Kiderült, hogy miért fogyaszt rengeteg energiát az agyunk még tétlen állapotban is

2021 / 12 / 08 / Bobák Zsófia
Kiderült, hogy miért fogyaszt rengeteg energiát az agyunk még tétlen állapotban is
A kutatók megfigyelték, hogy miközben az idegsejtek becsomagolják az ingerületátvivő anyagokat, az ezeket szállító fehérjék alakot váltanak, és protonokat veszítenek, emiatt a neuronok soha nem pihenhetnek, ez pedig jelentős energiafelhasználással jár.

Egy átlagos testalkatú felnőtt ember testsúlyának nagyjából 2%-át teszi ki az agy súlya, mégis, ez a viszonylag kis méretű szerv a teljes oxigén-, és kalóriafelhasználás 20%-át emészti fel. A kutatók régóta tudják, hogy ezért elsősorban a neurotranszmitterek, vagyis ingerületátvivő anyagok által az idegsejtek között történő üzenetküldés folyamata a felelős, ami folyamatosan zajlik a színfalak mögött, még alvás közben is, azonban az már nagyobb rejtélyt jelentett, hogy vajon mi lehet az oka annak, hogy látszólag teljesen passzív állapotban, például kómás betegek esetében, a glükózfelhasználás csak a felére, és nem kevesebbre esik vissza.

Pontosan mire használják a neuronok a sok kalóriát, és mi történik, ami folyamatos energiaellátást igényel?

A titok nyitjára a Weill Cornell Medicine biokémikusai találtak rá, akik a Science Advancesben megjelent tanulmányukban részletezik az idegsejtek működésének pontos folyamatát és azokat a műveleteket, amelyek a soha nem nyugvó neuronok viselkedésében szerepet játszanak. A kutatók felfedezték, hogy az idegsejtek neurotranszmitterszállítási, és - csomagolási procedúrája a forrása a magas energiafogyasztási értékeknek az inaktív neuronok esetében.

Az idegsejtek kis üregekben, kinövésekben tárolják az ingerületátvivő anyagokat, amelyeket ezekben a csomagokban juttatnak el a szinaptikus terminálokhoz, ahonnan a szinapszisokon keresztül átküldik az üzenetet a szomszédos neuronnak. Ez a szinaptikus folyamat az alapja minden agyi tevékenységnek és ez fogyasztja a sok kalóriát működés közben. Ennek oka, hogy a csomagolás nem zajlik tökéletesen, mivel az ingerületátvivő anyagok szállítását végző transzport molekulák a feladatuk sikeres elvégzése érdekében alakot váltanak, eközben viszont protonokat veszítenek. A kutatók szerint az evolúció során ez bizonyult a leghatékonyabb módszernek az agy számára, mert a gyors alakváltás révén késlekedés nélkül tudják újratölteni a csomagokat a transzporterek és így a szinaptikus jelzés, ezáltal a gyors gondolkodás és cselekvés, minél hamarabb megvalósul.

Emiatt viszont az alakváltást akár random események is előidézhetik, vagyis még olyankor is zajlik ez a folyamat, amikor az üregek teljesen fel vannak töltve a többezer neurotranszmitterrel, és a további szállítási munkákra már nem lenne szükség. A protonok elszivárgása és az üregek membránján keresztül történő állandó energiaveszteség miatt az úgynevezett protonpumpa enzim soha nem áll le és olyankor is energiát fogyaszt, amikor a szinaptikus üzenetküldés szünetel, például inaktív, kómás vagy altatás alatt lévő állapotban.

A felfedezés a különböző neurológiai betegségekkel kapcsolatban nyújthat hasznos segítséget a jövőben, mivel sok olyan betegség létezik, amelyek vizsgálata során az agy anyagcseréjének, energiaellátásának és a szinaptikus folyamatoknak elégtelenségét figyelték meg. A lassú szellemi leépüléssel járó Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór is ezek közé tartozik, így ezeknek a kezelésében is új utat mutathat az agyi folyamatok alaposabb megértése.

(Fotó: Pixabay/nluepke/fanukhan986)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az egyetlen ember, aki helikopterrel ment a Mount Everestre
Az egyetlen ember, aki helikopterrel ment a Mount Everestre
Ha feltennénk a kérdést, vajon leszállt-e valaha is bárki a világ legmagasabb hegycsúcsán, a többség valószínűleg kapásból rávágná, hogy nem. És ha az Airbusnak nincs egy eléggé elvetemült tesztpilótája, igazuk is lenne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.