Jön a téli időszámítás, ma éjszaka egy órával többet alhatunk

2020 / 10 / 24 / Bobák Áron
Jön a téli időszámítás, ma éjszaka egy órával többet alhatunk
Vasárnap éjjel háromkor kettőre kell visszaállítani az óráinkat. Elképzelhető, hogy ezt most kell megtennünk utoljára, de valószínűbb, hogy az óraátállítás egy darabig még velünk marad.

Ez azt is jelenti, hogy reggel egy órával korábban világosodik, este pedig egy órával korábban lesz sötét, ami egész pontosan azt jelenti, hogy október 25-én a napfelkelte Budapesten 6.17 órakor lesz, míg a naplemente 16.37 órakor. Érdekességként jegyezzük meg, hogy az ugyanebben az időzónában található Barcelonában holnap 7.14-kor kel fel a nap és 17.55-kor nyugszik le.

Nem csoda, hogy az Európai Unión belül is komoly viták vannak arról, hogyan kéne eltörölni az óraátállítást, ami ugyan évek óta terítéken van, de döntés még mindig nem született az ügyben. Az Európai Bizottság által 2018-ban, 4,6 millió EU-s állampolgár bevonásával elvégzett felmérésben a válaszadók 84%-a nyilatkozott úgy, hogy jobb lenne nem átállítani az órát, arról viszont már sokkal inkább megoszlanak a vélemények, hogy a nyári vagy a téli időszámítást kéne állandósítani.

Nincs még végleges döntés

Az Európai Parlament tavaly szavazta meg az óraátállítás eltörlését, és - bár korábbi elemzések szerint gazdaságilag hátrányos lenne, ha az unión belül nem minden ország ugyanahhoz az időzónához tartozna - végül a tagállamokra bízta a döntést, így minden ország egyenként határozhat arról, hogy a téli vagy a nyári időszámítást akarja véglegesíteni.

Ez elméletben azt jelenti, hogy aki a nyári időszámítást véglegesítené, annak utoljára jövő március 28-án kell átállítani az órákat, míg a téli időszámításhoz csatlakozó országokban 2021. október 31-én lesz utoljára óraátállítás. Ez viszont még korántsem biztos, hogy így lesz, hiszen az óraátállítás eltörlését az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia, a helyzetet jól ismerők véleménye szerint pedig a COVID-19 körüli kavarodás közepette valószínűtlen, hogy a végleges döntés már 2021-ben megszületne. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy Magyarország melyik időzónához csatlakozna.

Afrikában nem kérdés, hogy hány óra van


Óraátállítás a világ országaiban: a kékkel és narancssárgával jelzett országok és régiók használják a nyári időszámítást, míg a szürkével jelzettek nem (Fotó: UnaitxuGV/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0)

A világ nagy részének ilyen problémái egyébként nincsenek, hiszen a legtöbb országban az óraátállítás ismeretlen fogalom. A "normális" időszámítástól eltérő nyári időszámításnak főként Észak-Amerikában és Európában van nagy hagyománya, de még a szűkebb környezetünkben is vannak olyan országok, akik nem alkalmazzák. Fehéroroszország 2011-ben szüntette meg az óraátállítást, Oroszországban 2010 októberében kellett utoljára állítani az órákat, Törökországban pedig 2016-ban törölték el az óraátállítást. Ezeket az országokat is évtizedekkel előzte meg Izland, ahol utoljára 1967-ben állították át az órákat.

(Borítókép: Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Mitől tartunk jobban, a robotrendőröktől vagy a virtuális betegápolóktól?
Mitől tartunk jobban, a robotrendőröktől vagy a virtuális betegápolóktól?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorában beszélgettünk az elmúlt hetek legizgalmasabb, a fenntarthatósággal és a jövővel kapcsolatos híreiről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.