Két és fél hónapja a víz alatt él egy floridai tudós, ezzel rekordot döntött

2023 / 05 / 16 / Bodnár Barna
Két és fél hónapja a víz alatt él egy floridai tudós, ezzel rekordot döntött
Joe Dituri, orvosbiológiai mérnök, aki a Dél-Floridai Egyetem docense, 73 napot töltött eddig egy acélból és üvegből készült szálláshelyen, 9 méterrel egy lagúna felszíne alatt a floridai Key Largo-ban.

A Guinness Rekordok Könyve szerint a víz alatt eltöltött leghosszabb idő rekordját korábban két amerikai biológus, Bruce Cantrell és Jessica Fain tartotta, akik 73 napot töltöttek ugyanabban a tenger alatti szálláson, mint Dituri.

Dituri, aki magát Dr. Deep Sea-nek, azaz Dr. Mélytengerinek is nevezi a Neptune 100 elnevezésű kezdeményezés keretein belül egészen június 9-ig víz alatt marad majd. A projekt célja a nyomás emberi testre gyakorolt ​​fiziológiai és pszichológiai hatásainak hosszú távú tanulmányozása, emellett szeretné felhívni a figyelmet a jelenlegi tengeri kutatásokra, valamint az óceán erőforrásai és ökoszisztémájának megőrzésének fontosságára.

A helyszín egyébként - amikor éppen nem zajlik benne tudományos munka - bárki számára kibérelhető, amolyan víz alatti hotel. A Jules' Undersea Lodge, vagyis Jules Vízalatti Házikója fel van szerelve vízzel, üdítővel és rágcsálnivalókkal, de kérés esetén akár pizzát, vagy komplett vacsorát is rendelhet a víz alá, aki igénybe veszi a 9 méter mélyen lévő szálláshelyet. Egy éjszaka egy főnek jelenleg 1125 dollárjába, vagyis körülbelül 381 ezer forintjába kerül, párok esetén ez az összeg 1687 dollár, azaz mintegy 571 ezer forint. Ehhez hozzájön még a búvárképzés körülbelül 55 ezer forintos ára azok számára, akik még nem rendelkeznek búvár képesítéssel, hiszen a szálláshelyre csak búvárfelszerelésben lehet eljutni.

Dituri egy vasárnapi Instagram-bejegyzésében jelentette be, hogy világrekordot döntött, illetve azt hangsúlyozta, hogy

célja az első naptól kezdve az , hogy felhívja a figyelmet a tengeri élővilágra, és inspirálja a tudósokat az emberi test vizsgálatára mélytengeri, szélsőséges környezetben.

Ezt Dituri olyanannyira komolyan gondolja, hogy tudósok, diákok és bármilyen releváns szervezet tagjai meglátogathatják víz alatti otthonában, illetve online csevegésre is van lehetősége bárkinek, persze csak az előzetes regisztrációt követően.

A vízalatti tartózkodás az űrkutatás számára is nagy jelentősségel bír. Dituri azt mondta, a Marsra való utazás 200 napig tart majd, az út során az asztronautáknak olyan környezetben kell majd élnie, mint amilyenben ő. A helyiség mérete ugyanígy korlátozza majd az étkezési lehetőségeiket, azt, hogy milyen messzire látnak és hogy hogyan végezhetnek testmozgást. Izomvesztést, csontritkulást és látásproblémákat tapasztalnak majd. Ez a kutatás segíthet abban, hogy jobban felkészítsék az asztronautákat arra, hogy egészségesen és elég erősen érkezzenek majd a Vörös Bolygóra.

A kutató egyébként szinte minden egyes napját alaposan dokumentálja, Instagram és YouTube csatornáján rendszeresen videókat tesz közzé a vízalatti kísérletről, az alábbi videóban például szálláshelyét mutatja be:

Dr. Mélytengeri a tervek szerint június 9-én tér vissza a felszínre, ahol egy orvosokból álló csoport által végzett alapos vizsgálatnak veti alá magát, hogy többet megtudjon arról, hogyan reagált a szervezete a 100 napos vízalatti tartózkodásra. A mérnök - aki egyébként az Egyesült Államok Haditengerészetének veteránja - ezután további extrém körülményeket és kalandokat keres: szeptemberben egy módosított utasszállító repülőgépen tervezi megtapasztalni a súlytalanság állapotát, 2026-ban pedig civil asztronautaként szeretne az űrbe jutni.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.