Kiderült, mi volt az amerikai “UAP-ügynökség” szerepe a februári UAP-lelövéseknél

2023 / 04 / 20 / Felkai Ádám
Kiderült, mi volt az amerikai “UAP-ügynökség” szerepe a februári UAP-lelövéseknél
Egy meghallgatáson az is elhangzott, hogy duplaannyi “UAP-incidenst” vizsgál az amerikai kormány, mint eddig.

Jelenleg nincs perdöntő bizonyíték ezen esetek kapcsán földönkívüli eredetre vagy megmagyarázhatatlan, idegen eredetű technológiára – foglalható össze az UAP-okat vizsgáló ügynökség hivatalos, jelenlegi álláspontja. Akadnak azonban aggasztó jelek, és kiderült, mi történne, ha tényleg biztos lenne, hogy idegen civilizáció ténykedik a bolygón. Arra is fény derült, hogy az ügynökség, az AARO milyen szerepet töltött be, amikor februárban az USA és Kanada felett több ismeretlen repülő tárgyat is kilőttek.

Minderről Sean Kirkpatrick, a Pentagon All-domain Anomalia Resolution Office (AARO) igazgatója számolt be a szenátus fegyveres szolgálatai albizottságának – mint azt a CNN és a The War Zone összefoglalja. Érdemes megemlíteni talán azt is, hogy Kirkpatrick volt az, aki korábban Avi Loeb harvardi kutatóval írt egy tanulmányt arról, hogy az Oumuamua akár egy idegen anyahajó is lehet.

A Pentagon AARO igazgatója szerint lehetett egy idegen anyahajó a Naprendszerben Sean Kirkpatrick, a Pentagon azonosítatlan repülő tárgyakra szakosodott részlegének, az AARO-nak az igazgatója, és közösen publikált egy tanulmányt az ismert harvardi kutatóval, Abraham „Abi” Loebbel – eszerint nem zárható ki, hogy a Nprendszerünket felkereste egy idegen anyahajó, amely felfedező drónokat bocsájtott az útjukra.

A mostani meghallgatás kapcsán három kiemelten fontos téma került elő: az UAP-ok legalábbis egy része esetén felmerül-e a földönkívüli eredet? Mi a helyzet az ellenséges katonai hatalmakkal? Milyen szerepet játszott az AARO, amikor februárban több azonosítatlan objektumot is kilőttek Amerika és Kanada felett egyetlen hét leforgása alatt?

Mint az a fentiekből kiderül, Kirkpatrick maga sem zárkózik el az elől, hogy feltételezze legalábbis egy idegen civilizáció létezését, de mint nyilatkozott:

“Kutatásunk során az AARO eddig nem talált hiteles bizonyítékot földönkívüli tevékenységre, evilágon kívüli technológiára vagy olyan tárgyakra, amelyek dacolnak a fizika ismert törvényeivel."

Kiderült az is, hogy a vizsgált esetek száma a korábbi jelentés óta lényegében megduplázódott – az előző ismert szám 350 körüli vizsgált incidens volt, most ez már 650 fölé kúszott, és ennek a 650-nek nagyjából a fele az, ami az anomáliás viselkedés miatt fokozott érdeklődésre tart számot. Mint Kirkpatrick ennek kapcsán megjegyezte:

“A több mint 650 esetnek körülbelül a felét anomáliásan érdekes értékűnek tartottuk, és most végig kell mennünk ezeken, és meg kell vizsgálnunk, hogy ezek közül mennyinél állnak a rendelkezésre tényleges adatok?”

Kirkpatrick a nyomozás nehézségét két esettel is szemléltette – egyik megfejtést nyert, a másik nem. Mindkét titkosítás alól feloldott videót MQ-9 drónok rögzítették, és míg az egyik esetben a videó kockáról-kockára történő vizsgálata kiderítette, hogy csak egy kereskedelmi légijáratról volt szó (pontosabban ennek kapcsán az infrafelvételen a gép meleg hajtóműve miatt megjelenő képi hibáról), a másik esetben, ami 2022-ben készült a Közel-Keleten, nem derült ki, hogy a videón milyen tárgy látható. Ennek oka azonban az, hogy mindössze csak ez az egy felvétel áll az eset kapcsán rendelkezésre, és ebben az esetben ez nem volt elégséges a vizsgálathoz.

