Megszólalt a műsorvezető, aki miatt több világhírű zenész felháborodva otthagyta a Spotify-t

2022 / 01 / 31 / Pőcze Balázs
Megszólalt a műsorvezető, aki miatt több világhírű zenész felháborodva otthagyta a Spotify-t
A YouTube és a Facebook után most a Spotify van soron, hogy megküzdjön azzal a kérdéssel, hogy hol ér véget a véleményszabadság és kezdődik az álhírterjesztés. Két rock legenda is otthagyta a platformot, mert Joe Rogan, a Spotify legismertebb műsorvezetője szerintük álhíreket terjeszt.

"Vagy Rogan vagy Young. A kettő egyszerre nem megy." - Neil Young, többszörös Grammy-díjas zenész, aki kétszer is helyet kapott a rock and roll hírességek csarnokában, így adott ultimátumot a világ egyik legismertebb streaming platformjának, a Spotify-nak múlt hét elején. A The Verge akkori híre szerint a hetvenhat éves énekes azért borult ki a Spotify-ra és Joe Roganre, akinek a szerződtetéséért akár százmillió dollárt is fizethettek, mert szerinte a vállalat magatartása "a halálát jelentheti azoknak, akik hisznek az ott terjedő álhíreknek". Ígéretének megfelelően Young a dalait nem sokkal később eltávolította a platformról. Korábban már több száz tudós és orvos kérte arra a szolgáltatást, hogy vezessen be szabályokat a koronavírussal kapcsolatos információk megosztásáról.

Amint arra a Gizmodo emlékeztet, a probléma már december óta ismert: a küzdősport-kommentátorból és humoristából lett műsorvezető akkor egy olyan virológust hívott meg a műsorába, akit korábban a Twitterről is kitiltottak nézetei miatt. A vendég arról beszélt, hogy tömegesen hipnotizálták az embereket, hogy higgyenek az oltásokban, illetve Rogannél is elmondta, hogy a kórházak azért jelentenek koronavírus-haláleseteket, hogy így pénzhez jussanak. A nyílt levelet megfogalmazó tudósok szerint ez az interjú "több tízmillió olyan hallgatót érhetett el, akik érzékenyek a rosszindulatú, őket kihasználó egészségügyi hírekre".

"Ez nem orvosi vagy tudományos kérdés, hanem katasztrofális szociológiai probléma"

- írták. A platform erre azt válaszolta, hogy több mint húszezer podcast epizódot távolítottak már el azért, mert vétettek a moderációs elveik ellen, de ez nem csitította a vitát. A hét második felében egy újabb sokszorosan díjazott rock and roll híresség, Joni Mitchell csatlakozott Younghoz, ahogyan a Spotify egy másik ismert podcastere, Brené Brown is.

A hétvégén Daniel Ek, a cég vezérigazgatója azt mondta, hogy mostantól figyelmeztető címkéket helyeznek el minden, a koronavírust tárgyaló tartalom mellett, amelyek egy covid-információs gyűjtőoldalra vezetnek majd, illetve megosztották az érvényben lévő házirendjüket is. Ígérete szerint "segítenek megérteni" az alkotóiknak, hogy milyen felelősséggel tartoznak azért, amit mondanak. Ezek után az érintett Joe Rogan egy közel tízperces videóban osztotta meg saját álláspontját. Szerinte a vendégei "nagyon sikeres, elismert" emberek, de azt is elmondta, hogy

"Nem tudom, hogy igazuk van-e. Nem vagytok doktor. Nem vagyok tudós".

A sztár azt ígérte, hogy igyekszik a jövőben minél több nézőpontot megjeleníteni a műsoraiban, hogy "minden véleményt megmutasson". Ez azonban valószínűleg egyik kérdést sem válaszolja meg, ami az ilyen ügyek kapcsán felmerül: honnantól lesz egy véleményből veszélyes álhír, és egy-egy óriásplatform alkotói el kell, hogy fogadják-e egymás nézeteit ahhoz, hogy ugyanabban a programban hallhassuk a hangjukat, zenéjüket.

(Borítókép: Michael S. Schwartz/Getty Images)

Jövő hónaptól letiltják a reklámokat a klímaváltozást tagadó YouTube videókon A Google nem támogatja tovább azokat a tartalmakat, amelyek egyértelmű tényként kezelik, hogy a klímaváltozás és a globális felmelegedés csak kitaláció, sem azokat, amelyek tagadják, hogy az emberi tevékenységek hozzájárulnak a klímaváltozáshoz.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.