Kiderült, hova tűnt az Alibaba egykori teljhatalmú vezére

2022 / 12 / 01 / Bobák Áron
Kiderült, hova tűnt az Alibaba egykori teljhatalmú vezére
Az egykor Kína leggazdagabb emberének számító Jack Máról nem sokat lehetett hallani, amióta két évvel ezelőtt nyíltan kritizálta a kínai hatóságokat.

Az Alibaba alapítója két évvel ezelőtt még a világ leggazdagabb kínai állampolgárának számított 61 milliárd dollárra becsült vagyonával, és éppen arra készült, hogy tőzsdére viszi pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó másik vállalkozását, az Antot is. Az Alipay révén mintegy 1,3 milliárd felhasználóval rendelkező vállalat tőzsdei bevezetése minden idők legnagyobb IPO-ja lett volna a kínai tőzsdén, ám a terv az utolsó pillanatban meghiúsult.

Ennek oka, hogy Ma egy 2020. október 24-én, Sanghajban megrendezett konferencián nyilvánosan kritizálta a kínai hatóságokat valamint a bankszektornak is nekiment, többek között azt vetve a szemükre, hogy a Kínában hatályos pénzügyi szabályok megölik az innovációt, a bankok pedig "zálogház" mentalitással működnek. Az üzletember beszédében a rendszer megreformálását sürgette, ami szerinte elengedhetetlen a további növekedés ösztönzéséhez. Ma kijelentései nem kicsit felbőszítették a kommunista párt tisztségviselőit, a beszéd híre pedig állítólag az ország elnökéhez, Hszi Csin-pinghez is eljutott. Ennek a vége az lett, hogy az Ant tőzsdei bevezetése két nappal a tervezett határidő előtt meghiúsult, az üzletember pedig hónapokra teljesen eltűnt a színről.

Mivel Ma kifejezetten szeretett szerepelni, sokan már azt találgatták, hogy az Alibaba vezére talán már nincs is életben, mások arra gyanakodtak, hogy a kínai hatóságok házi őrizetben tartják, vagy más módon korlátozzák a szabadságát; abban azonban senki sem kételkedett, hogy eltűnésének köze van a néhány hónappal korábban elhangzott beszédhez, ami éppen egy olyan időszakban érkezett, amikor a kínai állam elkezdte szigorúbban ellenőrizni az ország nagy technológiai cégeit.


Jack Ma az általa életre hívott Africa's Business Heroes című műsorban, amelyben tehetésges afrikai vállalkozóknak adtak lehetőséget a bemutatkozásra. Az üzletember az ominózus beszéde után nem sokkal kiszállt a tévéműsorból, majd hónapokig senki sem hallott róla. (Fotó: VCG/VCG via Getty Images)

Ma végül tavaly január végén egy rövid videóban adott életjelet magáról, de alapvetően azóta is kerülte a nyilvánosságot. Most a Financial Times több forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az üzletember az elmúlt fél évben Tokióban élt, ahol főként zárt körű klubokban fordult meg valamint a családjával töltötte az időt - írja a Business Insider. A lap szerint Ma a nyáron egy hollandiai egyetemen tartott előadást és az Egyesült Államokban, Spanyolországban valamint Izraelben is többször megfordult, azaz nem tűnt el teljesen, de magához képest mégis meglehetősen rejtőzködő életet él.

Ma ennek ellenére nem panaszkodhat, mert bár az Alibaba részvényeinek az értéke az elmúlt két évben mintegy 75%-kal csökkent, a Business Insider becslései szerint a cég alapítója még így is több mint 30 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. Az üzletember egyébként még a kegyvesztetté válása előtt, 2019-ben lemondott a vállalat elnöki tisztségéről, ami a nehézségek ellenére a 213 milliárd dollárra becsült piaci kapitalizációjával még mindig a 39. legnagyobb cégnek számít a világon.

Nem Ma volt az első ismert ember, akinek az elmúlt években rejtélyes körülmények között nyoma veszett Kínában. A Guardian tavaly egy összeállítást is készített azokról a művészekről, hírességekről és tisztviselőkről, akik egyik pillanatról a másikra felszívódtak, majd legalább ilyen váratlanul elő is kerültek. Közéjük tartozik az ország egyik legnépszerűbb színésznője, Zhao Wei is, aki tavaly egyik napról a másikra tűnt el a nyilvánosság elől, a közösségi oldala megszűnt, a filmjei pedig egytől-egyig lekerültek a kínai streamingszolgáltatók kínálatából. Hogy mi történt, soha sem derült ki, az mindenesetre biztos, hogy Zhao idén ismét szerepelt egy sorozatban, így a rajongók is némileg fellélegezhettek. Ennél is meglepőbb volt, amikor 2018-ban az Interpol kínai elnökének, Meng Hongweinek veszett nyoma az országban tett látogatása során, nem sokkal később pedig a férfi váratlanul lemondott a nemzetközi szervezetben betöltött tisztségéről. Mint kiderült, Hongwei-t 600 millió forintnak megfelelő összegű kenőpénz elfogadásával vádolták meg a kínai hatóságok, amiért 2020-ban 13,5 évnyi börtönbüntetésre ítélték.

(Borítókép: VCG/VCG via Getty Images)

Köddé vált az Alibaba alapítója, miután kritizálta a kínai rendszert Utoljára novemberben látták Jack Mát.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.