Joghurt, sajtkrém, kefír, tojásból

2020 / 10 / 13 / Rácz Tamás
Joghurt, sajtkrém, kefír, tojásból
A Szent István Egyetem kutatói tejtermék-szerű élelmiszereket készítettek tojásból, azoknak, akiknek tiltott gyümölcs a valódi tej.

Napjainkban egyre több ember hagyja ki étrendjéből a tejet és a tejtermékeket. Ennek leggyakrabban egészségügyi okai vannak, úgymint tejfehérje-allergia vagy tejcukor-érzékenység, de új táplálkozási trend, mint például a paleo életmód is állhat a tejmentesség hátterében. Bármelyik esetről is legyen szó, a legtöbb tej- és tejtermékeket nélkülöző fogyasztóban azért ott az igény a tejtermékek fogyasztására.

A tejtermékek nem csupán jellemző ízzel, illattal, állománnyal vagy konyhatechnológiai sajátosságokkal rendelkeznek, de táplálkozási és élettani szempontból előnyös tulajdonságokkal is bírnak. Egy innovációs pályázat keretein belül a SZIE és a GAK Kft. (Gödöllői Agrárközpont Közhasznú Társaság) sikeresen fejlesztette ki a tojásfehérje alapú probiotikus tejtermék-helyettesítő készítményeket (probiotikus fermentált ital, sajtkrém, kefir- és joghurtanalógok) a tej valamely összetevőjére érzékeny, illetve magas fehérjetartalmú, zsírban és szénhidrátban szegény probiotikus tejtermék-helyettesítőket fogyasztani kívánó egészségtudatos emberek számára. Egy másik együttműködésben a Szent István Egyetem és a Capriovus Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. kutatói készítettek tojásfehérje alapú tejtermék-helyettesítő termékcsaládot.


Tojásvizsgálat a laborban

A tojásfehérjét a kísérletekben különböző (tejiparban is használt) baktériumkultúrák segítségével oly módon alakították át, hogy a végtermékben megjelenő aromaanyagok révén a tejtermékekre jellemző ízvilág alakuljon ki. A Szent István Egyetem szakembereinek reményei szerint ezek a termékek nagy piaci érdeklődésre tarthatnak számot és további innovációs együttműködési lehetőségek kiindulópontjai lehetnek a jövőben.


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.