Kérjük vigyázzanak, a műhold hamarosan felrobban!

2020 / 01 / 26 / Felkai Ádám
Kérjük vigyázzanak, a műhold hamarosan felrobban!
A Spaceway-1 nevű műhold egy High Power 702-es modell, amit a Boeing épített. Elvileg 12 éves üzemidőt szántak neki. Az eszközt 2005-ben lőtték fel, és nagy felbontású televíziós műsor sugárzására használták. Az utóbbi időben azonban Alaszkában a Ka-band műholdas internet tartalékkapacitásaként működött.

Decemberben ismeretlen okokból kifolyólag a Spaceway-1 akkumulátorai javíthatatlanul megsérültek.

A Boeing szerint nagy esély van arra, hogy az akkumulátorok kigyulladjanak, amennyiben azokat újratöltik, hiszen nem sikerült lokalizálni a meghibásodás pontos helyét.

A DirecTV ezután leállította a Spaceway-1 Ka-band terhelését, és a műholdat jelenleg kizárólag napelemről működtetik. Ám február végén a szatellit a Föld árnyékába kerül, amikor is napfény hiányában az akkumulátorok használata elkerülhetetlen lesz. A vállalat szerint tehát Február 25-ig mindenképpen el kell mozdítani a geostacionárius pályáról a Spaceway-1-et, nehogy a többi szatellitben kárt tehessen egy robbanás esetén.


Számítógéppel generált kép a Földet körülvevő űrszemétről

Az Amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC – Federal Communications) iyen esetekben arra utasítja az operátorokat, hogy eresszék ki a műhold hajtóanyagát, mielőtt a temető-pályára küldik azt.

A DirecTV viszont úgy nyilatkozott, hogy addig nem tudnak megszabadulni mind a 73 kilogrammnyi üzemanyagtól.

Az üzemanyag kieresztése a leszerelt műholdak esetén az ügymenet része, hogy ezzel is csökkentsék a robbanás veszélyét. Általában mindez 2-3 hónapot vesz igénybe, a Spaceway-1 esetén azonban tehát már csak 1 hónap áll rendelkezésre. Az akkumulátorprobléma előtt amúgy a DirecTV úgy saccolta, hogy a Spaceway-1 elég üzemanyaggal rendelkezik ahhoz, hogy 2025-ig működhessen. A vállalat a nyilatkozata alapján most mindent megtesz annak érdekében, hogy a szatellitet február 25. előtt leszereljék, és elkerüljenek egy véletlen robbanást.

A Boeing nyilatkozata alapján kicsi az esélye, hogy hasonló hiba más, ilyen típusú műholdnál előfordulhasson.

(Kép: Boeing, wikipedia)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az Antarktisz alatt tesztelik a mini tengeralattjárót, ami más bolygók jeges óceánjaiban is kutathat majd
Az Antarktisz alatt tesztelik a mini tengeralattjárót, ami más bolygók jeges óceánjaiban is kutathat majd
A mini tengeralattjárók nagyon kicsik lesznek, mindössze 50 centiméter hosszúak és 10 centiméter átmérőjűek, hogy beférjenek a jégolvasztó űrszondába, amely lehetővé teszi, hogy bejussanak a felszín alá az idegen holdon.
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Az OSIRIS-REx 300 millió kilométerről hozta el a Bennu aszteroidáról gyűjtött kőzetmintákat, majd az értékes rakománytól megszabadulva azonnal tovább is indult egy másik kisbolygó felé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.