Jövő héten landol a NASA marsjárója, összegyűjtöttük a legfontosabb, kapcsolódó online eseményeket

2021 / 02 / 14 / Felkai Ádám
Jövő héten landol a NASA marsjárója, összegyűjtöttük a legfontosabb, kapcsolódó online eseményeket
Az év egyik, nem csak űrkutatással kapcsolatos, de általában vett tudományos szenzációja is a jövő hétre várható, amikor is a NASA legújabb marsjáróra fog a tervek szerint a vörös bolygón landolni. A NASA rengeteg eseménnyel készült, ezekből szemezgettünk nagyoknak és kicsiknek.

A Perseverance tervek szerint február 18-án budapesti idő szerint este 9:55-kor fog megérkezni a Mars felszínére. Ez lesz az úgynevezett „touchdown”. A landolás előtt a rover 20 000 km/h-ás sebességgel lép be a bolygó ritkás légkörébe, a cél, hogy erről a sebességről 3 km/h-ra lassuljon le a jármű. Ezt ejtőernyőkkel, valamint hajtóművekkel tervezik a mérnökök elérni. Az úgynevezett sky crane (légi daru) manőver részeként végül az ereszkedőegység három kábelen engedi le puhán a marsjárót a Jezero-kráterbe. Ez azonban a műszaki bravúrnak az első fele. A Perseverance ugyanis több kísérleti technológiát is visz magával, ezek közül mindenképpen említésre méltó az Ingenuity marsi helikopter, amely az első motoros repülést hajthatja végre egyrészt a Marson, másrészt az emberiség történelmében egy idegen égitesten is. Nem túlzás tehát, hogy a Perseverance sikeres küldetése mindenképpen az év legfontosabb tudományos és technológiai szenzációi közt fog szerepelni. A sikerre pedig minden esély megvan, hiszen a Perseverance a NASA ötödik marsjárója. Ugyanakkor egy idegen bolygón leszállni sosem kockázatmentes vállalkozás, ezért élőben végigkövetni az eseményt izgalmasnak ígérkezik. Miként tehetjük ezt meg?

Az eseményt élőben este 20:15-től (budapesti idő szerint) közrevetíti a NASA tudományos kommentárokkal. Bekapcsolódni a szokásos csatornákon lesz lehetőségünk:

Minden, amit a Perseverance marsjáróról tudni érdemes Remélhetőleg már egy hónap sincs hátra addig, hogy a NASA új marsjárót küldjön a vörös bolygóra. A Perseverance egyik kiemelt feladata, hogy hajdanvolt élet nyomai után kutasson. Most összegyűjtöttünk mindent, amit erről az eszközről tudni kell.

Mindezeken kívül az Űrhivatal több online eseményt is szervez. A Perseverance Rover Virtual NASA Social Event Facebook-esemény keretében az űrkutatás szerelmesei kérdéseket tehetnek fel a küldetéssel kapcsolatban, illetve különböző virtuális tevékenységekben is részt vehetnek. Sőt NASA Facebook-jelvényt is kaphatunk itt. A NASA virtuális vendégfogadást is tart, amely regisztrációhoz kötött, de ingyenes. Itt regisztrálhatunk. Ez utóbbi eseményen folyamatosan kapunk értesítéseket a misszió állásáról. Az se marad hoppon, aki szeretne előre felkészülni az eseményre. Február 17-én budapesti idő szerint kicsit későn (illetve korán) hajnali egytől a NASA élőadás keretében veszi át a legfontosabb tudnivalókat a misszióról. Ha valaki nem bánja az időpontot, ezeken a csatornákon követheti az eseményt:

Azonban már most lépésről-lépésre lebontva ismerkedhetünk a misszióval a légkörbe belépéstől kezdve egészen a landolásig ezen az oldalon vizualizált bemutató mellett. Ez egyébként talán az egyik leghasznosabb oldal a küldetésről, amit akár az osztálytermekben is be lehet mutatni. Az egész tervezett küldetésbe belegyorsíthatunk, lassíthatunk, visszatekerhetjük, leállíthatjuk, és még ráadásul forgathatjuk a tárgyakat, nagyíthatunk, illetve távolíthatjuk a nézetet. Közben folyamatosan láthatjuk baloldalt a sebességet, a magasságot (kis segítség: jobboldalt a km-rubrikára kattintva átválthatunk mérföldről kilométerre), illetve ismertetik, hogy ezután mely fázis következik, valamint azt, hogy mi történik az épp aktuális fázisban. Ahogy mondani szokás: ha valaki csak egy anyaggal készülne fel, mindenképp ez legyen az. Illetve mivel nagyon szemléletes, akár kisebb diákoknak is remekül be lehet mutatni, hogy miért lesz olyan fontos a most következő hét. Ez a (a cikkben egyébként fentebb is látható) videó pedig lényegében ugyanazt tudja, mint az előző oldal: a február 18-ára tervezett eseményt mutatja be. Előnye, hogy jobb a grafika, hátránya, hogy nem interaktív.

Ezen az oldalon pedig több hasznos link található a NASA különböző, a marskutatással kapcsolatos, kifejezetten a nagyközönségnek szánt aloldalaihoz. Ez például egy rövid és szemléletes füzet a közelgő eseménnyel kapcsolatban. Itt a marsi hangokba hallgathatunk bele. A NASA lehetőséget teremt arra is, hogy fényképezkedjünk a vörös bolygón. Ilyen volt például nekünk a tavalyi, marsi kirándulásunk:

Itt egy böngészőből futtatható játék keretében irányíthatjuk a marsjárót – sajnos nem volt időm alaposabban ismerkedni vele, de elég idegesítő volt, amíg próbáltam, de hátha más felfedezi a rejtett szépségeit. Ez az oldal pedig kifejezetten tanároknak szól, a NASA különböző ötleteket ad mindenféle természettudományos projektekhez, sőt ezek végrehajtását (beleértve a szükséges alapanyagokat is) részletezi. Itt például a mostani küldetés szempontjából is oly esszenciális ejtőernyőt készíthetünk egyszerű, mindenhol hozzáférhető anyagokból (pl.: műanyagzacskó, papírzsebkendő, a legbonyolultabb felszerelés a stopper, de ez egyrészt ma már minden telefonban akad, másrészt ez is opcionális).

Forrás: NASA

(Címlapkép/nyitókép: NASA/JPL-Caltech)

További cikkek a Rakétán:

Februárban három űreszköz is eléri a Marsot, az egyik pedig már egy képet is küldött Nem túlzás azt állítani, hogy a február történelmi hónap lesz az űrkutatásban, hiszen néhány napos különbséggel nem kevesebb, mint három űreszköz fogja elérni a vörös bolygót - ezek közül kettő olyan országé, akik most először jutnak el a Marsra.

Hogyan vezessük a Mars-rovert? Evan Hilgemann, a NASA mérnöke beszámolt róla, milyen is valójában egy Mars rovert vezetni. A mérnök még tavaly került be abba a csapatba, ami a hatkerekű Preseverance rover irányításáért lesz felelős a Vörös Bolygó sivatagszerű tájain.

Fellőtték a Perseverance marsjárót A Perseverance több szempontból is áttörést hozhat a Mars kutatásában, ezek közül a legfontosabb, hogy talán bizonyítékot találhat az egykor létezett életre a vörös bolygó felszínén.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.