Köddé vált az Alibaba alapítója, miután kritizálta a kínai rendszert

2021 / 01 / 06 / Pőcze Balázs
Köddé vált az Alibaba alapítója, miután kritizálta a kínai rendszert
November óta nem látták az egyik legismertebb kínai online vállalkozás, az Alibaba alapítóját, Jack Mát. A férfi, akit Kína második, a világ huszadik leggazdagabbjaként tartanak számon, eltűnése előtt kritizálta az ország pénzügyi hatóságait.

Jack Mát a világ javarészt az Alibaba.com nevű online piactér alapítójaként ismeri; az ötvenhatéves Ma birodalmát talán csak az Amazonnal érdemes összevetni. Az áruházakat, fizetési megoldásokat és termékkeresőket üzemeltető cég a világ legértékesebb tőzsdei debütálását tudja a háta mögött, második ázsiai vállalatként lépte át a félmilliárd dolláros értékelést és a föld legértékesebb cégeinek a listáján is ott van az első tízben. Mának nem ez az egyetlen sikeres vállalkozása: hasonlóan az Ebay és a Paypal történetéhez, az Alibaba korábbi fizetési rendszere önállóan, Ant néven működik 2011. óta, és nemrég még háromszázmilliárd dollárra értékelték.

Most mindkét céggel baja van a kínai kormánynak.

A TechCrunch december végén arról számolt be, hogy a kínai jegybank előállt egy listával, hogy min kell változtatnia az online fizetési szolgáltatóból szinte bankká nőtt Antnek, hogy tőzsdére mehessen: a hatóságok szerint a működési struktúrájuk kaotikus, nem felelnek meg a törvényi kötelezettségeiknek, de a versenytársaikkal és a fogyasztóikkal szemben sem járnak el megfelelően. Ha ez nem lenne elég, az Alibabát, ahogy az Egyesült Államokban és az Európai Unióban az Amazont, monopólium-vádakkal támadják. A Guardian novemberi cikke szerint Ma Kínában keménynek számító szavakkal illette a helyi pénzügyi szektort.

"Ne szabályozzunk úgy egy repteret, mint egy pályaudvart. Nem tudjuk a jövőt a múlt eszközeivel irányítani."

- mondta Ma, és azóta nem látta őt a nyilvánosság. A Fortune szerint az első gyanús jel az volt, hogy Ma nem jelent meg az "Afrika üzleti hősei" című műsor felvételén, amelyet maga indított el és nagy becsben tartott. A Financial Times-nak tűnt föl elsőként, hogy az üzletember helyett más zsűritag vett részt a műsor novemberi felvételein, amelyek még nem kerültek adásba. Az Alibaba alapítóját a műsor weboldaláról és az összes promóciós kiadványról is eltávolították.

A sajtó az elmúlt napokban egyre többet foglalkozott Ma eltűnésével, de a CNBC riportere, David Faber névtelen forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az üzletember nem eltűnt, csak meghúzta magát egy időre. A hírre az Alibaba részvényei öt százalékot emelkedtek, tehát a piacok kissé megnyugodtak - Ma valószínűleg még nem.

(Fotó: Chesnot, Wang HE/Getty Images)

További cikkek a témában:

Nyugati állampolgárok millióit figyelte meg Kína Egy most kiszivárgott adatbázis tanúsága alapján Kína több millió amerikai, brit, ausztrál és indiai állampolgár személyes információit gyűjtötte össze. Habár az adatok egy része nyilvánosan elérhető, más része feltehetőleg a sötét webről származhat. Szakértők szerint a liberális demokráciáknak ideje komolyan venniük a fenyegetést, amit az autoriter Kína hibrid háborúja jelent.

A kínai kormány a Zoom megbeszéléseket is figyelteti Az ügy rámutat, hogy milyen amerikai tech vállalatként Kínával üzletelni.

A Huawei is segített egy olyan technológia fejlesztésében, ami alkalmas a kínai ujgur kisebbség megfigyelésére A Washington Post az IPVM nevű biztonságtechnikai szervezet által átadott dokumentumokra hivatkozva azt állítja, hogy a Huawei segített egy olyan arcfelismerő technológia kifejlesztésében, ami automatikusan felismeri az ujgur kisebbség tagjait, és riasztást küld a hatóságoknak. A cég szerint a rendszert soha nem alkalmazták élesben.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztett Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.