Jövő héten landol a NASA marsjárója, összegyűjtöttük a legfontosabb, kapcsolódó online eseményeket

2021 / 02 / 14 / Felkai Ádám
Jövő héten landol a NASA marsjárója, összegyűjtöttük a legfontosabb, kapcsolódó online eseményeket
Az év egyik, nem csak űrkutatással kapcsolatos, de általában vett tudományos szenzációja is a jövő hétre várható, amikor is a NASA legújabb marsjáróra fog a tervek szerint a vörös bolygón landolni. A NASA rengeteg eseménnyel készült, ezekből szemezgettünk nagyoknak és kicsiknek.

A Perseverance tervek szerint február 18-án budapesti idő szerint este 9:55-kor fog megérkezni a Mars felszínére. Ez lesz az úgynevezett „touchdown”. A landolás előtt a rover 20 000 km/h-ás sebességgel lép be a bolygó ritkás légkörébe, a cél, hogy erről a sebességről 3 km/h-ra lassuljon le a jármű. Ezt ejtőernyőkkel, valamint hajtóművekkel tervezik a mérnökök elérni. Az úgynevezett sky crane (légi daru) manőver részeként végül az ereszkedőegység három kábelen engedi le puhán a marsjárót a Jezero-kráterbe. Ez azonban a műszaki bravúrnak az első fele. A Perseverance ugyanis több kísérleti technológiát is visz magával, ezek közül mindenképpen említésre méltó az Ingenuity marsi helikopter, amely az első motoros repülést hajthatja végre egyrészt a Marson, másrészt az emberiség történelmében egy idegen égitesten is. Nem túlzás tehát, hogy a Perseverance sikeres küldetése mindenképpen az év legfontosabb tudományos és technológiai szenzációi közt fog szerepelni. A sikerre pedig minden esély megvan, hiszen a Perseverance a NASA ötödik marsjárója. Ugyanakkor egy idegen bolygón leszállni sosem kockázatmentes vállalkozás, ezért élőben végigkövetni az eseményt izgalmasnak ígérkezik. Miként tehetjük ezt meg?

Az eseményt élőben este 20:15-től (budapesti idő szerint) közrevetíti a NASA tudományos kommentárokkal. Bekapcsolódni a szokásos csatornákon lesz lehetőségünk:

Minden, amit a Perseverance marsjáróról tudni érdemes Remélhetőleg már egy hónap sincs hátra addig, hogy a NASA új marsjárót küldjön a vörös bolygóra. A Perseverance egyik kiemelt feladata, hogy hajdanvolt élet nyomai után kutasson. Most összegyűjtöttünk mindent, amit erről az eszközről tudni kell.

Mindezeken kívül az Űrhivatal több online eseményt is szervez. A Perseverance Rover Virtual NASA Social Event Facebook-esemény keretében az űrkutatás szerelmesei kérdéseket tehetnek fel a küldetéssel kapcsolatban, illetve különböző virtuális tevékenységekben is részt vehetnek. Sőt NASA Facebook-jelvényt is kaphatunk itt. A NASA virtuális vendégfogadást is tart, amely regisztrációhoz kötött, de ingyenes. Itt regisztrálhatunk. Ez utóbbi eseményen folyamatosan kapunk értesítéseket a misszió állásáról. Az se marad hoppon, aki szeretne előre felkészülni az eseményre. Február 17-én budapesti idő szerint kicsit későn (illetve korán) hajnali egytől a NASA élőadás keretében veszi át a legfontosabb tudnivalókat a misszióról. Ha valaki nem bánja az időpontot, ezeken a csatornákon követheti az eseményt:

Azonban már most lépésről-lépésre lebontva ismerkedhetünk a misszióval a légkörbe belépéstől kezdve egészen a landolásig ezen az oldalon vizualizált bemutató mellett. Ez egyébként talán az egyik leghasznosabb oldal a küldetésről, amit akár az osztálytermekben is be lehet mutatni. Az egész tervezett küldetésbe belegyorsíthatunk, lassíthatunk, visszatekerhetjük, leállíthatjuk, és még ráadásul forgathatjuk a tárgyakat, nagyíthatunk, illetve távolíthatjuk a nézetet. Közben folyamatosan láthatjuk baloldalt a sebességet, a magasságot (kis segítség: jobboldalt a km-rubrikára kattintva átválthatunk mérföldről kilométerre), illetve ismertetik, hogy ezután mely fázis következik, valamint azt, hogy mi történik az épp aktuális fázisban. Ahogy mondani szokás: ha valaki csak egy anyaggal készülne fel, mindenképp ez legyen az. Illetve mivel nagyon szemléletes, akár kisebb diákoknak is remekül be lehet mutatni, hogy miért lesz olyan fontos a most következő hét. Ez a (a cikkben egyébként fentebb is látható) videó pedig lényegében ugyanazt tudja, mint az előző oldal: a február 18-ára tervezett eseményt mutatja be. Előnye, hogy jobb a grafika, hátránya, hogy nem interaktív.

Ezen az oldalon pedig több hasznos link található a NASA különböző, a marskutatással kapcsolatos, kifejezetten a nagyközönségnek szánt aloldalaihoz. Ez például egy rövid és szemléletes füzet a közelgő eseménnyel kapcsolatban. Itt a marsi hangokba hallgathatunk bele. A NASA lehetőséget teremt arra is, hogy fényképezkedjünk a vörös bolygón. Ilyen volt például nekünk a tavalyi, marsi kirándulásunk:

Itt egy böngészőből futtatható játék keretében irányíthatjuk a marsjárót – sajnos nem volt időm alaposabban ismerkedni vele, de elég idegesítő volt, amíg próbáltam, de hátha más felfedezi a rejtett szépségeit. Ez az oldal pedig kifejezetten tanároknak szól, a NASA különböző ötleteket ad mindenféle természettudományos projektekhez, sőt ezek végrehajtását (beleértve a szükséges alapanyagokat is) részletezi. Itt például a mostani küldetés szempontjából is oly esszenciális ejtőernyőt készíthetünk egyszerű, mindenhol hozzáférhető anyagokból (pl.: műanyagzacskó, papírzsebkendő, a legbonyolultabb felszerelés a stopper, de ez egyrészt ma már minden telefonban akad, másrészt ez is opcionális).

Forrás: NASA

(Címlapkép/nyitókép: NASA/JPL-Caltech)

További cikkek a Rakétán:

Februárban három űreszköz is eléri a Marsot, az egyik pedig már egy képet is küldött Nem túlzás azt állítani, hogy a február történelmi hónap lesz az űrkutatásban, hiszen néhány napos különbséggel nem kevesebb, mint három űreszköz fogja elérni a vörös bolygót - ezek közül kettő olyan országé, akik most először jutnak el a Marsra.

Hogyan vezessük a Mars-rovert? Evan Hilgemann, a NASA mérnöke beszámolt róla, milyen is valójában egy Mars rovert vezetni. A mérnök még tavaly került be abba a csapatba, ami a hatkerekű Preseverance rover irányításáért lesz felelős a Vörös Bolygó sivatagszerű tájain.

Fellőtték a Perseverance marsjárót A Perseverance több szempontból is áttörést hozhat a Mars kutatásában, ezek közül a legfontosabb, hogy talán bizonyítékot találhat az egykor létezett életre a vörös bolygó felszínén.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.