Hamarosan elindulhat a SpaceX űrinternet-szolgáltatása

2020 / 06 / 16 / Bobák Áron
Hamarosan elindulhat a SpaceX űrinternet-szolgáltatása
Elon Musk vállalata tavaly novemberben kezdte el kiépíteni a Starlink névre keresztelt műholdrendszert, amely az ígéretek szerint a Föld minden pontján szupergyors internetkapcsolatot fog biztosítani.

Bár a teljes rendszer mintegy 42 ezer műholdat foglal majd magában, Elon Musk többször is hangsúlyozta, hogy a minimális szolgáltatáshoz mindössze 420 műhold is elegendő, amit a SpaceX-nek már tavasszal sikerült elérnie. A legutóbbi, június 13-i kilövéssel együtt a Stralink immár 540 műholddal rendelkezik, így a SpaceX el is kezdte szervezni a publikus tesztet, amire még az idén sor kerülhet.

A tesztre bárki jelentkezhet, ehhez nincs más dolgunk, mint hogy a Starlink oldalán megadjuk az e-mail címünket valamint a tartózkodási helyünket (ország és irányítószám), ezután pedig türelmesen várjunk az értesítésre. A SpaceX tájékoztatása szerint a teszt első fázisát a magasabb szélességi körökön fogják megkezdeni, olyan területeken, ahol a szélessávú internet nem, vagy csak korlátozottan elérhető.

Hogy felhasználói szempontból pontosan hogyan fog működni a Starlink, arról a SpaceX mindeddig nem adott bővebb felvilágosítást, de korábbi információk szerint az internetet egy speciális antennával lehet majd fogni, ami automatikusan csatlakozik a legközelebbi műholdhoz. Ennek az ára 200 dollár körül lehet, míg maga az internet-előfizetés díja a Forbes és a ZDnet becslései szerint 18-24 ezer forint között mozoghat, de a béta tesztben ezzel a költséggel minden bizonnyal nem kell még számolni. A SpaceX szerint az így létrejövő internetkapcsolat felveszi majd a versenyt a vezetékes nettel, akár 1 Gbps sebességet és 25-35 milliszekundumos késleltetés biztosítva.


A legutóbbi, június 13-i kilövéssel a SpaceX 58 újabb Starlink-műholdat állított Föld körüli pályára (Fotó: SpaceX)

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a Starlink ellen a csillagászok már a tavaly májusi tesztkilövés óta tiltakoznak, ugyanis a rengeteg műhold szerintük teljesen el fogja lehetetleníteni a munkájukat. Elon Musk ezzel kapcsolatban azt ígérte, hogy a műholdakat úgy fogják kialakítani, hogy azok ne verjék vissza a fényt, de egyelőre kérdéses, hogy ezekből az ígéretekből mennyi fog megvalósulni.

Az biztos, hogy a SpaceX a Szövetségi Kommunikációs Hatóságtól (FCC) már megkapta az engedélyt a műholdak pályára állítására, és ha tényleg meg akarják valósítani a terveiket, akkor nem lassíthatnak: az FCC engedélye alapján a SpaceX-nek az eredetileg tervezett, 12 ezer műholdból álló rendszert 2027 novemberéig kell kiépítenie, amihez a jelenleginél jóval gyorsabb ütemben kéne pályára állítaniuk az újabb és újabb műholdakat. Erre talán lesz is lehetőségük, hiszen míg a Falcon 9-cel csak nagyjából hatvan műholdat tudnak egyszerre pályára állítani, addig a már javában tesztelt Csillaghajóval ez a szám akár a többszörösére is ugorhat.

A Starlink sorsa nem csak ebből a szempontból fonódik össze a Csillaghajóval, hiszen Elon Musk nem titkolt célja, hogy a műholdas internetszolgáltatásból finanszírozza a Mars-utazás igencsak tetemes költségeit, amire a tervei szerint már a 2020-as években sor kerülhetne.

(Borítókép: Getty)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
A Habitable Mobility Platform segítségével az asztronauták akár egy hónapot is eltölthetnek majd egyhuzamban az égitesten.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.