Két hét után kirúgta a világ első virtuális rapperét a világ egyik legnagyobb lemezkiadója

2022 / 08 / 27 / Bobák Áron
Két hét után kirúgta a világ első virtuális rapperét a világ egyik legnagyobb lemezkiadója
A Capitol Records augusztus közepén büszkén jelentette be, hogy leszerződtették a világ első robotrapperét, FN Mekát, az ezt követő felháborodás miatt viszont mindössze 12 nappal később fel is bontották a megállapodást a virtuális rappert létrehozó céggel.

Az üzlet látszólag aranybánya volt a Capitol Recordsnak, hiszen a rendkívüli hír önmagában is jókora ingyen reklámot generált a virtuális sztárnak, akinek már a szerződtetése előtt is több mint tízmillió követője volt TikTokon - írja a hírről beszámoló The New York Times. A világ legnagyobb lemezkiadójához, a Universal Recordshoz tartozó cég igyekezett is megragadni az FN Mekára irányuló figyelmet, és már augusztus 12-én kiadtak egy számot, amelyet egy másik rapperrel, Gunnával közösen vettek fel. A szám klipjében maga FN Meka egyébként nem bukkan fel, a virtuális énekesnek pedig éppen a hangja az egyetlen, ami nem mesterségesen létrehozott, szóval ilyen szempontból az elkészült anyag sokkal inkább tekinthető az emberek, mint a mesterséges intelligencia munkájának.

FN Mekát a Factory New nevű cég, egész pontosan annak alapítója, Anthony Martini hozta létre Brandon Level közösen, és először 2019 áprilisában tűnt fel az interneten. A robotrapper azóta több számot is kiadott, de az igazán nagy ismertséget a TikTok hozta meg neki, ahol a rövid, néhány másodperces videói nem ritkán több százezer lájkot gyűjtenek be. Készítői szerint bár FN Meka hangját hús-vér ember adja, ezt leszámítva minden másért a mesterséges intelligencia a felelős, ami nem csak a dalszövegeket írja, de a dallamot, a tempót és még a hangszerelést is ez választja ki. Martini korábban azt is elmondta, hogy minden erejükkel azon vannak, hogy a rappernek a hangját is a mesterséges intelligencia kölcsönözze, de ezt valamivel nehezebb megoldani.

@fnmeka FNMeka launching into the #cosmos ♬ LONG LIVE FRANCE - Tik Toker

A Capitol Records bejelentése után gyorsan megjelentek azok a kritikus hangok, akik arra hívták fel a figyelmet, hogy FN Meka tulajdonképpen a karikatúrája az afroamerikai rappereknek és gúnyt űz a feketékből. "Ez egy nyilvánvaló sértés a fekete közösséggel és a kultúránkkal szemben" - írta például a feketék zeneiparban betöltött nagyobb szerepéért küzdő Industry Blackout, akik szerint FN Meka durva sztereotípiákat testesít meg, emellett kisajátítja a fekete művészek stílusjegyeit.

A Capitol Records a felháborodás hatására augusztus 23-án közleményben kért bocsánatot a fekete közösségtől és bejelentették, hogy azonnali hatállyal megszakítják az együttműködést FN Mekával. A rapper alkotói értelemszerűen nem értettek egyet a döntéssel, Martini például azt hangsúlyozta, hogy szerinte a Capitol Records kihátrálásáért a témát egyoldalúan, kattintásvadász címekkel tálaló blogok a felelősek, és emlékeztetett rá, hogy FN Meka hangját - egyelőre - egy valódi fekete rapper adja, igaz, névtelenül.

Itt egy új Nirvana-szám, amit egy mesterséges intelligencia írt Bár a kilencvenes évek meghatározó grunge zenekara már több, mint huszonöt éve nem létezik, a Funk Turkey által létrehozott "Smother" című szám tényleg úgy szól, mintha véletlenül lemaradt volna a Nevermindról.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.