Kiderült, hogy mikor térhet vissza a Crew Dragon

2020 / 06 / 25 / Felkai Ádám
Kiderült, hogy mikor térhet vissza a Crew Dragon
A SpaceX első olyan kilövése, mellyel embereket juttattak az űrbe, sikerrel járt. A Crew Dragon űrkapszula azóta a Nemzetközi Űrállomáshoz kapcsolódva várakozik a visszatérésre. Most kiderült, mikor kerülhet erre sor a leghamarabb.

Az Endeavour nevű kapszula Bob Behnken és Doug Hurley asztronautákat szállította a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére a Demo-2 misszió keretében. A misszió lényege éppen az volt, hogy kiderüljön, a SpaceX képes űrhajósokat szállítani az ISS-re. Ezután a vállalat több ilyen megbízást is teljesíteni fog.

Az Endeavour három és fél hete dokkolt az Állomáshoz, és azóta is jól bírja a strapát, amit az űr rideg körülményei jelentenek. Steve Stich, a NASA Commercial Crew Programjának (ennek keretében kötött az Ügynökség szerződést magáncégekkel, hogy az asztronautákat feljuttassák) igazgatója a következőképp nyilatkozott:

„Egyre többet tanulunk erről az eszközről, és úgy tűnik, aggodalomra nincs semmi ok.”

Sőt a Dragon kapszula túl is teljesít az elvárásokon, több energiát generál, mint amire a mérnökök számítottak. Ennek oka a napelemek lehetnek, melyek az előzetesen számítottnál több energiát termelnek. Sőt, ha csak ezeken múlna, a kapszula még további 114 napon át pályán maradhatna, ami jóval több, mint amire szükség van.

A NASA nyilatkozata szerint a visszatérésre legkorábban augusztus 2-án kerülhet sor.

Ám addig még sok tesztet kell elvégezni az Endeavouron. Július 4-én az űrállomás személyzetének négy tagja fogja a Crew Dragont tesztelni. Ezalatt olyan mindennapi teendőket kell érteni, hogy a kapszulában alszanak, végzik el a higiénés teendőket, illetve vizsgálják a vészhelyzeti eljárásokat. Mindez azért lényeges, mert a Demo-2 misszión csak két űrhajós vett részt, míg a további tervezett utazásokon legalább négy űrhajóst szállít majd a kapszula.

A legutolsó, kritikus teszt azonban az állomásról történő leválás és Földre visszaérkezés lesz. Ez egyébként a Demo-1 küldetésnél minden fennakadás nélkül lezajlott, csak hát azon nem vettek részt emberek, ezért aztán most egy csomó új biztonsági megoldást is használnak, mint amilyen például a légkondicionáló berendezés, amelynek a landolás után is működnie kell, vagy az asztronauták szkafandere.

A hátralévő időben a Demo-2 egyik asztronautája, Bob Behnken a 63-as Expedíció parancsnokával, Chris Cassidy-vel közösen több űrsétát is végrehajt majd. Ekkor az ISS régi nikkel-hidrogén akkumulátorait cserélik modernebb lítium-ion cellákra.

Az első ilyen űrséta holnap, tehát június 26-án történik majd.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Az OSIRIS-REx 300 millió kilométerről hozta el a Bennu aszteroidáról gyűjtött kőzetmintákat, majd az értékes rakománytól megszabadulva azonnal tovább is indult egy másik kisbolygó felé.
Nem ébredt fel a történelmi küldetést végrehajtó indiai leszállóegység és holdjáró
Nem ébredt fel a történelmi küldetést végrehajtó indiai leszállóegység és holdjáró
A Chandrayaan-3 misszió során először landolt leszállóegység a Hold déli pólusánál, de a küldetés remélt folytatására lehet, hogy nem kerülhet sor.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.