Joker: Oroszország új alvó drónja

2023 / 07 / 28 / Felkai Ádám
Oroszország bemutatta legújabb fejlesztésű drónvonalát, a Jokert, amelynek a csúcsmodellje az Ultimatum. Na de mit takar az alvó drón technológia, és miként alkalmazható a mostani konfliktusban?

A Jokert nemhogy órákkal, de akár hetekkel is egy adott művelet időpontja előtt lehet a helyszínre telepíteni. A drón ezt követően alvó vagy “hibernált” állapotban várakozik, ami idő alatt nem lehet felfedezni elektronikai elhárító eszközökkel sem. Ha pedig a szükség úgy hozza, a Joker távolról aktiválható egy operátor által, és egyből elvégezhető vele a művelet.

A Jokernek az oroszok Ukrajnában is komoly szerepet szánnak.

Mint arról az Interesting Engineering beszámol az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ nyomán, Oroszország bemutatott egy új drónt, a Jokert, ami egy úgynevezett alvó drón.

A Joker sorozat a Központi Tervező Iroda fejlesztése, és a dróncsalád csúcsmodellje az Ultimatum. A hibernált drónok nagy előnye tehát, hogy több hétig alvó állapotban maradhatnak anélkül, hogy felhívnák magukra a figyelmet a levegőben. Dmitrij Kuzjakin, az Integrált Pilóta nélküli Megoldások Központjának főigazgatója kifejtette azt is a TASZSZ-nak, hogy a drónokat jellemzően magasabb helyeken, háztetőkön vagy más magas építményeken helyezik el, így rögtön a helyszínen vannak, nem kell még el is repülniük a célponthoz. Amikor eljön az idő, a drónok aktiválhatók és szinte azonnal támadásba lendülhetnek, amivel komoly meglepetést okozhatnak az ellenségnek.

A Joker az Ukrajnában zajló konfliktus közepette született, ahol a drónok egyre inkább elterjedtek a csatatéren. A Joker pedig állítólag jelentős előrelépést jelent ebben a trendben. A konfliktusban egyébként mindkét fél élénken használ pilóta nélküli légi járműveket a célpontok azonosítására, és erre a célra sokszor olcsó, utólag módosított kereskedelmi drónokat vetnek be.

A hibernált eszköz használatával repülési idő takarítható meg, és egyetlen pilóta akár 15 alvó drónt is bevethet, amelyek egymás után aktiválhatók, túlterhelve az ellenség ellenintézkedési rendszereit.

Kuzjakin FPV forradalmat képzel el a fegyverkezésben (ezek FPV-kamerával irányítható drónok), különösen a stabil frontokat érintő szituációk esetén, mint amilyenek például az ellenséges erődítmények elleni támadások és a páncélozott járművek levadászása. Az FPV technológia funkcionalitásának javításával és szélesebb körű alkalmazásával kívánnak tehát az oroszok fölénybe kerülni az ellenséggel szemben.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/LeeRosario)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.