Kiderült, mennyibe kerül majd a kínai Ehang pilóta nélküli légitaxija

2024 / 02 / 11 / Bobák Zsófia
Kiderült, mennyibe kerül majd a kínai Ehang pilóta nélküli légitaxija
A gyártó tavaly decemberben szállított először utasokat két nagyváros között és áprilistól Kínán kívül is értékesítik a légitaxijaikat, meglepően olcsón.

A kínai Ehang sok más céget megelőzve tavaly októberben megkapta a pilóta nélküli személyszállításhoz szükséges típusengedélyt a Kínai Polgári Légügyi Hivataltól, ami igazolja, hogy az általuk gyártott légi jármű biztonságos és repülésre, valamint személyszállításra alkalmas, ezért nemsokára elindulhat a kereskedelmi légitaxi-szolgáltatás is az eVTOL segítségével. Az engedélyt az EH216-S modellre szerezték meg, ami egy kis méretű, 200 kilogramm teherbírású, kétszemélyes eVTOL, utazási sebessége körülbelül 100 km/h és hatótávja nem túl nagy: egy feltöltéssel csak 35 kilométert tud megtenni, de ez nem jelent nagy akadályt az Ehang számára, mivel a járművet első körben városnéző túrákhoz és rövidebb távú szállításhoz tervezik használni. Az EH216-S-ek önállóan, pilóta nélkül repülnek és első demonstrációs útjukat utasokkal a fedélzetükön tavaly decemberben tették meg Kantonban és Hofejben.

A cég a légitaxinak alkalmas járműveket idén Kínán kívül más országokban is értékesíteni kezdi és február 7-én lerántották a leplet a tervezett árakról is: a bejelentés szerint áprilistól kezdve az EH216-S ajánlott kereskedelmi ára 410 000 amerikai dollár, vagyis 147 millió forint lesz. Ez valamivel magasabb, mint a Kínában érvényes árazás, amit 2,39 millió jüanban, azaz körülbelül 120 millió forintban határoztak meg, de így is alacsonynak számít az eVTOL-ok előállítási költségeit tekintve.

A Midnight eVTOL-t gyártó Archer Aviation például egy 1 milliárd dolláros szerződést kötött 2021-ben a United Airlinesszal, aminek keretében a UA valószínűleg 200 darabot vásárol meg a járművekből, ami azt jelenti, hogy egy eVTOL akár 1,8 milliárd forintba is kerülhet, igaz, hogy a Midnight jelentősen nagyobb az Ehang EH216-S modelljénél és öt fő szállítására is alkalmas.

Az Archer Aviation vezérigazgatója, Adam Goldstein 2023-as nyilatkozata szerint a Midnighttal való repülés árazása még nem végleges, de feltehetőleg egy utas 100 dollár (36 000 forint) körüli áron utazhat majd egy-egy úton. Az, hogy ez hány kilométert jelent pontosan, nem tisztázott, de a Midnight eVTOL hatótávja 30 kilométer körüli.

(Fotó: Ehang)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
A Karbike egy mini autó-kerékpár hibrid, amivel pedálozni kell ugyan, de autó módjára véd az időjárás viszontagságaitól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.