Jönnek az USÁ-ból az elektromos pickupok. De miért?

2019 / 11 / 25 / Rácz Tamás
Jönnek az USÁ-ból az elektromos pickupok. De miért?
Magyarországról első blikkre kicsit nehéz megérteni, hogy a Tesla a Model S és Model 3 szedánok valamint a Model X és Model Y szabadidőautók, na meg az új Roadster után miért pont egy nagyon furcsa formájú, leginkább az Alien-filmek hangulatát tükröző platós kisteherautóval, a Cybertruckkal állt ki a világ elé. Nem lett volna logikusabb egy kisautót vagy valami olcsóbb kompakt ferdehátút vagy SUV-ot kifejleszteni inkább, hogy egy átlagos magyar család is elkezdhessen Teslában gondolkodni?

Szóval: a Tesla amerikai vállalat, márpedig Amerikában az elmúlt években az autóeladási statisztikák bajnoka – ezt rettenetesen nehéz elhinni, pedig tényleg így van – három platós kisteherautó-család. Chevrolet Silverado, Ford F-sorozat és RAM x500: ezt a három autót veszik a legjobban az USÁ-ban, csak utána jönnek a klasszikus személyautók. Mivel viszont ez csak ott, az Egyesült Államokban van így, a világpiacra is lövő Tesla érthető módon nem pont egy pickuppal kezdte a tömeggyártást, hanem egy szedánnal, ami után jött egy SUV, majd egy kisebb szedán és egy kisebb SUV és egy sportkocsi – mind-mind világszerte sikerre ítélt modell. Mostanra viszont lépéskényszerbe került a márka, mert több más startup is rárepült a piaci résre – meg kellett csinálni náluk is a villany-pickupot.


Ford F-sorozat: 909 ezer példány kelt el belőle 2018-ban az USÁ-ban

Chevrolet Silverado: 586 ezer eladott példány a tavalyi évben

RAM pickupok: tavaly 537 ezer ment el belőlük. Az első igazi személyautó pedig a Toyota RAV-4 volt, 427 ezer eladott példánnyal

A Bollinger tavaly mutatta be két prototípusát, a B1-et és a B2-t, egy kockaforma, az ősöreg Land Roverekre emlékeztetően egyszerű formavilágú terepjárót és annak platós változatát. A kocsi szuperképessége, hogy a fényszórók közötti elem (amit nem nevezhetünk hűtőmaszknak, hiszen ezen a villanyautón nincs klasszikus vízhűtő, pláne nem ott, ahol egy hagyományos kocsin szokott lenni) lenyitható, így feltárul egy, a kocsi teljes hosszán végigfutó alagút. Az 5,27 méter hosszú kocsiban így el lehet helyezni egy pontosan 5,27 méter hosszú lécet, gerendát, csövet, ami még csak ki se lóg a karosszériából!

A másik izgalmas új villany-pickup a Rivian R1T. Ez már autóformájúbb, de alagútja ennek is van. Mivel az elöl-hátul külön-külön motorokkal megoldott összkerékhajtás feleslegessé teszi a kardántengelyt, ezt a kocsit keresztben nyitották meg; a hátsó ajtók alatti két nyílás a kocsi teljes szélességében áthúzódó rakteret tár fel. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy erre a lefelé nyíló két fedélre rá is lehet ülni vagy állni.

Erre a két kocsira kellett rálicitálni a Teslának, még mielőtt valamelyik netán éppen úgy előretör a platós kisteherautó-piacon, mint ahogy a Model S-nek sikerült ezt megtennie a felső-középkategóriában. És mivel több irányban már nem lehet innovatív tárolóalagutat kialakítani, a Tesla valami egész más irányban nyitott. Ez lett volna az ütés- és golyóállóság; aztán persze más kérdés, hogy a bemutatón egy kicsit másképp történtek a dolgok, mint ahogy az Elon Musk szerette volna. A kocsi másik szuperképessége, hogy sokkal-sokkal olcsóbban lehet majd megvenni, mint a két másik villany-pickupot.


Bollinger B2: 120 kWh-s akku, két elektromos motor 614 lóerő összteljesítménnyel. Állítólag 2021-ben megérkeznek az első példányok a vevőkhöz, a cég már fogadja az előrendeléseket. Induló ár: 125 ezer dollár

Rivian R1T: 135 kWh-s akku, 753 lóerő, négy darab hajtómotor. Szintén mennek már az előrendelések, a gyártásindítást a jövő év végére ígérik. Az alapár 69 ezer dollár

Tesla Cybertruck: egy-, két- vagy hárommotoros kivitel, a fenti két autónál lényegesen szerényebb teljesítmény (egyelőre nincs hivatalos adat), ütésálló burkolat, golyóálló üveg, ami a bemutatón csúfosan betört, amikor egy vasgolyót vágtak neki a bemutatón, de Elon Musk azt ígéri, a gyártásindításig ezt a dolgot még megnyugtatóan rendezik. És ígért még Musk 39 ezer dolláros induló árat, valamint 2021 év végi gyártás-indítást, az előlegeket pedig természetesen már erre a kocsira is szedik

Az amerikai autópiac sajátosságai magyarázzák azt is, hogy miért lehetnek ezek az új elektromos pickupok ilyen látványosan szögletesek, drabálisak, rossz légellenállásúak. Az USA útjain a megengedett legnagyobb sebesség jóval alacsonyabb, mint nálunk, a sztrádákon pedig még a mindenhol jellemző enyhe gyorshajtással se mennek többel az autók 110-120 km/h-nál. Ennél a tempónál pedig egy eleve nagy tömegű, nagy méretű autónál még nem rontja annyira a hatótávolságot a baltával faragott, de látványos dizájn, mintha a német Autobahn ritmusához kellene igazodni. Ezek a hatalmas, szögletes, kicsit buta formájú pickupok tehát nem nekünk készülnek, az európai piac igényeihez jobban passzoló kisebb, formásabb, kevésbé ormótlan elektromos kisteherautókra még várnunk kell.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.