Kiderült, hogy a naprendszerünk croissant alakú

2020 / 08 / 09 / Rácz Tamás
Kiderült, hogy a naprendszerünk croissant alakú
Eddig szép, szabályos üstökösformának képzeltük a Naprendszer alakját, de a valóság egészen másmilyen lehet. Rondább.

Belülről nézelődve nem igazán lehet felmérni a Naprendszer határait, vagyis azt a teret az űrben, amelyet a Napból, a napszélből származó anyag tölt ki. Ez a tér szó szerint a mi védelmező otthonunk, az ebben található napszél-anyag véd meg ugyanis minket a "kintről" érkező kozmikus sugárzás mintegy kétharmadától. (A Földön ehhez még hozzájön a magnetoszféránk és atmoszféránk pajzsa is.) Nem árt hát tudni, mettől meddig tart ez a mi védelmünk. Eddig a csillagászok valahogy úgy képzelték, hogy ha körbe akarnánk rajzolni magunkat, üstökös-szerű formát kapnánk, hosszú csóvával, ahogy a Naprendszer a galaxisunk tömegközéppontja körül keringve halad. Valahogy így:


Kép: NASA’s Scientific Visualization Studio/Conceptual Imaging Lab

Egy kutatócsoport azonban nemrég egy egész másmilyen formát mutató grafikát publikált a Nature-ben. Eszerint Naprendszer inkább egy sütés előtt álló, megkelt croissant-ra hasonlít:


Grafika: Merav Opher, Abraham Loeb, James Drake, Gabor Toth

A Naprendszer legközelebbi határpontja is 15 milliárd kilométernél távolabb van a Földtől, eddig összesen két, ember által készített eszközről kaptunk jeleket ezen a határon túlról. A Voyager 1 és 2 szondák által regisztrált két határpontból pedig még nem lehet megrajzolni sem a csóvás üstököst, sem a kelttészta-cafatot.

A Merav Opher által vezetett kutatócsoport nem is külső adatok alapján, hanem a NASA IBEX nevű projektjében gyűjtött adatok kiértékelésével készítette el a Naprendszer új háromdimenziós, virtuális makettjét.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Naponta egy
Naponta egy "Napot" fogyaszt el a rekordokat döntő kvazár
A kvazárt négy évtizede fedezték fel, de extrém fényessége megtévesztette a kutatókat, így csak most derült ki, hogy a jelenség valójában a legfényesebb kvazár, amit valaha detektáltak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.