Kiderült, hogy lehet-e olajban sütni mikrogravitációban

2023 / 06 / 05 / Bobák Zsófia
Kiderült, hogy lehet-e olajban sütni mikrogravitációban
Vajon ehetnek-e frissen sült krumplit az űrutazók?

Jelenleg viszonylag kevés embernek nyílik lehetősége arra, hogy elhagyja a Földet és huzamosabb ideig egy űrállomáson tartózkodjon, de az űrturizmus fellendülésével és a hosszabb távú űrbeli missziók indulásával egyre növekszik majd azoknak a száma, akik megtapasztalhatják
ezt az élményt. A Marsra tartó emberes küldetések során pedig az igazán hosszú ideig tartó űrutazásra is fel kell készülniük az űrhajósoknak és ez a már gyakorlott asztronauták számára is nagyobb pszichológiai és fizikai terhelést jelent majd.

Akár az űrturisták ellátásának színesítése, akár az űrhajósok étrendjének kiegészítése a cél, a mikrogravitációban való sütés-főzés, ha nem is életbevágó, de azért fontos szerepet játszhat a jövőben, ahogy az emberiség egyre inkább benépesíti az űrt és egyre nagyobb igény lép fel azon szolgáltatások és termékek elérhetősége iránt, amiket a Földön már megszokhattak az emberek. Az Európai Űrügynökség emiatt, sok más kutatás mellett, azt is régóta vizsgálja, hogy vajon lehetséges-e az olajban való sütés mikrogravitációs körülmények között, vagyis hogy van-e rá esély, hogy az űrhajósok frissen sütött krumplit ehessenek majd a jövőbeli missziók alatt.

A kísérletek eredményei alapján a válasz igen, a speciális berendezéssel végzett vizsgálatok ugyanis pontosan felfedték a forró olaj "viselkedésének" mechanizmusát és rávilágítottak, hogy a buborékok az olajban éppen megfelelően képződnek ahhoz, hogy burgonyát vagy más ételt lehessen benne készíteni. Ahogy azt az ESA írja, korábban azért nem voltak biztosak benne, hogy az olajban sütés működik gravitáció nélkül is, mert úgy gondolták, hogy a képződő buborékok mikrogravitációban sűrű bevonatot alkotnak a sütni kívánt anyag felszínén, egyfajta gőzréteget létrehozva és ez megakadályozza az étel belsejének megfelelő hőkezelését.

A tesztberendezésben azonban, amelyet két alkalommal is repülőgépre tettek és az út egy pontján a súlytalanság állapotába került, bebizonyosodott, hogy a buborékok valójában könnyedén leszakadnak a burgonyáról és a sülés folyamata mikrogravitációban nem működik a földitől nagyon eltérő módon. A kutatók kamerával rögzítették a folyamatot, megfigyelve a buborékképződés dinamikáját és az olaj hőmérsékletét is.

Bár a kísérlet eredményeinek gyakorlati felhasználása még várat magára, a vizsgálatok más területeken is hasznosak lehetnek a szakértők számára. A projekt résztvevője, John Lioumbas szerint akár a napenergiával készített hidrogén mikrogravitációban való előállítását is elősegíthetik a kutatás során kapott adatok.

(Fotó: ESA)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Működött egy
Működött egy "gyógyszergyár" az űrben – az USA most nem engedi visszatérni a Földre
A történelem első űrgyárában a HIV kezelésére szolgáló gyógyszert hoztak létre – az amerikai hatóságok azonban nem engedélyezik a landolást.
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
A Bennu aszteroida relatíve esélyesen becsapódhat a Földbe – ha ez megtörténne, az 22 atombomba robbanásával érne fel. A NASA nem kockáztat, így az is felmerült, hogy letérítik az égitestet a jelenlegi, ütközésveszélyes pályáról.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.