Jöhet egy plusz robotkar a meglévő két szerves mellé?

2020 / 06 / 29 / Justin Viktor
Jöhet egy plusz robotkar a meglévő két szerves mellé?
Tempósan fejlődik a robotika, ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy már nem szükséges a Boston Dynamics egyre profibb robot-technológiája egy ütősebb technológiai demonstrációhoz, ezt már egy nem élvonalbeli kanadai egyetem laborja is tudja. Ez még továbbra sem az élő szövet a fémvázon, de már a fémváz.

Az Université de Sherbrooke kutatócsoportja, az Exonetik Inc. egy csoportjának támogatásával, felcsatolható, viselhető robotkart hozott létre, amely többlet funkcionalitással járul hozzá a hétköznapi, általános emberi feladatok elvégzéséhez. A kutatók az IEEE Spectrumban megjelent tanulmányban számolnak be a robotkarról, képességeiről és a funkcionalitás bővítésének terveiről.

Tudományosan kategorizálva a fejlesztést a plusz karként működő automatikus robotkészülék olyan típus, amely funkcionalitást ad a meglévő rendszerhez. Ebben az esetben a kanadai csapat harmadik kart, és három ujjú kezet társított egy emberi alanyhoz.

A robotkar alsó részét a felhasználó derekához és csípőjéhez rögzítik, a robotkar pedig innen nyúlik ki és látja el funkcióit, amikor a felhasználó saját tevékenységeit végzi. A kart magnetoreológiai tengelykapcsolók és hidrosztatikus erőátvitel mozgatja, ezáltal három fokozatú működést biztosítva. A súlya négy kilogramm, főképp mivel vezetékes úton csatlakoztatott tápellátása és vezérlése a földön marad. A vezérlést egy második személy végezheti, aki a közelben áll. A jövőbeli tervek félautomata működtetést ígérnek.

A robotkart úgy tervezték, hogy demonstrálja egy plusz eszköz lehetőségét, amely különféle tevékenységekben segítheti a viselőjét. A demonstráció során mesterséges almákat szedtek vele fáról, lefestették egy szoba falát, kéziszerszámokat pakoltak ide-oda. Az erődemonstráció során a robotkar lyukat ütött egy falba az “öklével”.

A robot készítőinek jövőbeli tervei között szerepel bizonyos fokú MI-vezérlés biztosítása annak érdekében, hogy a kar megtanulja elvégezni a felhasználó által végzett tevékenységeket, ezzel elkerülve a távvezérlés és egy második személy jelenlétének szükségességét. A csapat azt is tervezi, hogy könnyű akkumulátort csatlakoztat a rendszerhez, hogy kiküszöböljék a rögzített áramforrást.

(Képek: Pixabay)


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.