Magyar találmánnyal találhatnak rá az űrhajósok számára létfontosságú alapanyagra a Holdon

2022 / 05 / 25 / Bobák Zsófia
Magyar találmánnyal találhatnak rá az űrhajósok számára létfontosságú alapanyagra a Holdon
A Puli Space Technologies vízszimatolója, ami segít feltérképezni a holdi vízjég készleteket, második helyen végzett a NASA versenyében, és egy misszió keretében a Hold déli sarkvidékére indulhat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Puli Space Technologies Puli Holdi Vízszimatolója 2020-ban megnyerte a NASA Honey, I Shrunk the NASA Payload (Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét) versenyét, és ennek folytatásaként az űrügynökség támogatásával megépítette azt a három prototípust az eszközből, amelyeket a Jet Propulsion Laboratory mérnökei teszteltek le. A kihívás teljesítésének legfontosabb feltételét az jelentette, hogy a létrehozott berendezésnek nem csak rendkívül könnyűnek és kisméretűnek kellett lennie, hanem bizonyítani kellett azt is, hogy a legyártását egy éven belül kivitelezni tudja a cég. A Puli Space eszköze megfelelt az összes elvárásnak, így a verseny második szakaszában is jól teljesített és az utolsó fordulóban második helyezést ért el, csak a miniatűr röntgenspektrométert fejlesztő Team SunSlicernek sikerült megelőznie.

A vízszimatoló egy, a hidrogén detektálására alkalmas műszer, amely három, nagy felületű, professzionális CMOS képalkotó szenzorból áll. A felületükön található speciális bevonat segítségével észlelik a hidrogén jelenlétét, mivel a rajtuk átrepülő, a kozmikus sugárzás hatására a holdi talajból érkező neutronok mennyiségének mérésével az adott területen található hidrogéneloszlásra is következtetni lehet.

"A Hold felszínét folyamatosan bombázza a kozmikus sugárzás, és annak hatására a holdkőzetből (regolitból) különböző energiájú, semleges töltésű neutronsugárzás lép ki.

Ezt a másodlagos neutronsugárzást remekül lehet a regolit felszín alatti összetételének meghatározására használni (kb. 1 méter mélységig), különös tekintettel annak hidrogén (és így vízjég) tartalmára." - írja a Puli Space Technologies.

A hidrogéntartalmú vegyületek, például a vízjég rendkívül fontos szerepet játszanak majd a leendő holdi küldetések résztvevőinek mindennapi életében, a vízjég ugyanis amellett, hogy a szükséges vízellátást biztosítja az űrhajósok számára, üzemanyaggá is alakítható a hazafelé tartó úthoz. A helyi források felfedezése és kiaknázása teszi majd lehetővé, hogy az egyre távolabbra szóló missziók (a Hold után következik a Mars a NASA tervei szerint a 2030-as, vagy 2040-es években) során ne jelentsen megoldhatatlan problémát az utánpótlásról való gondoskodás, hanem az asztronauták a robotikus előörsök által előre elhelyezett szállítmányokból és a saját maguk által kibányászott alapanyagokból létre tudják hozni és fenn tudják tartani az életben maradáshoz szükséges feltételeket a messzi égitesteken.


Puli Holdi Vízszimatoló (PLWS) vibrációs tesztelése (Fotó: Puli Space Technologies)

A Puli eszközének egyik legnagyobb előnye, hogy rendkívül kicsi: nagyjából egy szappan méreteivel rendelkezik: 10x10x5 centiméteres és mindössze 400 grammot nyom. A miniatürizálás lényeges szempont ezeknél a berendezéseknél, ezért is adta a NASA a Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét címet a versenynek, mivel minél könnyebb egy eszköz, annál egyszerűbben szállítható a Holdra és annál kisebb holdjárókkal is tudják majd fuvarozni a Hold felszínén, ahol ezáltal nagyobb területeket lehet majd feltérképezni a segítségével. A Puli Space tervei szerint a jövőben nagyfelbontású holdi vízjég-lelőhely térképeket készíthetnek majd a vízszimatolóval, amely egy holdjáró hasára csatolva nagyobb kiterjedésű régiókat is bejárhat.

A NASA a második helyezettet 25 000 dollárral jutalmazta és a Puli Space közleménye szerint jelenleg várják, hogy a NASA jóváhagyást adjon a Puli Holdi Vízszimatoló elindulására egy következő misszió keretében.

"Ezzel egyidejűleg jelenleg is zajlik a műszaki egyeztetés egy másik küldetésen való részvételről,

itt a cél, hogy már egy éven belül elérjük a Hold déli sarkvidékét, és egy úgynevezett „állandóan árnyékos területen”, mínusz 200 fokos hidegben is végezzünk méréseket.” – mondta el dr. Pacher Tibor, a Puli Space Technologies alapítója és vezetője.

Arról, hogy milyen kihívást tartogatott a versenyen való részvétel és az eszközök fejlesztése, egy webinárium keretében számolnak be a csapatok, köztük a Puli Space Technologies szakemberei is, amelyet holnap, május 25-én tartanak meg magyar idő szerint este 8 órakor.

(Fotó: Puli Space Technologies, NASA)

Magyar szállítmányt is visz a Holdra az első amerikai leszállóegység, ami a Holdon landol az Apollo missziók óta Még idén elindul a Peregrine leszállóegység a Vulcan Centaur rakétával a Hold Lacus Mortis síkságára, a fedélzetén pedig a Puli Space Technologies különleges szállítmánya is helyet foglal egy fizikai bitcoin és emberi hamvak mellett.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.