Kiderült, hogy lehet-e olajban sütni mikrogravitációban

2023 / 06 / 05 / Bobák Zsófia
Kiderült, hogy lehet-e olajban sütni mikrogravitációban
Vajon ehetnek-e frissen sült krumplit az űrutazók?

Jelenleg viszonylag kevés embernek nyílik lehetősége arra, hogy elhagyja a Földet és huzamosabb ideig egy űrállomáson tartózkodjon, de az űrturizmus fellendülésével és a hosszabb távú űrbeli missziók indulásával egyre növekszik majd azoknak a száma, akik megtapasztalhatják
ezt az élményt. A Marsra tartó emberes küldetések során pedig az igazán hosszú ideig tartó űrutazásra is fel kell készülniük az űrhajósoknak és ez a már gyakorlott asztronauták számára is nagyobb pszichológiai és fizikai terhelést jelent majd.

Akár az űrturisták ellátásának színesítése, akár az űrhajósok étrendjének kiegészítése a cél, a mikrogravitációban való sütés-főzés, ha nem is életbevágó, de azért fontos szerepet játszhat a jövőben, ahogy az emberiség egyre inkább benépesíti az űrt és egyre nagyobb igény lép fel azon szolgáltatások és termékek elérhetősége iránt, amiket a Földön már megszokhattak az emberek. Az Európai Űrügynökség emiatt, sok más kutatás mellett, azt is régóta vizsgálja, hogy vajon lehetséges-e az olajban való sütés mikrogravitációs körülmények között, vagyis hogy van-e rá esély, hogy az űrhajósok frissen sütött krumplit ehessenek majd a jövőbeli missziók alatt.

A kísérletek eredményei alapján a válasz igen, a speciális berendezéssel végzett vizsgálatok ugyanis pontosan felfedték a forró olaj "viselkedésének" mechanizmusát és rávilágítottak, hogy a buborékok az olajban éppen megfelelően képződnek ahhoz, hogy burgonyát vagy más ételt lehessen benne készíteni. Ahogy azt az ESA írja, korábban azért nem voltak biztosak benne, hogy az olajban sütés működik gravitáció nélkül is, mert úgy gondolták, hogy a képződő buborékok mikrogravitációban sűrű bevonatot alkotnak a sütni kívánt anyag felszínén, egyfajta gőzréteget létrehozva és ez megakadályozza az étel belsejének megfelelő hőkezelését.

A tesztberendezésben azonban, amelyet két alkalommal is repülőgépre tettek és az út egy pontján a súlytalanság állapotába került, bebizonyosodott, hogy a buborékok valójában könnyedén leszakadnak a burgonyáról és a sülés folyamata mikrogravitációban nem működik a földitől nagyon eltérő módon. A kutatók kamerával rögzítették a folyamatot, megfigyelve a buborékképződés dinamikáját és az olaj hőmérsékletét is.

Bár a kísérlet eredményeinek gyakorlati felhasználása még várat magára, a vizsgálatok más területeken is hasznosak lehetnek a szakértők számára. A projekt résztvevője, John Lioumbas szerint akár a napenergiával készített hidrogén mikrogravitációban való előállítását is elősegíthetik a kutatás során kapott adatok.

(Fotó: ESA)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.