Ki az a Jeff, és miért van annyi atombombája, mint Észak-Koreának?

2024 / 03 / 21 / Felkai Ádám
Ki az a Jeff, és miért van annyi atombombája, mint Észak-Koreának?
A cikk címeként szolgáló kérdés akár egy népszerű popszám is lehetne a bolondos nyolcvanas évekből, de a CNN egyik grafikonján tényleg felsorakozott az atomhatalmak mellé valaki, akit úgy hívnak, Jeff.

Jelenleg kilenc ország rendelkezik atomfegyverrel: Oroszország, az USA, Kína, az Egyesült Királyság, Franciaország, Pakisztán, Izrael, Észak-Korea és India. A CNN egy régi grafikonja szerint pedig az Amerikai Tudósok Szövetségének adatai alapján a tizedik legnagyobb atomfegyver-birtokos nem más, mint egy bizonyos Jeff. Na, de milyen Jeff?

Mielőtt valaki félreértené, nem, valójában nem a fenti posztoló, Jeff Yang az egyszemélyes nukleáris nagyhatalom, hanem az övé az egyik első bejegyzés az akkor még Twitternek nevezett platformon, amely kitért erre az ábrára.

Azóta a Jeff-kérdés többször is előkerült, legutóbb az IFLScience közölt róla cikket, de az egyik első bejegyzés ezzel kapcsolatban 2017-ből származik – a Mediumon közölt írás szerzője viszont sajnos szintén nem írja le, hogy a CNN-nek pontosan melyik műsorában és mikor adták le ezt az ábrát, de annak legalábbis megpróbált utánajárni, hogy ki lehet ez a titokzatos Jeff, aki ugyan az atomhatalmak tornasorának a legvégére került csak, de ez még mindig komolyabb eredmény annál, mint ami a világ bármely Jeffétől elvárható.

A Mediumon közölt cikk írója a kutakodása során eljutott egy Reddit-csoporthoz, amely látszólag előállt a megfejtéssel. Habár a cikk nem közölt linket a csoporthoz, jó eséllyel erről lehet szó az időbeli egyezés alapján. Sajnos ebből a threadből sem derül ki, hogy a CNN pontosan melyik műsorában és mikor volt látható az ábra, de a hozzászólások legalább próbálnak némi mankót kínálni Jeff személyével kapcsolatban. Ezek alapján Jeff nem egy ember, hanem egy adatbázis rövidítése:

A JEFF (Joint Evaluated Fission and Fusion File) a Radioactive Decay Data and Fission Yields Libraries egy átfogó adatbázis, amely a radioaktív bomlás és a hasadási termékek adatait tartalmazza. Ez a szervezet kritikusan értékelt adatgyűjteményeket biztosít, amelyek fontosak a nukleáris tudomány és mérnöki alkalmazások, például a nukleáris reaktortervezés, a nukleáris orvostudomány, a sugárvédelem és a környezeti sugármonitorozás számára.

A JEFF projektet az Európai Nukleáris Energia Ügynökség koordinálja, és a nemzetközi nukleáris közösség közös erőfeszítése révén jött létre. A projekt célja, hogy naprakész és megbízható adatokat szolgáltasson a nukleáris alkalmazásokhoz, elősegítve ezzel a nukleáris technológiák biztonságos és hatékony alkalmazását.

A JEFF adatbázisok különböző típusú információkat tartalmaznak, többek között:

  • Radioaktív bomlási adatok: Információk a radioaktív izotópok bomlási karakterisztikáiról, mint például a bomlási állandók, a bomlási módok és az energiakibocsátás.
  • Hasadási termékekkel kapcsolatos adatok: Adatok a nukleáris hasadás során keletkező termékek hozamáról és tulajdonságairól.

Ezek az adatok elengedhetetlenek a nukleáris reaktorok tervezéséhez, a radioaktív hulladék kezeléséhez, valamint a sugárzásvédelemhez és a környezeti felügyelethez kapcsolódó számításokhoz. A JEFF adatbázisok rendszeresen frissülnek, hogy tükrözzék a legújabb kutatási eredményeket és technológiai fejlesztéseket a nukleáris tudományok terén.

Mindez talán a történet végét is jelenthetné, de a JEFF-nek egy dolog biztosan nincs a birtokában, ez pedig az a nukleáris robbanófej, amelyek száma alapján az ábra rangsorolja az egyes hatalmakat. Az IFLScience cikke ennek kapcsán annyit említ, hogy valószínűleg véletlenül került fel a szervezet erre az ábrára.

Tegyük hozzá, hogy épp ezért probléma, hogy semmit sem tudunk ezen ábra kontextusáról, mert így még a találgatások is csak sutára sikeredhetnek – elvégre mennyi az esélye, hogy egy ilyen szervezetet az Amerikai Tudósok Szövetsége (Federation of American Scientists/FAS) véletlen atomhatalomként rangsorol? Épp az a FAS, amelynek egyik legfőbb profilja a nukleáris fegyverek okozta fenyegetéssel szembeni fellépés? Az a szövetség, amelynek alapító tagjai között a Manhattan Project résztvevői is megtalálhatóak? Kicsit olyan a helyzet, mintha a Semmelweis Egyetem a legveszélyesebb baktériumok közé sorolná a Dél-pesti Centrumkórházat.

Egyéb magyarázat híján ugyanakkor sajnos ezzel kell megelégednünk, de mivel az ábra származását sem sikerült minden kétséget kizáróan a CNN-hez kapcsolni, így lehet, hogy csak egy rendkívül rezisztens hoax-szal van dolgunk.

Arról nem is beszélve, hogy az ábrán az áll, hogy Jeff Észak-Koreához hasonlóan 10-nél kevesebb nukleáris robbanófejet birtokol, és ebbe a halmazba voltaképp elég sokan beletartoznak, többek közt (jó eséllyel és remélhetőleg) a tisztelt olvasó is.

(Kép: Pixabay/slightly_different)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az agyi folyamat, ami miatt túlérzékeny lesz az ember a kialvatlanságtól
Az agyi folyamat, ami miatt túlérzékeny lesz az ember a kialvatlanságtól
Matthew Walker alvástudományi szakértő magyarázza el, milyen hatása van az emberi testre az alváshiánynak és az álmoknak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.