A jövő húsételei szó szerint levegőből készülhetnek

2019 / 11 / 14 / Perei Dóra
A jövő húsételei szó szerint levegőből készülhetnek
Nem, ez itt nem a Harry Potter, sőt még csak nem is valamiféle elcsépelt vicc: egy kaliforniai startup valóban levegő-alapú élelmiszerrel biztosítaná a világ legalapvetőbb táplálkozási szükségletét, és minimalizálná a környezeti terhelést. A jóslatok szerint pedig minderre már nem is kell sokáig várnunk.

Mostanra mindannyian hallhattunk a húsfeldolgozó iparágak környezetromboló hatásáról, nevezetesen a klímaváltozásról, az élőhelyek és termőföldek rohamos pusztulásáról vagy a súlyos szennyezésekről. A CNN becslése szerint ráadásul a világon több mint nyolcszázmillióan éheznek, a probléma pedig a fejlett országokat is érinti. A kaliforniai Air Protein húspótló terméke viszont hamarosan milliárdoknak biztosíthat táplálékot.

A levegőből készült hús elkészítési módszere valójában nem új keletű, kifejlesztése ugyanis a NASA-nak köszönhető; az űrügynökség eredetileg asztronautáknak szánta a szén-dioxidból, vízből és villamos energiából készült, magas fehérjetartalmú élelmiszert. Állagra és ízre semleges, de tápanyagdús és a cég közleménye szerint tápértéke megegyezik a húséval.

Az Air Protein gyártása során előbb megkötik, majd kivonják a szén-dioxidot, ezután vízzel, tápanyagokkal és vitaminokkal kombinálják. (Az élelmiszer nyolcvan százalékos fehérjetartalmú, emellett nagy mennyiségű B12-vitamint tartalmaz.) Előállítása csupán pár napig tart, mindemellett nem igényel sem termőföldet, sem optimális időjárási körülményeket.

Lisa Dyson, a cég igazgatója szerint a jövő a levegő-alapú élelmiszereké, mivel a technológia lehetővé teszi, hogy minél több éhes szájat jóllakassanak a Föld további károsítása nélkül. Ha pedig már az éhes szájaknál tartunk, valóban nagy szükség lesz az Air Proteinhez hasonló élelmiszerekre;

2050-re ötvenhat százalékkal több élelmiszert kell termelnünk 2010-hez képest, mivel a bolygó népessége addigra bőven meghaladja a kilencmilliárdot.

Dyson elméletével a NASA és a CNN is egyetért. Az űrügynökség szakemberei folyamatosan keresik a lehetséges alternatívákat az élelmezési problémák megoldására, míg a CNN úgy véli, a levegő alapú élelmiszer-előállítás sokkal előnyösebb a jelenlegi gazdálkodási technikáknál, előrejelzéseik szerint pedig azok akár már 2021-től felbukkanhatnak az üzletekben.

(Fotó: Pixabay)


Hello Szülő! Ha a gyereked nem tud valamit, akkor téged fog kérdezni. De ha te szülőként nem tudsz valamit, akkor kihez fordulsz?
A digitális kor szülői kihívásairól is találhattok szakértői tippeket, tanácsokat, interjúkat, podcastokat a Telekom családokat segítő platformján, a https://helloszulo.hu/ oldalon.
Hogyan válasszunk külföldi egyetemet? És mennyibe fog ez kerülni a családnak?
Hogyan válasszunk külföldi egyetemet? És mennyibe fog ez kerülni a családnak?
Repül már a vén diák. Hová? Hová?
Hogyan vélekednek a magyarok a net veszélyeiről – és kik a leginkább fenyegetettek?
Hogyan vélekednek a magyarok a net veszélyeiről – és kik a leginkább fenyegetettek?
Hogy áll a magyar lakosság generációkra bontva a kiberbiztonsághoz? – Erről szól az ESET rendkívül átfogó felmérése, amelyből olyan meglepő eredmények is kiderülnek, hogy kik a romantikus csalások legfőbb célpontjai, miközben az adott csoport nem is nagyon ismeri ezt a fenyegetést.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.