Hatvan éve indult el Jurij Gagarin a világűrbe 2021 / 04 / 12 / Bobák Zsófia

Jurij Gagarin nem csak az oroszok számára nemzeti példakép, neve az egész világon legendássá vált. A szegény paraszti családból származó fiú először pilótaként kezdte karrierjét, majd beválogatták Oroszország első űrprogramjába, ahol a végső hat jelölt közül végül őt választották az első űrhajósnak, aki kijuthat a világűrbe. Az első űrutazás, melyet a kozmonauta a Poyekhali!, vagyis Induljunk! felkiáltással kezdett meg, mindössze 108 percig tartott, ezalatt a Vosztok egyszer körberepülte a Földet, majd gond nélkül visszaérkezett. Azonban Gagarin a földetérés előtt, hét kilométeres magasságban katapultálni kényszerült és ejtőernyővel ereszkedett le, mivel az űrhajón akkor még nem volt elég hatékony fékezőrendszer. Ezt a tényt a szovjeteknek el kellett titkolniuk a hivatalos regisztráló szervezet, a Fédération Aéronautique International előtt, mivel a szabályok szerint csak akkor számított teljesnek a misszió, ha az asztronauta az űrhajóval együtt landol. A FAI bejegyezte a világrekordot és Gagarin azóta is nemzeti hősnek számít, akit az idei hatvanadik évforduló alkalmából az egész világ ünnepel. Életét és halálának titokzatos körülményeit korábbi cikkünkben idéztük fel részletesebben. A következő videót, melyet a Dan Beaumont Space Museum osztott meg, a Roszkoszmosz állította össze az űrhajós felkészüléséről és visszatérése utáni napokról még az ötvenötödik évforduló alkalmából. (Fotó: Flickr/Damian Kaina)
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Elképesztő felvétel a legtávolabbi Einstein-gyűrűről
Elképesztő felvétel a legtávolabbi Einstein-gyűrűről
A Hubble Űrteleszkóp lenyűgöző fotót készített a valaha talált egyik legtávolabbi Einstein-gyűrűről. Ennek a jelentősége abban áll, hogy remekül szemlélteti a tömegnek a téridőre gyakorolt tényleges hatását.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.