Két budapesti kerületben és Szegeden sem adhat vért, akit megcsípett egy tigrisszúnyog

2023 / 08 / 28 / Bodnár Barna
Két budapesti kerületben és Szegeden sem adhat vért, akit megcsípett egy tigrisszúnyog
Két fővárosi kerületben, illetve Szegeden is előfordulhat tigrisszúnyog, amely a nyugat-nílusi vírust terjeszti, emiatt nem adhat vért olyan, aki a XVI. és XXII. kerületben, vagy Szegeden él és megcsípte az élősködő. Mit lehet tudni az elővigyázatosságot kiváltó szúnyogfajról?

Az eredetileg Délkelet-Ázsia trópusi erdeiben őshonos tigrisszúnyog (Aedes albopictus) számos különböző környezethez, különösen a városi körülményekhez képes jól alkalmazkodni, kifejezetten kis mennyiségű, például a teraszon lévő tárolóedényekben lévő víz elég ahhoz, hogy lerakja a tojásait. Mondhatni, opportunista, antropofil faj, amely „igényli” az emberi jelenlétet, emellett olyan trópusi vírusokat terjeszthet, mint a dengue, a chikungunya, a Zika, és a napokban a média reflektorfényébe kerülő nyugat-nílusi vírus (West Nile Virus, WNV).

A WNV fertőzés az esetek nagyrészében, 80-85 százalékában tünetmentesen zajlik le, olykor influenzához hasonló tünetekkel jelentkezik, nagyon ritkán azonban súlyos következményei is lehetnek, például gerinc- és agyvelőgyulladást vagy agyhártyagyulladást okozhat, amely az orvostudomány jelenlegi eszközeivel nem gyógyítható és bénuláshoz, kómához vagy a halálhoz vezethet, ez azonban csak nagyon ritka esetekben fordul elő.

A WNV-t nem csak a tigrisszúnyogok, hanem a közönséges szúnyogok is terjeszthetik, előbbiek esetében azonban nagyobb a fertőzés kockázata, ez indokolta a jelenlegi véradási feltételek szigorítását Magyarországon. Persze egy csípés nem feltétlen jelenti egyértelműen azt, hogy a szúnyog továbbadta a betegséget, hiszen nem minden állat hordozza magában a vírust.

Felmerülhet a kérdés, honnan ismerhető fel ez a trópusi eredetű vérszívó. Bár neve másra engedhet következtetni, a tigrisszúnyog mérete kifejezetten kicsi, kevesebb, mint 5 milliméter, testén és lábain pedig fehér és fekete csíkok vannak. Így aztán viszonylag könnyen felismerhető, persze csak akkor, ha egyáltalán észrevesszük.

A tigrisszúnyog ugyanis zajtalan és leginkább napközben aktív, a közönséges szúnyoggal ellentétben,

amely inkább éjszaka csíp, és a repülés közben könnyen észlelhető zümmögő zaj miatt sokszor még az alvást is megnehezíti számunkra.

A tigrisszúnyog így aztán gyakran észrevétlen marad, a hátrahagyott csípés azonban biztosan nem. A viszkető érzés szinte azonnal a csípés után jelentkezik, amely gyorsan fokozódik, de viszonylag gyorsan elmúlik. A szúnyog harapása általában egy lapos, hólyagszerű, 2-5 centiméter átmérőjű, a bőr színénél kissé világosabb, kör alakú, vörös glóriával rendelkező foltként jelenik meg, amelyet keménynek, forrónak és fájdalmasnak érez az áldozat. Bár a viszketés gyorsan elmúlik, a csípés napokon át képes újra aktiválódni, főként a bőrön történt gyors hőmérsékletváltozás - például zuhanyzás - hatására.


Ázsiai tigrisszúnyog (Fotó: Getty Images/Soumyabrata Roy)

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) júniusban közzétett jelentése szerint a tigrisszúnyog 13 európai ország 337 térségében terjedt el, beleértve szinte egész Magyarországot, a Nyugát-Dunántól és az Alföld bizonyos területeinek kivételével. Magyarországon 50 őshonos csípőszúnyogfaj él, az invazív, trópusi és szubtrópusi fajok, mint az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog csak körülbelül 10 éve jelentek meg hazánkban. Az eredeti élőhelyükön nincs tél, így ott ezek a rovarok egész évben aktívak, de a kontinentális éghajlathoz is sikeresen alkalmazkodtak, egy nyugalmi fázis beiktatásával ugyanis képesek átvészelni a hidegebb időszakot is.

A szakértők a csípés elkerülése érdekében hosszúujjú, bő, világos színű ruházat viselését, szúnyogriasztó szerek, illetve szúnyogháló használatát javasolják. A szúnyogok terjedése ellen pedig a vázákban, virágcserepek alatti víz rendszeres cseréjével, a vödrök, kerti felszerelések, játékok esőtől védett helyre rakásával, és a vízgyűjtő tartályok lefedésével lehet tenni.

(Borítókép: Getty Images/©Leslie F. Miller)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.