Kirkpatrick elmondta azt is, hogy mi történne abban az esetben, ha valóban egy idegen civilizáció kétségtelen nyomára bukkannának:

“Ha valaha is megszületne olyan jelentős tudományos adat, hogy egy UAP-találkozás csak földönkívüli eredettel magyarázható, akkor elkötelezettek vagyunk amellett, hogy együttműködjünk ügynökségközi partnereinkkel a NASA-nál, hogy megfelelően tájékoztassuk az Egyesült Államok kormányát az eredményekről.”

Ilyesmiről jelenleg azonban nincs szó Kirkpatrick szerint, az amerikai nemzetvédelem szempontjából viszont nincs ok a nyugalomra sem -- derül ki a szavaiból. Több eset ugyanis felveti annak a lehetőségét, hogy az incidensek mögött egy ellenséges katonai hatalom különösen fejlett technológiája állhat. Ennek a bizonyítása azonban szintén nem egyszerű, mivel mint Kirkpatrick fogalmazott, ezekre az eszközökre senki sem festett fel értelemszerűen kínai vagy orosz zászlókat. A fejlett technológia esetén különösen Kína ad okot az aggodalomra – az AARO feje ennek kapcsán ezt mondta:

“A kínaiak különösen kevésbé kockázatkerülők a technikai fejlesztések terén, mint mi. Egyszerűen csak kipróbálnak dolgokat, és megnézik, működik-e vagy sem. Vannak-e olyan képességek, amelyeket fel lehetne használni ellenünk mind ISR (hírszerzés, megfigyelés, felderítés), mind fegyverek terén? Biztosan. Van bizonyítékom arra, hogy ezekben az esetekben tényleg (ilyen képességekről) van szó? Nem, de akadnak erre mutató jelek.”

Tegyük hozzá, hogy a fejlett technológia mellett a nagyon kevésbé fejlett technológia is okozhat fejtörést az USA-nak, mint történt az a kínai kémléggömb esetén szintén februárban, amely az UAP-kilövések egyfajta prológjának is tekinthető. A The War Zone ennek kapcsán meg is jegyzi, hogy ők maguk is évet óta írnak arról, hogy “több UAP-megfigyelés mögött is ellenséges külföldi hatalom állhat, akik az alsóbb kategóriás pilóta nélküli légijármű-technológia és még egyszerűbb platformok (léggömb) fejlesztését aknázzák ki, hogy rendkívül hiteles információkat gyűjtsenek Amerika legérzékenyebb harci képességeiről”. A lap hozzáteszi azt is, hogy még az AARO saját adatai is azt sugallják, hogy a legtöbb ilyen megfigyelés mögött ballonok vagy ballonszerű objektumok állnak.

Ha pedig már itt tartunk, végül tehát beszéljünk a februári UAP-kilövésekről! Talán többekben felmerült, ha már létezik a Pentagonnak egy UAP-ügyekkel foglalkozó dedikált hivatala, az szerephez jutott februárban ezen esetek kapcsán. A válasz ehhez képest meglepő – mint azt Kirkpatrick kifejtette:

„Amikor a tárgyakat először észlelték, felhívtak a vezérkari főnökségtől, hogy jöjjek be egy késő este, hogy áttekintsem az eseményeket, amint azok kibontakoznak, és értékelést adjak nekik az akkori ismereteink alapján.”

Kirkpatrick elmondta azt is, hogy az egyesített vezérkar igazgatójával, valamint hírszerzési és hadműveleti igazgatóságainak vezetőivel dolgozott azon az éjszakán és még néhány napon keresztül, hogy milyen típusú dolgokat követnek nyomon az UAP-észlelések szemszögéből, és hogy az AARO milyen adatbázisokat használ. Magyarán, mint azt Kirkpatrick megerősítette, a kezdeti tanácsadáson kívül nem jutottak szerephez, az őt kérdező szenetárokonak pedig azt javasolta, hogy az észlelésekre adott válasszal (vagyis végső soron a kilövéssel) kapcsolatban forduljanak a Fehér Házhoz.

Az éves UAP beszámoló az AARO-tól idén nyárra várható egyébként.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.