Jelentősen csökkent az erdőirtás az amazóniai esőerdőben, de még korai ezt ünnepelni

2023 / 07 / 10 / Bodnár Barna
Jelentősen csökkent az erdőirtás az amazóniai esőerdőben, de még korai ezt ünnepelni
2023 első hat hónapjában az esőerdők 2650 négyzetkilométernyi területe esett áldozatul az erdőirtásnak Braziliában, amely így sem csekély mértékű pusztítás, viszont a tavaly, azonos időszakában mért 4000 négyzetkilométerhez képest jóval mérsékeltebb. A helyzet ennek ellenére nem lett könnyebb, sőt.

A jelenlegi brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva januári beiktatása előtti kampányában azt ígérte, megválasztása esetén megfékezi az illegális fakitermelést és felszámolja a környezeti pusztítást. Egyelőre úgy tűnik, jó irányban halad a kitűzött cél felé, ugyanis az erdőirtás jelentős mértékben csökkent az utóbbi fél évben, ami persze nem jelenti azt, hogy egyből megoldódott az összes probléma, írja a Euronews.

Már csak azért sem, mert az előző elnök, Jair Bolsonaro intézkedéseinek eredményeképpen az Amazonas régióban zajló erdőirtás tavaly 15 éves csúcsra emelkedett. Az egykori vezető meggyengítette a környezetvédelmi hatóságokat, illetve programjának fontos részét képezte az Amazonas régió fejlesztése, amely egybevágott a területen gazdálkodók és földfoglalók érdekeivel, akik a környezetvédelmi törvényeket nagyrészt amúgy is feleslegesnek, és kontraproduktívnak tartják.

A friss erdőirtási adatok a Deter nevű rendszerből származnak, amely egy, az erdőirtás valós idejű észlelésére összpontosító kezdeményezés része, ezzel elősegítve az azonnali beavatkozás lehetőségét. Egy másik, Prodes nevű rendszer, bár pontosabb adatokat szolgáltat, azonban itt az információk csak évente egyszer frissülnek.

Az új kormány hangsúlyozta, hogy nem csak az erdőirtás mértékét kíséri figyelemmel műholdak segítségével, de kiemelten kezeli a környezetvédelmi jogérvényesítést is. Ez persze nem egyszerű, főként a nagyfokú munkaerőhiány miatt, amit az előző kormány idézett elő azzal, hogy a nyugdíjba vonult hatósági dolgozók helyére nem képzett ki, illetve nem vett fel új embereket. Lula elnök elkötelezte magát a munkaerő visszaállítása mellett, de a környezetvédelmi hatóságnál dolgozók száma továbbra is rendkívül alacsonynak mondható, jelenleg 24 éves mélyponton van. Braziliában – amely nagyobb, mint az Egyesült Államok -mindössze 700 ügynök áll rendelkezésre, és ebből csupán 150 bevethető.

Az amazóniai esőerdő épsége azért is globális kulcskérdés, mert hatalmas területe - amely kétszer akkora, mint Indiáé - miatt óriási szén-dioxid-megkötő képességgel rendelkezik, ezért döntő szerepe van az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A szóban forgó dzsungel - amit a „Föld tüdejének” is szokás nevezni - kétharmada Brazíliában található.

Az új brazil államvezetés másik eszköze az erdőirtás megfékezésére az esőerdő tiltott területein tenyésztett szarvasmarhák lefoglalása. Ez egy azonnali és hatékony büntetés a környezetvédelmi törvényt megsértők számára, ugyanis az eddigi gyakorlat szerint az ilyen esetekben kirótt pénzbírságot a Braziliában különösen lassú bírósági eljárás és fellebbezési folyamat miatt gyakran ki sem kellett fizetniük a vétkeseknek.


Légi felvétel az illegális erdőirtásról az Amazonas-medencében. Helyszín: Mato Grosso, Brazília (Fotó: Getty Images/Paralaxis)

Ünneplésre azonban úgy tűnik egyelőre még sajnos nincs okuk a braziloknak, ugyanis 2007 óta nem volt példa annyi tűzesetre, mint amennyi a műholdas adatok alapján idén történt a régióban: csak júniusban 3075-ször pusztítottak a lángok az esőerdőben. Ennek oka szintén az erdőirtás, a tüzek nagyrészét ugyanis emberek okozzák a területek tarvágása után. A tüzek okozta problémán nem segít az El Nino nevű éghajlati jelenség közeledte sem, ami jellemzően még magasabb hőmérsékletet, és kevesebb csapadékot jelent majd a terület számára.

Az amazóniai nemzetek jövő hónapban a brazil Belém városában találkoznak majd, hogy megvitassák a régió kihívásait, és a problémák megoldására irányuló együttműködés eszközeit. A brazil elnök ígérete szerint 2030-ig véget vet a nettó erdőirtásnak az ország területén belül. A terv, mondhatni, ambiciózus, de érdemes hozzátenni, hogy Lula 4 éves elnöki mandátuma jóval 2030 előtt lejár.

(Borítókép: Getty Images/Ignacio Palacios)


Brazíliában már a cápákban is van kokain
Brazíliában már a cápákban is van kokain
Ez az első eset, hogy szabadon élő cápákban sikerült kimutatni a kokain maradványanyagait – súlyosbítja a helyzetet, hogy az összes vizsgált állatban megtalálták a kábítószer nyomait.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.