Jövő hónaptól letiltják a reklámokat a klímaváltozást tagadó YouTube videókon

2021 / 10 / 11 / Bobák Zsófia
Jövő hónaptól letiltják a reklámokat a klímaváltozást tagadó YouTube videókon
A Google nem támogatja tovább azokat a tartalmakat, amelyek egyértelmű tényként kezelik, hogy a klímaváltozás és a globális felmelegedés csak kitaláció, sem azokat, amelyek tagadják, hogy az emberi tevékenységek hozzájárulnak a klímaváltozáshoz.

A Google október 7-én jelentette be, hogy változtatásokra készül a hirdetési irányelveivel kapcsolatban, a jövőben nem teszik lehetővé a reklámok megjelenését olyan YouTube videók alatt, amelyek tartalma a klímaváltozás tagadásával kapcsolatos. A cég elmondása szerint a lépésre nem csak azért van szükség, hogy kiterjesszék a körét azoknak a rendszeres ellenőrzéseknek, amelyek biztosítják a hirdetők és a felhasználók számára a védett környezetet az álhírekkel, megbízhatatlan állításokkal szemben (úgymint az oltásellenes kampányok vagy kétes eredményessegű orvosi terápiák ajánlása), hanem azért is, mert a platformon a terméküket reklámozó cégek kifejezett aggodalmaknak adtak hangot az elmúlt időszakban a hirdetéseik elhelyezése miatt.

"A hirdetők egyszerűen nem akarják, hogy a reklámjuk ilyen (klímaváltozást tagadó) tartalom mellett jelenjen meg"

- írja a Google.

Az új szabályok értelmében, amelyek a Google hirdetői partnereire és a YouTube tartalomgyártóira vonatkoznak, be fogják tiltani azokon a videókon a reklámok megjelenését, amelyek olyan tartalmat közölnek, ami szembemegy a széleskörűen elfogadott tudományos konszenzussal a klímaváltozást illetően. Ilyenek például:

  • azok az állítások, ami szerint a klímaváltozással kapcsolatos hírek valójában álhírek
  • amelyek tagadják, hogy globális felmelegedéssel néz szembe a világ
  • vagy amelyek szerint nem igaz, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása és az emberi tevékenységek hozzájárulnak a klímaváltozáshoz

A Google azonban, feltehetően a szólásszabadság jelentőségét is figyelembe véve, óvatos a klímatagadó tartalom meghatározásával kapcsolatban, ezért nem vonja meg a reklámokat azoktól az oldalaktól, illetve videóktól, amelyek a klímaváltozásról szóló párbeszédeknek adnak helyet és különbséget tesz az egyértelműen tagadó álláspontot elfoglaló vagy csak az ilyen tartalmat jelentő, esetleg megvitató videók között. A tartalmak ellenőrzése és szűrése részben automatizált módon történik majd, ahhoz pedig, hogy meghatározzák, mi is számít majd az algoritmus számára elfogadható tartalomnak, a Google szakértőktől kért segítséget. Többek között azoknak a kutatóknak a tanácsára támaszkodnak, akiknek az elmúlt években publikált tanulmányaira az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület rendszeresen megjelenő jelentései is alapoznak.

Az új szabályok a jövő hónaptól lépnek majd érvénybe, a változással pedig a Google tovább erősíti azt az szerepét, amelyet a többi nagyvállalat és közösségi média platform is egyre kiemeltebb módon vállal, akiknek az újonnan bevezetett irányelveik között a klímaváltozás elleni harc manapság gyakran terítékre kerül, a Facebook például nemrégen bővítette ki a klímatudományi tájékoztató központját, ami az éghajlatváltozással kapcsolatos adatokról szóló rövid ismertetőket tartalmaz, forrásmegjelöléssel együtt, és szintén néhány nappal ezelőtt jelentették be azt is, hogy mostantól tilos lesz a platfomjaikon védett földterületeket, például az Amazonas vidékén található esőerdők részeit árulni.

(Fotó: Pixabay, PxFuel)

További cikkek a témában:

Az elfogyasztott víz 120 százalékát visszaadná a Google a környezetnek A keresőóriás tervei szerint 2030-ig az irodákban és az adatközpontokban felhasznált víz 120 százalékát visszaadja a környezetnek.  
Fenntartható légi közlekedés még nincs, de már kereshetünk magunknak járatot aszerint, hogy melyiknek a legalacsonyabb a kibocsátása Bár a kereskedelmi légi közlekedésnek jelenleg nincs olyan módja, ami akár csak közelít a karbonsemlegességhez, de a Google Járatkereső újítása ettől függetlenül még mindenkinek hasznos, aki szeretné valamivel fenntarthatóbbá tenni az utazásait.
A Google Maps már azt is megmutatja, hogy éppen mennyire zsúfolt egy-egy városrész A Google a múlt héten megrendezett I/O konferencián egy sor hasznos újdonságot jelentett be a térképalkalmazásához, amik jelentősen megkönnyítik a közlekedést a városokban.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.