A jövő húsételei szó szerint levegőből készülhetnek

2019 / 11 / 14 / Perei Dóra
A jövő húsételei szó szerint levegőből készülhetnek
Nem, ez itt nem a Harry Potter, sőt még csak nem is valamiféle elcsépelt vicc: egy kaliforniai startup valóban levegő-alapú élelmiszerrel biztosítaná a világ legalapvetőbb táplálkozási szükségletét, és minimalizálná a környezeti terhelést. A jóslatok szerint pedig minderre már nem is kell sokáig várnunk.

Mostanra mindannyian hallhattunk a húsfeldolgozó iparágak környezetromboló hatásáról, nevezetesen a klímaváltozásról, az élőhelyek és termőföldek rohamos pusztulásáról vagy a súlyos szennyezésekről. A CNN becslése szerint ráadásul a világon több mint nyolcszázmillióan éheznek, a probléma pedig a fejlett országokat is érinti. A kaliforniai Air Protein húspótló terméke viszont hamarosan milliárdoknak biztosíthat táplálékot.

A levegőből készült hús elkészítési módszere valójában nem új keletű, kifejlesztése ugyanis a NASA-nak köszönhető; az űrügynökség eredetileg asztronautáknak szánta a szén-dioxidból, vízből és villamos energiából készült, magas fehérjetartalmú élelmiszert. Állagra és ízre semleges, de tápanyagdús és a cég közleménye szerint tápértéke megegyezik a húséval.

Az Air Protein gyártása során előbb megkötik, majd kivonják a szén-dioxidot, ezután vízzel, tápanyagokkal és vitaminokkal kombinálják. (Az élelmiszer nyolcvan százalékos fehérjetartalmú, emellett nagy mennyiségű B12-vitamint tartalmaz.) Előállítása csupán pár napig tart, mindemellett nem igényel sem termőföldet, sem optimális időjárási körülményeket.

Lisa Dyson, a cég igazgatója szerint a jövő a levegő-alapú élelmiszereké, mivel a technológia lehetővé teszi, hogy minél több éhes szájat jóllakassanak a Föld további károsítása nélkül. Ha pedig már az éhes szájaknál tartunk, valóban nagy szükség lesz az Air Proteinhez hasonló élelmiszerekre;

2050-re ötvenhat százalékkal több élelmiszert kell termelnünk 2010-hez képest, mivel a bolygó népessége addigra bőven meghaladja a kilencmilliárdot.

Dyson elméletével a NASA és a CNN is egyetért. Az űrügynökség szakemberei folyamatosan keresik a lehetséges alternatívákat az élelmezési problémák megoldására, míg a CNN úgy véli, a levegő alapú élelmiszer-előállítás sokkal előnyösebb a jelenlegi gazdálkodási technikáknál, előrejelzéseik szerint pedig azok akár már 2021-től felbukkanhatnak az üzletekben.

(Fotó: Pixabay)


Brazíliában már a cápákban is van kokain
Brazíliában már a cápákban is van kokain
Ez az első eset, hogy szabadon élő cápákban sikerült kimutatni a kokain maradványanyagait – súlyosbítja a helyzetet, hogy az összes vizsgált állatban megtalálták a kábítószer nyomait.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.