Elkészült a karkötő, ami a DNS-ed alapján mondja meg, hogy mit vegyél a boltban

2019 / 11 / 15 / Bobák Áron
Elkészült a karkötő, ami a DNS-ed alapján mondja meg, hogy mit vegyél a boltban
A DnaNudge személyre szabott genetikai vizsgálat alapján mondja meg, hogyan kéne egészségesebben táplálkoznod. Mintha minden bevásárlásnál ott állna melletted egy orvos.

A világon közel négyszázmillió embert érint a 2-es típusú cukorbetegség, ami a nyugati világban már nem csak az idősebbeknél, de a fiatalabbaknál is egyre gyakrabban fordul elő. A betegség egyelőre nem gyógyítható, viszont a londoni Imparial College munkatársai által kifejlesztett karkötő sokat tehet a megelőzéséért.

Chris Toumazou professzor egy személyes tragédia miatt kezdett bele a karkötő fejlesztésébe, ugyanis a fiának egy időben fel nem ismert, ritka genetikai betegség miatt leálltak a veséi. Mivel Toumazou orvosbiológiai mérnök, pontosan tudta, mennyit tehettek volna a fia egészségéért, ha időben felismerik a betegségét, így kollégájával, Nick Oliverrel belekezdtek egy olyan karkötő fejlesztésébe, amivel a hasonló esetek jelentős része megelőzhető lenne.

Így született meg a DnaNudge, ami a vonalkód alapján képes beazonosítani az élelmiszereket és azokat összevetni a személyes genetikai jellemzőiddel.

A karkötő zöld fénnyel jelzi, ha az élelmiszer rendben van és pirossal, ha veszélyes lehet rád nézve.

Utóbbi esetben alternatívát is javasol, vagyis ha például hajlamos vagy a magas vérnyomásra és éppen egy sós chipset vásárolnál, akkor ajánl helyette egy kevésbé sósat. "Nem azt mondjuk az embereknek, hogy ne egyenek sütit, hanem egyenek helyette szőlőt" - mondja Toumazou. "Azt mondjuk, hogy egyél a DNS-ednek és az életmódodnak jobban megfelelő sütit."

Ahhoz, hogy a karkötőt használni tudjuk, csupán egy nyálmintából levett DNS-tesztre van szükség, aminek az eredményei egy órán belül az eszközön vannak. A DnaNudge ezután különböző genetikai markereket keres, így

képes meghatározni ha a használója hajlamos az elhízásra, a magas vérnyomásra, de akár azt is, ha a szervezete lassabban bontja le a koffeint.

A DNS-teszt egyelőre csak a DnaNudge Covent Gardenben található boltjában végezhető el 40 fontért, maga a karkötő pedig 80 fontért kapható - ez összesen nagyjából 47 ezer forintos, egyszeri kiadást jelent. Az alkalmazás egyébként használható karkötő nélkül is, ekkor a telefonunk kamerájával tudjuk beolvasni a vonalkódot, viszont DNS-vizsgálatra ehhez is szükség van.

Bár a karkötő általánosságban is segít egészségesebben élni, a legnagyobb segítséget a cukorbetegeknek és a prediabéteszeseknek nyújthatja, vagyis azoknak, akiknek a szervezetében már az átlagosnál magasabb a vércukorszint, de még nem annyira, hogy 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizálják őket. A World Economic Forum szerint tízből egy prediabéteszes betegnél kialakul a 2-es típusú cukorbetegség, ez viszont drámai mértékben függ attól, hogy a betegséget időben felismerik és kezelik-e.

A prediabétesz kezelését érdemes minél korábban elkezdeni, hiszen már ebben a stádiumban is jelentősen megnő a szívbetegségek és az agyvérzés kockázata, ami a 2-es típusú cukorbetegségnél vesebántalmakkal, trombózissal, végtagvesztéssel, látásromlással folytatódhat, és 10-15 évvel is lerövidítheti a betegek várható élettartamát.

Toumazou fiának, Marcusnak a története amúgy happy enddel végződött, több hónapnyi dialízis után ugyanis kapott egy új vesét, így mostanra már makk egészséges.

Három dolog, amit karkötő nélkül is megtehetsz a cukorbetegség ellen

- Egészséges táplálkozás: rostban gazdag ételek, zöldségek rendszeres fogyasztása, teljes értékű állati fehérje, olajos magvak és növényi alapú olajok használata.

- Rendszeres mozgás: a rendszeres mozgás javítja az izom inzulinérzékenységét, emellett a mozgás során az izom cukrot használ fel, így csökkenti a szervezet vércukorszintjét.

- Optimális testsúly fenntartása: a Diabetes.co.org szerint az 1-es típusú cukorbetegek 60, míg a 2-es típusú cukorbetegek 85%-a elhízott. Az orvosok szerint a 2-es típusú diabétesznél már 5%-nyi súlyvesztés is jelentős javulást eredményezhet, megfelelő testsúlynál pedig az is előfordulhat, hogy a cukorbetegnek egyáltalán nincs szüksége további kezelésre.

(Fotó: DnaNudge, Forrás: WEForum, Cukorbetegközpont, Wikipédia)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.