Joggal rémített meg sokakat, hogy a Windows mindent naplózni fog, amit csinálunk

2024 / 06 / 11 / Pőcze Balázs
Joggal rémített meg sokakat, hogy a Windows mindent naplózni fog, amit csinálunk
A Windows hasznos, ám adatvédelmi szempontból aggasztó megoldással gazdagodott: képes rögzíteni mindent, amit beírunk, vagy megnézünk a számítógépünkön, hogy aztán abban keresni tudjon. De végül csak akkor, ha ezt kifejezetten engedélyezzük.

A Microsoft május végén jelentette be a számítógépeinek új, mesterséges intelligenciával (MI) kiegészített generációját, a CoPilot+ PC-ket. Ezek a gépek, amelyek az Acer, az ASUS, a Dell, a HP, a Lenovo és a Samsung kínálatban is megjelennek majd, a szoftveróriás szerint felveszik a versenyt az Apple MacBookjaival. Utóbbi vállalat ugyanis azzal, hogy néhány éve az Intel helyett a saját chipjeivel szállítja a számítógépeit, óriási előnyre tett szert ezen a téren. A MacBookok processzora és grafikus egysége az iPhone-okéra épül, így egyszerre képes nagy teljesítményre és hosszú üzemidőre.

Amellett, hogy a CoPilot+ PC-k az ígéretek szerint utolérik a nagy versenytársat ezeken a területeken, a CPU (processzor) és a GPU (grafikus chip) mellett egy NPU-val, azaz neurális processzorral is rendelkezni fognak, ami kifejezetten az MI-hez kapcsolódó számításokat segíti majd. Hogy pontosan mik azok az MI-tevékenységek, amik nem egy távoli szerveren, hanem közvetlenül a gépünkön zajlanak, az részben még a jövő zenéje, azonban egy-két izgalmas ilyen megoldást már a helyszínen bejelentett a Microsoft.

A Recall nevű program folyamatosan figyeli, hogy mit csinálunk a számítógépünkön, hogy aztán ha pár nap múlva nem találunk valamit, gyorsan a segítségünkre siessen.

Ez a fajta "mesterséges memória" természetesen rengeteg esetben hasznos lehet: "ki is küldte át a koncertjegyeket?", "hol láttam azt a nagyon jó szállodát?", " nem találom azt a receptet, amit olvasgattam". Ugyanakkor a Recall ("felidézés") felveti a kérdést, hogy tényleg jó-e, ha a számítógépünk mindent megjegyez, amit csinálunk. Különösen, hogy a tárolt információk, képernyőfotók és naplók csak úgy ott hevernek a fájljaink közt, sőt, más felhasználók ilyen adataihoz is viszonylag könnyen hozzáférhetünk.

Az Ars Technica most arról számolt be, hogy a Microsoft meghallotta az IT-biztonsággal foglalkozók felháborodását, és újragondolja a még meg sem jelent Recall működését. A legfontosabb, hogy alapesetben ki lesz kapcsolva a technológia, nekünk kell bekapcsolnunk azt, ha használni szeretnénk. Emellett a tárolt adatokat is a Windows Hello-azonosítás mögé rejtik, azaz csak az ujjlenyomatunk, az arcunk vagy a PIN-kódunk birtokában lehet hozzáférni azokhoz.

A szoftver június 18-án debütál előnézetként, és csak a CoPilot+ PC-ken lesz elérhető. Ugyanakkor kérdés, hogy ki fogja engedélyezni a Recallt, vagyis a felhasználók vajon a saját feledékenységüktől vagy az adatvédelmi problémáktól tartanak-e jobban.

(Borítókép: Jeff Hardi/Unsplash)

Mostantól sokkal könnyebben kezelhető a Microsoft 365 - megérkezett a Copilot A legújabb nyelvi modellre, a GPT-4-re épül a Microsoft által frissen megjelentetett szolgáltatás, aminek köszönhetően a munka unalmas részleteit elfelejthetjük.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.