Jóval erősebb "számítógép" az emberi agy, mint eddig gondoltuk

2023 / 04 / 20 / Felkai Ádám
Jóval erősebb
Egy korábban felfedezett agyi jel alapján úgy látszik, hogy az agyunk még annál is erősebb számítási egység, mint azt eddig gondoltuk.

A mesterséges intelligencia színrelépésével az ember könnyen érezheti úgy, hogy az olyan szerves rendszerek felett, mint mondjuk a koponyánkban található agy, eljárt az idő. Pedig ez az elképzelés nem is állhatna távolabb a valóságtól, hiszen az agyunk az a szervünk, amit máig a legkevésbé értünk, és folyamatosan derülnek ki róla újdonságok. Egy tavalyi kutatás például azt feltételezte, hogy az agyunk – részben legalábbis – kvantumszámítógépként működik, és ez az oka annak, hogy sok feladatban az agyunk máig lekörözi a hagyományos számítógépeket is. Minderről lentebb írtunk részletesebben is.

Elképzelhető, hogy az agyunk részben legalábbis egy kvantumszámítógép A kutatók szerint ez lehet az oka, hogy az agyunk még mindig lekörözi egy csomó feladatban a szuperszámítógépeket is.

Egy korábbi, 2020-as kísérlet pedig a dendritek jelátvitele kapcsán fedezett fel egy olyan új mechanizmust, ami alapján az agyunk még annál is erősebb számítási egység lehet, mint azt korábban gondolták – számol be róla a Science Alert. Mielőtt azonban erre rátérnénk, gyorsan elevenítsük fel, hogy miként fest az agyunkban is található idegsejt:

“Az idegrendszer legkisebb egysége a neuron. Neuronnak nevezzük az idegsejt és nyúlványainak együttesét.”

Az említett nyúlványok a dendrit és az axiom, ezek felelősek a jelátvitelért, méghozzá a következő felosztásban:

“A dendritek az információk felvételéért és a sejttest irányába történő vezetéséért felelősek. Az axon, melyből csak egy található egy neuronon, hosszú, cső alakú (tubuláris) nyúlvány, amely az ingerületeket a sejttestől távolodó irányba vezeti.”

A 2020-as tanulmány pedig éppen a dendritekkel kapcsolatos, és azzal, hogy miként végeznek ezek “logikai műveleteket”. A kísérlet során epilepsziás betegekből eltávolított szövetek elektronikus aktivitását vizsgálták – valamint a felépítését fluoreszcens mikroszkópos eljárással. A kutatók ez alapján azonosítottak olyan egyedi sejteket az agykéregben, amelyek nem csak a szokásos nátrium-ion csatornákon keresztül “sülnek el” (adnak át jelet), de a kalcium csatornákon keresztül is.

Mi ennek a jelentősége? Először is a dendritek jelölik ki az agy számítási kapacitásának a határát – hogy egy számítógépes analógiával éljünk: egy számítógépben az elektronok tranzisztorokon folynak keresztül, és ezekre lehet műveleteket építeni. A neuronok esetén a jel hullámként árad, amit a dendritben található ioncsatornák nyitása-zárása szabályoz (ezekben olyan részecskék haladnak, mint az említett nátrium vagy a klorid, esetleg a kálium-ion) – az ionok ezen folyamát nevezzük akciós potenciálnak. A tranzisztoroktól eltérően az idegsejtek az üzenetet tehát kémiai úton szabályozzák – tehát a dendritek segítségével.

Amennyiben tehát az akciós potenciál meghalad egy bizonyos értéket, úgy a dendrit azt továbbítja a idegsejt sejtteste felé. Eddig tehát alapvetően úgy gondoltuk, hogy az agyunkban két alapvető logikai művelet történik: ÉS (AND) üzenet (ha x és y bekapcsol, az üzenet átadásra kerül), valamint a VAGY (OR) üzenet (ha x vagy y bekapcsol, az üzenet átadásra kerül). A kísérlet során a tudósok azonban nemcsak azt állapították meg, hogy az akciós potenciált tehát a kalcium is szabályozza, de ezzel együtt kiderült az is, hogy akad egy harmadik művelet is: az említett ÉS és VAGY műveletek kiegészülnek egy exkluzív VAGY (exclusive OR/XOR) művelettel. Ez azt jelenti, hogy egy jel csak akkor továbbítódik, ha ezzel párhuzamosan egy másik jel aktivitása is elér egy bizonyos szintet.

Érdekes tehát, hogy a világ legerősebb számítógépe továbbra is az, ami a fejünkben található – és ennek ahogy egyre több titkát ismerjük meg, annál megdöbbentőbb, hogy mire is képes.

(Kép: Pixabay/DeltaWorks)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.