Két év börtönt is kaphat egy amerikai turista, mert rossz értékelést írt a szállodájáról az interneten

2020 / 09 / 29 / Bobák Áron
Két év börtönt is kaphat egy amerikai turista, mert rossz értékelést írt a szállodájáról az interneten
Az ügy kirobbanása után a Tripadvisor ideiglenesen kénytelen volt felfüggeszteni a szállodára adható értékeléseket a rengeteg negatív visszajelzés miatt.

A thaiföldi Sea View Koh Chang egy négycsillagos szálloda, ami az ország déli csücskében, a Koh Chang szigeten található. A szálláshely nemrég azzal került be a hírekbe, hogy feljelentették az egyik vendégüket, aki rossz kritikát fogalmazott meg az élményeiről, ami miatt Wesley Barnesra most akár kétéves szabadságvesztés is várhat az ország rendkívül szigorú rágalmazási törvénye miatt.

A The New York Times értesülései szerint a Thaiföldön élő amerikai még júniusban vendégeskedett a szállodában, ahol többek között egy 15 dolláros parafadíj miatt keveredett vitába a személyzettel. A parafadíjat általában éttermek alkalmazzák abban az esetben, ha a vendég a saját maga által hozott italt akarja fogyasztani a helyen, ami Barnes esetében egy üveg gin volt. A vita végén a szálláshely lemondott az extra díjról, ám Barnes azt állítja, hogy később látta, ahogy a személyzetnek ugyanaz a tagja, akivel neki is vitája volt, tiszteletlenül bánik a beosztottjával. Ekkor döntötte el, hogy benyomásait az interneten is megírja.

Barnes nem fogta vissza magát, a következő időszakban több negatív értékelést is közzétett a szállodáról a Tripadvisoron valamint a Google oldalán, amelyekben többek között "modern rabszolgasággal" vádolta a szállodát, és azt javasolta az érdeklődőknek, hogy "kerüljék el a helyet, mint a koronavírust". Emellett azt is szóvátette, hogy a hotel menedzsere "rendkívül durva és udvariatlan" volt a vendégekkel.

A legtöbb vendégnek a visszajelzések szerint nem volt hasonló problémája, a Tripadvisoron a hotel a 10. legjobb értékeléssel rendelkezik a sziget 85 szállodája közül, a Booking.com-on pedig mind a szállás, mind pedig a külön értékelhető személyzet is 8,5 feletti pontszámot kapott a vendégektől.

A szálloda állítja, hogy többször is megpróbálták felvenni a kapcsolatot Barnesszal, aki viszont nem volt hajlandó szóba állni velük, ehelyett tovább folytatta a negatív értékelések írását. A szálloda emiatt végül feljelentette Barnest, akit az ország szigorú rágalmazási törvényei miatt szeptember 12-én le is tartóztattak. Bár a férfi szabadlábon védekezhet, ám amennyiben bűnösnek találják, akár két év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Az ügy nem maradt visszhang nélkül, ugyanis a hír megjelenése után a szálloda oldalait elárasztották a negatív visszajelzések, olyannyira, hogy a Tripadvisor például kénytelen volt ideiglenesen felfüggeszteni a szállodára adható értékeléseket. "A közelmúlt egy jelentős médiavisszhangot kiváltó eseménye miatt rengeteg, nem személyes tapasztalatról beszámoló értékelés érkezett be; ezért a profil esetében átmenetileg felfüggesztettük az új értékelések megjelenítését" - szól a Tripadvisor közleménye a Sea View szálloda oldalán. Az oldal az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott a Timesnak, hogy "a Tripadvisor ellenzi, hogy a véleménye miatt bármiylen utazót elítéljenek", ugyanakkor szeretnék, ah az oldalon nem jelennének meg hamis értékelések. Nem tudjuk, hogy van-e köze a történtekhez, de a szállodának jelenleg a Facebook-oldala is elérhetetlen.

A Gizmodo feleleveníti, hogy nem ez volt az első eset, amikor az ország szigorú rágalmazási törvényei miatt került valaki bajba, tavaly például egy újságírót, Suchanee Cloitre-t ítélték kétéves börtönbüntetésre, miután megírta, hogy a külföldi munkavállalók szerint egy csirkefarmon embertelen körülmények között dolgoztatják az embereket. Elképzelhető, hogy Barnes végül megússza a börtönt, ugyanis a Times szerint a Sea View Resort hajlik a kompromisszumra az ügyben, a feljelentésre pedig szerintük csak azért volt szükség, hogy végre meg tudják beszélni a helyzetet a vendéggel.

(Fotó: Sea View Resort & Spa Koh Chang)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.