Kiderült, milyen gyors a SpaceX műholdas internete

2020 / 08 / 16 / Bobák Áron
Kiderült, milyen gyors a SpaceX műholdas internete
A SpaceX tavaly novemberben kezdte el kiépíteni azt a műholdas internetrendszert, ami Elon Musk reményei szerint az egész világon fogható lesz, így több száz millió embernek biztosíthat hozzáférést az internethez. Bár a tervezett 42 ezer műholdból eddig kevesebb, mint hatszázat állítottak pályára, a SpaceX már megkezdte a rendszer tesztelését, így arról is vannak információk, hogy mi valósult eddig meg Elon Musk ígéreteiből.

Reddit-felhasználók figyeltek fel rá, hogy az internetsebesség mérésére szolgáló Speedtest.net oldalon feltűnt néhány adat, ami a Starlinktől származik, az adatok hitelességét pedig a PCMagnak az oldal üzemeltetője is megerősítette. Az összesen 13 mérés nagy részét Los Angelesben végezték,

ez alapján pedig a műholdas internet letöltési sebessége jelenleg 11 és 61 Mbps között mozog, 42,8 Mbps átlagos letöltési sebességgel.

Bár ez jócskán elmarad az Elon Musk által ígért gigabájtos gigabites sávszélességtől, ám így is köröket ver az eddig létező összes műholdas internetre. A 42,8 Mbps sebesség egyébként nagyjából megegyezik a magyarországi mobilinternet átlagos sebességével, ami világátlagban a leggyorsabbak közé tartozik. Bár a Speedtest mérései alapján a vezetékes net világátlagban ennél többet, 70 Mbps letöltési sebességet tud, ám a Starlink nagy előnye, hogy olyan helyeken is fogható, ahol a hagyományos net nagyon lassú, vagy egyáltalán nem létezik, vagyis ezek alapján úgy tűnik, hogy Elon Musk tényleg beválthatja azt az ígéretét, hogy több száz millió embernek biztosítanak szélessávú internetet.

A Starlink feltöltési sebessége ugyanezen mérések szerint 4,5 és 17,7 Mbps között ingadozik, a késleltetése pedig 20 és 94 milliszekundum közötti. Utóbbinál nagyjából az alsó értéket kéne folyamatosan produkálni ahhoz, hogy a Starlink valódi kihívója lehessen a kábeles internetnek, de megint csak hozzá kell tennünk, hogy ezek az értékek jócskán felülmúlnak bármit, amire eddig a műholdas internet képes volt.

A SpaceX legutóbb augusztus 7-én bővítette a Starlinket újabb 57 műholddal, így a fellőtt műholdak száma 597-re nőtt, habár ebből csak 535 része a Starlink-rendszernek. Az augusztus elején fellőtt műholdak voltak az elsők, amiket a SpaceX speciális napellenző elemekkel látott el, így remélhetőleg sokkal kevésbé fognak látszani az éjszakai égbolton. A Starlink ellen a csillagászok már a tesztkilövés után szót emeletek, ugyanis szerintük a fejünk felett keringő több tízezer műhold teljesen be fogja borítani az eget, ezzel pedig ellehetetlenítik a csillagászok munkáját.

A SpaceX júniusban jelentette be, hogy hamarosan megkezdik a műholdrendszer nyilvános tesztjeit, amire ezen az oldalon lehet regisztrálni, de azt nem tudjuk, hogy a fenti eredmények már ebből származnak-e. Az biztos, hogy Elon Musknak nincs vesztegetni való ideje, ugyanis az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) engedélye alapján 2027-ig be kell fejezniük az eredetileg tervezett, 14 ezer műholdból álló rendszer kiépítését, és a tervek szerint a Mars-utazás költségeit is jelentős részben a műholdas internetből származó bevételekből finanszíroznák.

(Borítókép: A Starlink műholdjai az éjszakai égbolton, Forrás: Mike Lewinski/Flickr)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
A Sony bemutatta koncepcióját a világról, ahol a tartalomgyártók speciális XR-szemüvegekben gyűlnek össze és kreálnak képzeletbeli világokat, amelyben a transzmédia történetmesélés teljesen ki tud bontakozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.