszmilliós népesség csökkenést jelent.

Mivel pedig fogyatkozik a munkaerő, valami megoldást kell találni a problémára. A bevándorlás nem egyszerű és nem is feltétlen népszerű megoldás Japánban, így a New Scientist cikke szerint a kormány azt fontolgatja, hogy hatvanról hetven évre emeli fel a nyugdíjba vonulás korhatárát.

Válaszként pedig számtalan japán vállalat kezdett különböző mozgásjavító termékek tervezésébe, melyek segítséget jelenthetnek az idős munkásoknak.

Az első kereskedelmi forgalomba hozott eszköz az AWN-03 nevű „segítő ruházat” volt, amelyet az ActiveLink, a Panasonic egy alvállalkozása készített. Hasonló eszközöket Japánban egyébként hagyományosan kettő területen használtak: egészségügy (mozgássérült betegeknek), fizikai segítség különböző munkaterületeken, és ez utóbbi alá tagolódott be az idősödő munkaerő számára készített eszközpark.

A tokiói Haneda Repülőtér az első közt tapasztalta meg ezt a munkaerő-piaci recessziót. Ők ezért már évekkel ezelőtt társultak a Cyberdine Roboticsszal, hogy azok lássák a reptér idősödő poggyászrakodóit exoszkeletonokkal. Az általuk fejlesztett váz nem fedi teljesen a testet, csak hát alsó szakászára és lábakra lehet felhúzni. Az eszközt HAL-nak (Hybrid Assist Limb) nevezik, és egy kisebb változata a 2013-ban egész testes HAL-nak. Az öltözék bio-elektronikus jeleket kap felhasználó derekából és lábából, és ennek alapján aktiválja a belső dugattyúkat. Ez az eszköz nem hivatott az emberi erő helyettesítésére, csak kiegészíti azt.

A Cyberdine állítása szerint egy ötven kilogramm körüli személy ezzel a kiegészítővel könnyedén fel tud akár húsz kilós csomagot is emelni. Habár a húsz kiló nem tűnik soknak (pontosan ennyi az olimpiai súlyemelő rúd üresen), mindez nagy segítség azoknak, akik napi szinten rengetegszer mozgatnak nehezebb poggyászokat.

A Cyberdine rendkívül büszke arra, hogy mennyire könnyű a szerkezet, amit így nők és kisebb termetű férfiak egyaránt használhatnak. A cég amúgy – kicsit disztopikus módon – már előre keresgél a japánhoz hasonló népességi mutatójú országok között, ahol az öregedő munkások efféle mechanikus megfiatalítására lenne szükség.

Persze egyre többen szeretnének egy szeletet a tortából. Az Innophys vállalat például olyan hátizsákként hordható eszközt tervezett, amelyet egy kézi pumpa összeszorításával lehet feltölteni, és amely nagynyomású levegőt használ extra izomként. Ennek segítségével huszonöt kilogramm extra súly emelhető fel. Az ár? Ezerháromszáz dollár. Egyebek mellett pedig a Toyotánál is vadul fejlesztenek hasonló termékeket, hiszen az igény ezekre, sajnos úgy tűnik, csak nőni fog.

(Kép: Cyberdine, Pixabay, Innophys)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.