Kereskedelmi hajókon is működik a Michelin felfújható vitorlája

2023 / 07 / 26 / Bobák Zsófia
Kereskedelmi hajókon is működik a Michelin felfújható vitorlája
A WISAMO projekt keretében automatizált, felfújható vitorlákat tesztelnek, amelyek egészen nagy méretű szállítóhajókat is segíthetnek a működésben.

A francia Michelin vállalat által indított WISAMO (Wing Sail Mobility) projekt célkitűzése, hogy egy automatizált vitorlarendszerrel megreformálja a vízi áruszállítás működését és költséghatékonyabb, valamint környezetbarátabb alternatívát fejlesszen az eddigi, nagy mennyiségű üzemanyag felhasználásával járó meghajtási módok kiegészítésére.

A WISAMO központi eleme egy olyan vitorla, aminek működése teljes mértékben automatizált és mindig az aktuális szélerősség és más faktorok figyelembevételével helyezi a rendszer üzembe, ezenfelül felfújható is, vagyis egy integrált fúvókészülék végzi a teleszkópos tartórúdon elhelyezkedő vitorla kibontását. A Michelin leírása szerint a "szárnyvitorlák" bármilyen körülmények között megtartják szimmetrikus alakjukat és az automatizálásnak köszönhetően a rendszer használata egészen egyszerű és biztonságos. A vitorlák ugyan nem tudják ellátni a hajó teljes meghajtását, de kiegészítőként alkalmazva akár 20%-os üzemanyag spórolást tesznek lehetővé.


Az MN Pelicanra szerelt teleszkópos WISAMO vitorlarendszer (Kép: DNV)

A WISAMO projekt során már 2021-ben elkezdték tesztelni a berendezést a Neuchâteli-tavon, ahol egy kisebb méretű magánhajót szereltek fel a vitorlával. 2022-ben már jóval nagyobb alanyt választottak a tesztekhez: a Compagnie Maritime Nantaise szállítóhajóját, az MN Pelicant készítették fel a vitorla fogadására, amelyet nemrégen telepítettek a hajóra. A vitorlarendszer idén január végén kapta meg a DNV engedélyét a hajón való használatra és a legújabb hírek szerint az eszközt június óta tesztelik, miközben az MN Pelican szokásos útját járja a Gascognei-öbölben. A 155 méter hosszú hajón, akárcsak korábban a kisebb vitorlás hajón, egy 100 négyzetméteres WISAMO rendszert használnak, a projekt következő lépéseként pedig ennél is nagyobb vitorlákat telepítenek majd.

(Fotó: Michelin WISAMO (a borítókép csak illusztráció), DNV)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Felével növeli meg a tolóerőt ez a régi-új technológia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.