Ki "találta fel" az OMG-t? Az, akire a legkevésbé gondolnál

2019 / 11 / 15 / Felkai Ádám
Ki
Az OMG, az „Oh my God!” rövidítése ma már kontextustól függően rengeteg mindent kifejezhet. Árulkodhat őszinte meglepetésről, felháborodásról, de például a mentők is használják helyszíni sérültek kategorizálásához (igen, ez azt jelenti, hogy az illető nincs túl jó bőrben). Ráadásul ez a hárombetűs rövidítés valójában a modern betűszavak dédpapája.

A LOL és a YOLO előtt

A LOL, a YOLO és rengeteg internet szülte rövidítés ugyanis még nem is léteztek, amikor az OMG-t először lejegyezte valaki. Hogy mitől vagyok ebben ennyire biztos?Attól, hogy az OMG két éve, tehát 2017-ben töltötte be a 100 évet.

De nézzük csak szépen sorjában az eseményeket!

OMG és OED

Az Oxford English Dictionary (OED) szerkesztői 2011-ben úgy határoztak, hogy az OMG-t beemelik a szótárba. Mivel pedig ilyenkor a legkorábbi, ismert példát is közlik az adott szóról vagy kifejezésről, megkezdődött a nyomozás. A kutatás először  semmi váratlan eredményt nem hozott: e szerint az OMG először 1994-ben egy szappanopera rajongócsoport online fórumán került bevetésre, méghozzá ebben a formában: “OMG! What did it say?”

Jon Simon közbelép

Az OED-nél azonban biztosra akartak menni (hisz annyi példa van az OMG-ra a 90-es évekből), hogy felkérték Jon Simont, aki korábban a Kongresszusi Könyvtár kutatója volt, hogy járjon a dolog végére. Simon pedig nemcsak egyszerűen átfésülte a netet, de még a Google Books adatbázisának bedigitalizált szövegein is átrágta magát. Ekkor érte őt a meglepetés:

Az OMG-t megtalálta Lord Fisher emlékirataiban, egy 1917-es levélben.

Ki az a Lord Fisher?

John Arbuthnot Fisher, ez a szófacsaró nyelvművész se nem volt hiphop előadó, se nem volt gengszterrapper, hanem az OMG világrahozatalakor tisztes, nyugalmazott tengerészadmirálisként tengette napjait. Ekkor már egyébként a hetvenes éveiben járt.

A poeta natust az idős lordból Britannia szerinte gyér, első világháborús tengerészeti stratégiája hozta ki. Ezt pedig nem másnak panaszolta el, mint Winston Churchillnek. Lord Fisher persze angolhoz méltón nem mondta bele a pacekba a frankót, hanem a szarkazmus fagyos tüzében edzette szavait.

 

Amikor személyén keresztül vajúdott a nyelvtörténet, melynek eredménye az a bizonyos három betű, a lord éppen azt írta, hogy úgy hallja, új lovagrend felállítása van terítéken, szóval legalább lesz elég kitüntetés, hogy az záporozzék a hadvezetésre. Hogy pontosan az ellenkezőjét gondolta annak, amit írt, azt éppen az OMG játékos beiktatása húzza alá:

"I hear that a new order of knighthood is on the tapis. O.M.G., oh, my God, shower it on the admiralty."

(Az eredeti levelet itt lehet elolvasni amúgy.)

Lord Fisher tehát angol lordhoz illő pedantériával kirakta a három pontot, de ez akkor is jól felismerhetően a szeretett OMG, ráadásul szarkasztikusan használva – éppen ahogy illik.

(Kép: PXhere, Unsplash, forrás: Snopes.com)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Kérdés, hogy igaz-e, hogy az egyiptomiaknál is ősibb piramisokra akadtak? A rendkívüli kijelentésekkel kapcsolatban ugyanis rendkívüli bizonyítékokra lenne szükség. A cikkből kiderül, hogy mi okoz vihart jelenleg a régészeti tudományos közösségben, ami miatt vizsgálat is indult.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.