Kellemetlen titkok sora szivárgott ki az Uberről, most az is kiderült, kitől

2022 / 07 / 12 / Pőcze Balázs
Kellemetlen titkok sora szivárgott ki az Uberről, most az is kiderült, kitől
Újságírók birtokába került több mint százezer dokumentum a legismertebb "újtaxis" vállalat, az Uber 2013 és 2017 közötti időszakából. Ezekből kiderül, hogy a cégnél tisztában voltak azzal, hogy illegálisan működnek, de ez sem akadályozta meg a vezetőket abban, hogy folyamatosan és agresszíven lobbizzanak, többek között a francia elnöknél is. Most felfedte a kilétét a titkok kiszivárogtatója, Mark MacGann, aki az Uber szabályozásért felelős vezetője volt.

A The Verge-ön olvasható hír szerint az emailekből, iMessage-üzenetváltásokból és WhatsApp csetekből látszik, hogy a cég "miniszterelnököknél, elnököknél, milliárdosoknál, oligarcháknál és médiamoguloknál" kilincselt, hogy befolyást szerezzen. Emmanuel Macron francia elnök egyenesen azt mondta Travis Kalanick alapítónak és akkori vezérigazgatónak, hogy el tudja intézni, hogy számukra kedvező törvényeket hozzanak, de Neelie Kroes médiaügyekért felelős uniós biztos is lobbizott félhivatalosan a cég érdekében. A dokumentumok magyarországi vonatkozásairól a Direkt36 és a Telex írt; a cikkből kiderül, hogy hogyan próbáltak kapcsolatot létesíteni Seszták Miklós közlekedésért felelős miniszterrel. A céget övező botrányokkal kapcsolatban az Uber akkori kommunikációs vezetője kollegáinak megjegyezte:

"Néha azért vannak gondjaink, mert, hát, kib*szottul illegálisak vagyunk".

Mostanra az is kiderült, hogy kitől kapta a Guardian és az Oknyomozó Újságírók Konzorciuma (ICIJ) a dokumentumokat. Mark MacGann felelt az Uber szabályozási ügyeiért Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, 2014 és 2016 között, így nem meglepő, hogy hozzáfért ennyire bizalmas információkhoz. Egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy ő beszélt a kormányokkal, a médiával, a szabályozókkal, hogy elhitesse velük, hogy "a sofőrök jobban járnak", és a cégnél "új lehetőségeket teremtenek". Ám visszatekintve úgy látja, hogy "hazugságot adtak el" az embereknek. Elmondása szerint amikor Brüsszelben dühös taxisok támadtak rá, elgondolkodott azon, hogy "pénzügyi előnyökért cserébe veszélyeknek teszik ki őket". Távozása után poszttraumás stresszel kezelték a férfit.

Az Uber, aminek botrányos első éveiről még tévésorozat is készült, igyekszik távolságot tartani a MacGann által felfedett információktól. Kiemelik, hogy Travis Kalanick utáni vezérigazgatójuk, Dara Khosrowshahi 2017-es kinevezése óta "a konfrontáció helyett a kollaboráció" jellemző rájuk. Azt kérik, hogy a nyilvánosság ne a kezdetek, hanem az elmúlt öt év alapján ítélje meg őket. Ami MacGannt illeti, aláhúzzák, hogy a cég mai arcáról nem tud hitelesen nyilatkozni, majd hozzáteszik: "figyelemreméltó", hogy a férfi megvárta, hogy megkapja a peres úton igényelt, közel hatszázezer eurós elmaradt bónuszát, mielőtt kiszivárogtatta az információkat.

(Borítókép: Uber-ellenes felirat egy barcelonai taxi ablakában, Fotó: Paco Freire/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Ez akár fájhat is az Ubernek: Kaliforniában megindult a „gig economy” felszámolása Csütörtökön döntött úgy az államban a fellebbviteli bíróság, hogy az Uber és a Lyft sofőrjei alkalmazottak, nem pedig független vállalkozók. Az érintett cégek olykor etikátlan eszközöket is bevetnek, hogy a helyzet változatlan maradhasson.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.