Két hét után kirúgta a világ első virtuális rapperét a világ egyik legnagyobb lemezkiadója

2022 / 08 / 27 / Bobák Áron
Két hét után kirúgta a világ első virtuális rapperét a világ egyik legnagyobb lemezkiadója
A Capitol Records augusztus közepén büszkén jelentette be, hogy leszerződtették a világ első robotrapperét, FN Mekát, az ezt követő felháborodás miatt viszont mindössze 12 nappal később fel is bontották a megállapodást a virtuális rappert létrehozó céggel.

Az üzlet látszólag aranybánya volt a Capitol Recordsnak, hiszen a rendkívüli hír önmagában is jókora ingyen reklámot generált a virtuális sztárnak, akinek már a szerződtetése előtt is több mint tízmillió követője volt TikTokon - írja a hírről beszámoló The New York Times. A világ legnagyobb lemezkiadójához, a Universal Recordshoz tartozó cég igyekezett is megragadni az FN Mekára irányuló figyelmet, és már augusztus 12-én kiadtak egy számot, amelyet egy másik rapperrel, Gunnával közösen vettek fel. A szám klipjében maga FN Meka egyébként nem bukkan fel, a virtuális énekesnek pedig éppen a hangja az egyetlen, ami nem mesterségesen létrehozott, szóval ilyen szempontból az elkészült anyag sokkal inkább tekinthető az emberek, mint a mesterséges intelligencia munkájának.

FN Mekát a Factory New nevű cég, egész pontosan annak alapítója, Anthony Martini hozta létre Brandon Level közösen, és először 2019 áprilisában tűnt fel az interneten. A robotrapper azóta több számot is kiadott, de az igazán nagy ismertséget a TikTok hozta meg neki, ahol a rövid, néhány másodperces videói nem ritkán több százezer lájkot gyűjtenek be. Készítői szerint bár FN Meka hangját hús-vér ember adja, ezt leszámítva minden másért a mesterséges intelligencia a felelős, ami nem csak a dalszövegeket írja, de a dallamot, a tempót és még a hangszerelést is ez választja ki. Martini korábban azt is elmondta, hogy minden erejükkel azon vannak, hogy a rappernek a hangját is a mesterséges intelligencia kölcsönözze, de ezt valamivel nehezebb megoldani.

@fnmeka FNMeka launching into the #cosmos ♬ LONG LIVE FRANCE - Tik Toker

A Capitol Records bejelentése után gyorsan megjelentek azok a kritikus hangok, akik arra hívták fel a figyelmet, hogy FN Meka tulajdonképpen a karikatúrája az afroamerikai rappereknek és gúnyt űz a feketékből. "Ez egy nyilvánvaló sértés a fekete közösséggel és a kultúránkkal szemben" - írta például a feketék zeneiparban betöltött nagyobb szerepéért küzdő Industry Blackout, akik szerint FN Meka durva sztereotípiákat testesít meg, emellett kisajátítja a fekete művészek stílusjegyeit.

A Capitol Records a felháborodás hatására augusztus 23-án közleményben kért bocsánatot a fekete közösségtől és bejelentették, hogy azonnali hatállyal megszakítják az együttműködést FN Mekával. A rapper alkotói értelemszerűen nem értettek egyet a döntéssel, Martini például azt hangsúlyozta, hogy szerinte a Capitol Records kihátrálásáért a témát egyoldalúan, kattintásvadász címekkel tálaló blogok a felelősek, és emlékeztetett rá, hogy FN Meka hangját - egyelőre - egy valódi fekete rapper adja, igaz, névtelenül.

Itt egy új Nirvana-szám, amit egy mesterséges intelligencia írt Bár a kilencvenes évek meghatározó grunge zenekara már több, mint huszonöt éve nem létezik, a Funk Turkey által létrehozott "Smother" című szám tényleg úgy szól, mintha véletlenül lemaradt volna a Nevermindról.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.