Jó eséllyel egy holland diákok által épített hatlábú holdjáró lesz az első európai fejlesztésű rover a Holdon

2022 / 08 / 14 / Palotai Nándor
Jó eséllyel egy holland diákok által épített hatlábú holdjáró lesz az első európai fejlesztésű rover a Holdon
Az Európai Űrügynökség támogatását is élvező Lunar Zebro projekt roverét teljes mértékben diákok tervezték. A jármű jó eséllyel 2023-ban már indulhat a Holdra.

Az eddigi legkisebb holdjáró lehet majd a holland TU Delft egyetem diákjainak rovere, melyet az Európai Űrügynökség (ESA) által is támogatott Lunar Zebro projekt keretében fejlesztettek ki. A projekt résztvevőinek elmondása szerint a rover lehet az első teljesen holland, sőt, egyben az első teljesen európai építésű rover, ami a Holdra mehet. A 2017 óta tartó projektben eddig már több mint 120 diák vett részt.

A TU Delft diákjainak holdjárója közel sem egy gigantikus szerkezet: a rover mindössze 2,5 kg-ot nyom, és nem nagyobb egy A4-es lapnál. Ez saját bevallásuk szerint egy külön kihívást jelentett a tervező diákok számára, akik így kénytelenek voltak komolyabban elmélyedni a miniatürizálás doktrínájában. Többek között ennek eredményeképpen az eszközön található két kamerát is a diákok fejlesztették, ezek súlya egyenként mindössze 2 gramm.

A rover különlegessége azonban a meghajtásában rejlik: a napelemek által energiával ellátott holdjáró az elektromos motorjaival lényegében egy-egy olyan, C-alakú lábat forgat, mely átmenetet képez egy kerék, és egy „sima láb” között. A megoldást a diákok a Pennsylvaniai Egyetem RHex projektjéből kölcsönözték. A holdjáró közlekedését megkönnyítendő, a járműhöz saját szoftvert is írtak, mely segít eldönteni a rovernek, hogy mely akadályokon tud még keresztülmenni, és melyeket kellene inkább megkerülnie. A holdjárót ezen felül egy félautomata navigációs rendszerrel, illetve sugárzásmérővel is felszerelték.

A Lunar Zebro projekt célja, hogy a rover végül a Holdon landoljon egy leszállóegység fedélzetén, majd túléljen egy holdbéli napot, mely összesen 14 földi napnak felel meg. Ezt követően a holdjáró egy hibernélt üzemmódba kapcsol, hogy így élje túl a -233°C-os holdbéli éjszakát, melyet követően remélhetőleg majd újra működésbe lép. A rover a Holdon különböző vizsgálatokat – többek között sugárzásmérést is – fog végezni az ott töltött idő alatt.

A TU Delft szakemberei már több földi helyszínen is tesztelte a holdjárót, például Izlandon, vulkanikus aktivitás által formált terepen, de a jármű svájci hegycsúcsokat is megjárt már, sőt, az ESA ESTEC központjában egy szimulált marsi terepen is elboldogult. A szakemberek szerint a rover akár már 2023-ban is elindulhat a Holdra. A holdjáró megalkotói szerint ez még csak a kezdet: a tervezői szerint az eszköz arra is alkalmas lehet, hogy rajokban alkalmazzák, különböző kutatási feladatokra, nemcsak a Holdon, de a Földön is.

(Fotó: Zebro Space)

Magyar találmánnyal találhatnak rá az űrhajósok számára létfontosságú alapanyagra a Holdon A Puli Space Technologies vízszimatolója, ami segít feltérképezni a holdi vízjég készleteket, második helyen végzett a NASA versenyében, és egy misszió keretében a Hold déli sarkvidékére indulhat.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb 22 darab Starlink műhold állt alacsony Föld körüli pályára pénteken, a Falcon 9 rakéta első fokozata pedig ezután 8 és fél perccel visszaérkezett a Földre, és sikeres landolást hajtott végre a SpaceX drónhajóján.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.