"Kattints az igenre, és megtarthatod az állásodat" - ez Elon Musk ultimátuma a Twitter dolgozóinak

2022 / 11 / 17 / Pőcze Balázs
Néhány hete vette csak át a világ egyik legfontosabb közösségi oldalának, a Twitternek a vezetését Elon Musk, de már kirúgta a dolgozók felét, és elküldte az alvállalkozók nyolcvan százalékát. Ez azonban úgy tűnik, csak a változások első szakasza volt: most ultimátumot adott a megmaradt kollegáinak.

"Ahhoz, hogy sikeresek legyünk egy egyre versengőbb világban, különlegesen keménynek kell lennünk. Ez hosszú túlórákat jelent, nagy intenzitással. Csak a kivételes teljesítmény lesz elég ahhoz, hogy ne bukjunk meg. (...) Ha biztos vagy abban, hogy részese akarsz lenni az új Twitternek, kattints az igenre ezen a linken". Ez a lényege annak a levélnek, amelyet a platform új tulajdonosa, a Tesla és a SpaceX első embere küldött a beosztottainak. Aki csütörtök délutánig nem kattint arra a bizonyos gombra, három hónap végkielégítéssel elküldik - számolt be a The Verge.

Mindez nem feltétlenül meglepő az excentrikus milliárdostól, de mégis különös időpontban érkezett tőle a levél. Musk már rögtön az érkezése után megvált a vállalat vezetőinek javától, majd a kollegáinak felétől, végül az alvállalkozók zömétől - miközben a cég bevételeit biztosító hirdetők sorra állították le a kampányaikat. Ráadásul több olyan menedzser, aki megtarthatta az állását, mégis a távozás mellett döntött. Az egyikük még azon a konferenciahíváson is ott volt, amelyen Elon Musk próbálta nyugtatgatni a hirdetőket.

De nem csak az igazgatók állásai voltak és vannak veszélyben: a Gizmodo arról írt, hogy Musk közel kéttucat olyan kollegájának mondott fel, akik nyilvánosan, vagy a cég belső csatornáin kritizálták. A Platformer hírlevél szerint akadt köztük olyan, aki tizenkét éve dolgozott a vállalatnál, és a munkatársai szerint "a valaha volt egyik legjobb mérnök" volt ott, de egy nyolc éve a Twitternél lévő veterán is kihúzta azzal a gyufát, hogy megkérdőjelezte Musk hozzáértését egy technikai kérdésben. A Platformernek nyilatkozók szerint ez éles váltás a cég korábbi, teljesen nyitott és önkritikus kultúrájához képest. Vannak, akik abban sem biztosak, hogy bármilyen szabály ellen vétettek volna azzal, hogy kritikát fogalmaztak meg az új főnökükkel szemben. Musk viszont csak annyit írt, hol máshol, mint a nyilvános Twitter csatornáján:

"Bocsánatot szeretnék kérni, hogy kirúgtam ezeket a zseniket. Mérhetetlen tehetségük biztosan nagyon hasznos lesz máshol".

Ha ennyi probléma nem lenne elég, a Musk-éra első nagy termékfejlesztése, a prémium előfizetések és a Twitter-profilok hitelesítésének az összevonása hatalmas zűrzavarhoz vezetett. Közben a hatóságok pedig azt figyelik, hogy a cég betartja-e az idén májusban vállalt adatvédelmi kötelezettségeit. Musk ügyvédje azt mondja, hogy az ügyfele nem fél a Kereskedelmi Bizottságtól, hiszen rakétákat képes eljuttatni az űrbe, mások szerint azonban ha mulasztanak a Twitternél, akkor személyesen a vezetőket sújthatják tetemes bírságokkal. Már ha lesz ott még bárki, amikor a csekk megérkezik.

(Borítókép: STR/NurPhoto via Getty Images)

Az egyik legnépszerűbb videómegosztót is feltámasztaná Elon Musk, hogy valahogy pénzt csináljon a Twitterből Miután egy héttel ezelőtt átvette a Twittert, Elon Musk hatalmas lendülettel látott neki, hogy nyereségessé tegye a közösségi oldalt: az ötletek között felmerült a fizetős üzenetek és videók bevezetése is, és az sem tűnik kizártnak, hogy az öt évvel ezelőtt megszüntetett Vine is feltámad a hamvaiból.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A korszakalkotónak szánt AI Pin óriási bukta az első kritikák szerint
A korszakalkotónak szánt AI Pin óriási bukta az első kritikák szerint
Túlmelegszik, megbízhatatlan válaszokat ad, lassú és még drága is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.