Képes lehet-e egyáltalán egy amerikai Patriot leszedni egy orosz hiperszonikus Kindzsal lövedéket?

2023 / 05 / 06 / Felkai Ádám
Képes lehet-e egyáltalán egy amerikai Patriot leszedni egy orosz hiperszonikus Kindzsal lövedéket?
Ukrajna állítólag megcselekedte a lehetetlent, és kilőtt egy “kilőhetetlen” orosz hiperszonikus Kindzsal rakétát méghozzá egy amerikai Patriottal. A kérdés adott: képes lehet-e erre egyáltalán az amerikai légvédelmi eszköz?

Valószínűleg csak a mai negyvenesek és idősebbek emlékeznek arra, amikor Szerbiában 1999-ben kilőtték az akkor csúkategóriás amerikai lopakodót, az F–117-est. Most pedig a hírek szerint hasonló blama ért egy csodafegyvert, az orosz hiperszonikus Kindzsal lövedéket – amint ugyanis a 117-est nem is lehetett látni elvileg, úgy a Kindzsalt is kilőhetetlennek tartották. Eddig.

Na de miről is van szó? A Defense Express értesüléseire hivatkozva több lap is megírta, hogy az ukrán fegyveres erők sikeresen elfogtak egy orosz Kindzsal (Kh-47) hiperszonikus rakétát május 4-én 02:40 körül Kijev felett. Az ukrán légvédelmi egység a repülés utolsó fázisában észlelte, követte és szedte le a hiperszonikus rakétát.

A Defence Express fotókat is közölt a roncsokról. A fotók alapján a robbanófej nélküli roncs Kijev határában lévő stadionban zuhant le. Az egyik fotón egy orrkúp látható, amely valóban leginkább a Kindzsaléhoz hasonlít: összetett formájú éles átmérőjű átmenetekkel. Ezenkívül a lelőtt rakéta orrkúpja, amint az a képen látható, eltér az Iskander ballisztikus rakétáétól is. A roncson látható, hogy az orrkúpot egy átütő erejű találat érte, ami lehetővé teszi, hogy megbecsüljük a hiperszonikus sebességre gyorsítás során a magas hőmérséklet elviseléséhez szükséges anyag vastagságát. Ez azt is jelzi, hogy az elfogás meglehetősen hatékony volt, és a robbanófej a levegőben megsemmisült. Ez az oka annak az erőteljes robbanásnak, amelyet a kijevi lakosok hallottak május 4-én éjjel.

Kiderült az is, hogy az elfogáshoz egy Patriotot vetett be az ukrán légvédelem, mint Jurij Ihnat, a légierő parancsnokságának szóvivője szombaton az ukrán televíziónak nyilatkozta:

“Igen, vannak fegyvereink a ballisztikus rakéták ellen. Senki sem tudta, hogy a Patriot beválik-e a ballisztikus rakéták ellen. De bevált. Jó, hogy van ilyen fegyverünk. Sajnos nem sok van belőle.”

Kis kitérő, de május 5-én a The Kyiv Independent szerint Jurij Ihnat cáfolta ezt az értesülést, tehát hogy valóban leszedtek egy Patriottal egy hipeszonikus Kindzshalt. Azon cikk szerint Ihnat így nyilatkozott:

„Bár volt lehetőség a felhasználásukra, ballisztikus rakéta bevetéséről nem akad feljegyzés.”

Eszerint tehát nem is lőhették ki a Kindzsalt, mert ilyet vagy hasonlót be sem vetettek az oroszok. Ez a hír egyébként a Defence Express cikkét követően jelent meg, hogy aztán a mai napon a cáfolat cáfolata lásson napvilágot szintén a The Kyiv Independent oldalán – eszerint tehát a légierő elismeri, hogy május 4-én valóban elfogtak egy ilyen eszközt.

Függetlenül az igazságtól, a kérdés általában is érdekes: egyáltalán kilőhető-e egy kilőhetetlen hiperszonikus rakéta? A válaszhoz először azt kell megértenünk, hogy a Kindzsal eleve nem feltétlen hiperszonikus fegyver, legalábbis nem az a szó mai, modern értelemezésében:

Az orosz Kindzsal-rakéta tényleg hiperszonikus csodafegyver? Az Ukrajnában bevetett orosz hiperszonikus fegyver híre bejárta a sajtót, de akad két égető kérdés: tényleg Kindzsalt vetettek-e be, illetve ez az eszköz mennyire tekinthető egyáltalán csúcstechnológiájú hiperszonikus fegyvernek?

A hiperszonikus jelző ugyanis önmagában a pőre sebességre utal – azt jelenti, hogy adott közegben (ez a légkör jellemzően) a szóban forgó test legalább a hangsebesség ötszörösével halad. Ez a kitétel azonban rengeteg, már létező eszközre igaz: a NASA űrsiklója például 25M-mel is repült, de ezt az 5M-es sebességhatárt lényegében az összes űrhajó és ballisztikus lövedék átlépi. A hiperszonikus fegyver mai, modern értelmezése épp ezért nem is sebességre vonatkozik, hanem csúcstechnológiájú rendszereket foglal össze, melyekbe a Kh–47M2 Kindzsal nem tartozik bele. Hiperszonikus fegyveren szoktak olyan siklójárművet érteni, amilyet például a kínaiak sikeresen teszteltek korábban, de olyan robotrepülőgépeket is, melyek speciális torlósugár-hajtóműveket, úgynevezett scramjet (supersonic combustion ramjet) hajtóműveket használnak – de ez utóbbiak mind fejlesztés alatt állnak.

A Kindzsal pedig egy nyolcvanas évekre visszavezethető rendszerre épül, és mint ilyen nem is nagyon különbözik a hagyományos (de amúgy megbízható) ballisztikus lövedékektől azon kívül, hogy ezt repülőről lövik ki – és így a vadász ad neki egy komoly extra löketet. Az szintén nem új törekvés, hogy földről kilőhető ballisztikus rendszereket repülőkre szereljenek fel, erre akadt már több sikeres kísérlet is: 1974-ben az USA légiereje például egy konkrét interkontinentális lövedéket, egy Minuteman I ICBM-t lőtt ki egy C–5-ös teherszállítóról.

A Kindzsal tehát elsősorban egy ballisztikus lövedék, és az már korábban is elhangzott, hogy ezek elfogására a Patriot képes – épp ezért is küldtek ilyen rendszereket Ukrajnába. Viszont ballisztikus lövedékként a Kindzsal előnye egyben a hátránya is a szakértők szerint: tehát a lövedék valóban sebesen repül, de ezt a pontosság rovására történik. Vagyis a Kindzsal vagy sebesen száguld, és valóban nehéz lelőni, vagy kénytelen visszavenni a tempóból, hogy eltalálja a célt. Mint az egyik katonai szakértő fogalmazott:

"Ha célokat akarnak eltalálni Ukrajnában, akkor vagy nem használják ezeket a rakétákat, vagy le kell lassítaniuk, mert ez tönkreteszi az előnyüket."

Magyarán a Kindzsal kilövése egyáltalán nem elképzelhetetlen elvileg sem, aminek az az alapvető oka, hogy ez nem egy csúcstechnológiájú fegyver, csak egy nagyon felgyorsított ballisztikus lövedék, amely használata esetén választani kell a sebesség és a pontosság között.

(Kép: németországi Patriot rendszer, wikimedia.commons/German Patriot, CC BY 2.0)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.