Joker: Oroszország új alvó drónja

2023 / 07 / 28 / Felkai Ádám
Oroszország bemutatta legújabb fejlesztésű drónvonalát, a Jokert, amelynek a csúcsmodellje az Ultimatum. Na de mit takar az alvó drón technológia, és miként alkalmazható a mostani konfliktusban?

A Jokert nemhogy órákkal, de akár hetekkel is egy adott művelet időpontja előtt lehet a helyszínre telepíteni. A drón ezt követően alvó vagy “hibernált” állapotban várakozik, ami idő alatt nem lehet felfedezni elektronikai elhárító eszközökkel sem. Ha pedig a szükség úgy hozza, a Joker távolról aktiválható egy operátor által, és egyből elvégezhető vele a művelet.

A Jokernek az oroszok Ukrajnában is komoly szerepet szánnak.

Mint arról az Interesting Engineering beszámol az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ nyomán, Oroszország bemutatott egy új drónt, a Jokert, ami egy úgynevezett alvó drón.

A Joker sorozat a Központi Tervező Iroda fejlesztése, és a dróncsalád csúcsmodellje az Ultimatum. A hibernált drónok nagy előnye tehát, hogy több hétig alvó állapotban maradhatnak anélkül, hogy felhívnák magukra a figyelmet a levegőben. Dmitrij Kuzjakin, az Integrált Pilóta nélküli Megoldások Központjának főigazgatója kifejtette azt is a TASZSZ-nak, hogy a drónokat jellemzően magasabb helyeken, háztetőkön vagy más magas építményeken helyezik el, így rögtön a helyszínen vannak, nem kell még el is repülniük a célponthoz. Amikor eljön az idő, a drónok aktiválhatók és szinte azonnal támadásba lendülhetnek, amivel komoly meglepetést okozhatnak az ellenségnek.

A Joker az Ukrajnában zajló konfliktus közepette született, ahol a drónok egyre inkább elterjedtek a csatatéren. A Joker pedig állítólag jelentős előrelépést jelent ebben a trendben. A konfliktusban egyébként mindkét fél élénken használ pilóta nélküli légi járműveket a célpontok azonosítására, és erre a célra sokszor olcsó, utólag módosított kereskedelmi drónokat vetnek be.

A hibernált eszköz használatával repülési idő takarítható meg, és egyetlen pilóta akár 15 alvó drónt is bevethet, amelyek egymás után aktiválhatók, túlterhelve az ellenség ellenintézkedési rendszereit.

Kuzjakin FPV forradalmat képzel el a fegyverkezésben (ezek FPV-kamerával irányítható drónok), különösen a stabil frontokat érintő szituációk esetén, mint amilyenek például az ellenséges erődítmények elleni támadások és a páncélozott járművek levadászása. Az FPV technológia funkcionalitásának javításával és szélesebb körű alkalmazásával kívánnak tehát az oroszok fölénybe kerülni az ellenséggel szemben.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/LeeRosario)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
A negyedévente megjelenő utazási és életmódmagazin, a Roadster, a Samsunggal együttműködve izgalmas kalandra vállalkozott. A kiadó Player Media Group csapata meginvitálta a dél-koreai gyártóóriást egy technológiai kihívásra, melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy napjaink mobiltelefonjai vajon professzionális fényképezőgépekként is megállják-e a helyüket.
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Önállóan mozgó és tájékozódó, alakváltó robotokat készítettek a kutatók a nyilvános helyek zajszűrésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.