Készül a Sirius, a hidrogénhajtású eVTOL

2024 / 01 / 30 / Bobák Zsófia
Készül a Sirius, a hidrogénhajtású eVTOL
A légi jármű külalakja egy apró repülőgépre hasonlít, de helyből tud felszállni kifutópálya használata nélkül.

A svájci Sirius Aviation ez egyik első cég, ami az elektromos eVTOL-jának meghajtását üzemanyagcellás rendszerrel biztosítja, hogy a jármű a lehető legkörnyezetbarátabb módon repülhessen. A cég szerint a gép nem csak kibocsátásmentesen működik majd, hanem semmilyen (negatív) környezeti hatást nem gyakorol üzemelése közben, viszont kényelem és hatótáv szempontjából kiemelkedően teljesít. A három utas szállítására alkalmas Sirius Business Jet 1850 km, míg az öt férőhelyes Sirius Millennium Jet 1050 km messzire tud repülni egyhuzamban, így egyszerűen tudja szállítani az embereket egy-egy ország nagyvárosai között bárhol a világon, miközben jelentősen csökkenti az utazási időt az utakon történő közlekedéssel összehasonlítva.

A Sirius Jet maximálisan 520 km/h-ás sebességgel tud majd haladni és a meghajtást a folyékony hidrogénes rendszer és 28 darab, egyenként körülbelül 30 centiméteres átmérőjű propeller biztosítja, amelyeket főként a szárnyakon helyeznek el. A rendszer részét képezi egy kisebb akkumulátorcsomag is, de azt a Sirius leírása szerint csak kis mértékben veszik majd használatba, a fő energiaforrást a hidrogén jelenti. A jármű első prototípusának repülési tesztjei 2025-ben kezdik meg a tervek szerint és 2028-ban kezdődhet a kereskedelmi szolgáltatás beindítása.

(Fotó: Sirius Aviation)


Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Elektromos autók táplálták energiával az ausztrál villamosenergia-hálózatot egy áramszünet alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.