Kiderült: ezért agyonnyomhatatlan az agyonnyomhatatlan bogár

2020 / 10 / 23 / Felkai Ádám
Kiderült: ezért agyonnyomhatatlan az agyonnyomhatatlan bogár
Létezik egy bogár, amely olyan, mint a Nokia 3210-es: ráléphetünk, átgurulhatunk rajta a kocsival, és meg se kottyan neki. Végre rájöttek, hogy mi ennek az állatnak a titka.

Ha a fenti ellenállást a számok nyelvére fordítjuk le, az azt jelenti, hogy az állat a saját testsúlya 39 000-szeres tömegének képes ellenállni. Ez egy átlagos, 74 kilogramm súlyú felnőtt férfire átvetítve azt jelentené, hogy az illetőnek meg sem kottyanna, ha közel 2900 tonna súlyt fektetnének rá. Nem tudom, ki hogy van vele, de engem biztos megviselne a dolog. Arra viszont, hogy a Nosoderma diabolicum nevű bogár mitől ilyen ellenálló, most jöttek rá a tudósok – írja a BBC. A felfedezésnek gyakorlati haszna is lehet, amit ellenállóbb anyagok kifejlesztésében ölthet testet. A kifejlesztett anyag rendkívül kemény lehet, ellenállhat a nyomásnak és a törésnek egyaránt.

Visszatérve a bogárra, az N. diabolicum elsősorban az USA és Mexikó területén található meg. A hasonló képességű exoszkeleton a rovarvilágban sem mindennapos, és az állat egyedi képességére a rovargyűjtők figyeltek fel, amikor is kollekciójuk többi tagjától eltérően ezeket nem tudták tűvel átszúrni. A tű ugyanis elgörbült. Az állat keresztüllyukasztásához fúróra volt szükség. Az állat amúgy azért fejlesztette ki ezeket a félelmetesen kemény fedőszárnyakat, hogy kibírja a ragadozómadarak csípéseit.

A kutatók mikroszkóppal, spektroszkóppal és mechanikai vizsgálatokkal vizsgálták az állat külső páncélját. Arra jutottak, hogy nem is annak anyaga a különleges, hanem az azt egyben tartó ízületszerűségek. A páncél kisebb szegmensei ugyanis a puzzle darabokat idéző mód kapcsolódnak össze (a keresztmetszeti képet a fenti linken lehet megtekinteni). A tudósok ki is próbálták, hogy hasonló mód illesztettek egymáshoz fémet és műanyagot, és arra jutottak, hogy ez az elrendezés valóban nagyobb teherbírást tesz lehetővé – épp úgy, mint történt az a bogár esetén.

(Kép: Wikimedia Common)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.